S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Dokonalý investor neexistuje, naučme sa spolu lepšie obchodovať

Ako som napísal v nadpise, podľa môjho názoru neexistuje dokonalý investor, každý z nás robí občas chyby, ktoré môžu stáť nemalé peniaze. A teraz sa nachádzame vo fáze bear marketu alebo nadchádzajúcej recesie?

Nie všetci z tejto komunity sú skúsení investori a preto by som tu chcel s vami rozobrať časté chyby a nie je nikde napísané, že aj skúsený investor nemôže občas robiť chybu, ktorá môže byť spôsobená emóciami. Ak investori nemajú dostatočné znalosti alebo zažijú medvedí trh prvýkrát, môžu sa dopustiť mnohých chýb. S ohľadom na to môže učenie sa od ľudí, ktorí boli v predchádzajúcich cykloch, ako aj identifikácia týchto chýb vopred, ušetriť peniaze. Preto by som tu napísal pár najčastejších chýb.

  • Panika je všeobecne zlá. Je to preto, že keď prepadneme panike, zažívame intenzívny pocit strachu aj úzkosti a zvyčajne prichádza ako reakcia na existujúce nebezpečenstvo. Keď sa to stane, máme tendenciu byť náchylnejší k strate kontroly a prijímaniu reakčných rozhodnutí, ktoré nemajú zdravý rozum a logiku. Sám som to neraz zažil hlavne pri obchodovaní futures. 
  • Bag Holding - Aj keď by ste sa mali vyhnúť panickému predaju, neznamená to, že by ste nikdy nemali predávať. Uvedomiť si, že ste urobili zlú investíciu a odhodiť svoje ego bokom, je rovnako dôležité. Toto sa mi často krát stávalo na začiatku mojej "investičnej kariéry", keď som nevedel prijať stratu a držal som pozíciu ďalej, veľká chyba.
  • Nadmerné obchodovanie je často dôsledkom niekoľkých vecí – ľútosť nad nesprávnym čítaním investičnej tézy, premeškanie príležitosti, silná túžba získať späť predchádzajúce straty a tak ďalej. Jedna vec, ktorú majú všetky vyššie uvedené spoločné, je, že podnecujú rozhodovanie založené na emóciách. Pamätajte – trh sa nestará o vaše emócie – grafy nie sú ničím iným ako vizuálnou reprezentáciou informácií a je len na vás, ako tieto informácie budete interpretovať. Vo všetkých prípadoch však ide o proces, ktorý nie je založený na ničom inom ako na objektivite – na procese, v ktorom emócie nemajú priestor.
  • Pokúšať sa načasovať dno je ďalšou rozšírenou chybou, ktorú majú nováčikovia a často krát aj skúsení obchodníci tendenciu robiť. 

Určite je tých chýb viacero, preto by bolo prospešné, keby sa viacerí z nás podelili o chyby, ktoré robili a ako ich eliminovali, čo by určite pomohlo mnohým investorom. Ako som už spomínal ja som mal najväčší problem s bag holdingom (popravde asi mám doteraz) a taktiež som chcel chytiť dno, čo som už eliminoval a priemerujem si pozície.

Čiže moja otázka na členov komunity je: Aké chyby ste robili alebo robíte a akými spôsobmi sa ich snažíte eliminovať?

Ktorých chýb sa dopúšťate?

Vote to see the results! 11 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Well, jestli se něčeho z toho nedopouštím se asi dozvím až po delší době, až budu moct vyhodnotit.

Bagholding dost možná jo no. To je tak, když clovek prezene do extrému ten přístup, že kvalitní společnost jednou nahoru půjde a prostě to přesedí😅

no to som si neraz vravel :D ale keď je klesajuci trend nie je sanca

Ja osobne skoro všetky tieto chyby som robil alebo aj robim najviac mám problém s bagholdingom a pri futures občas panic buy/sell

Neúspešne chytenie dna bol môj problém teraz sa už snažím rebríkovať pozície a DCA

Ten bag holding je asi problém viacerych… ťažko sa priúnava chybný obchod

Tyto chyby snad zažil snad každý investor. Asi se tomu ani nedá vyvarovat, můžete přečíst x knih, dívat se na stovky videí a poslouchat desítky podcastů, ale určité věci prostě člověk zjistí až se v nich trošku vymáchá 😄

Áno na vlastnAch chybách sa človek najlepšie naučí, keď príde o vlastne peniaze 😀

No čo chalani pochválite sa? @pb2205 @spritely22 @trollbringer @petervalik22 @adamven12

Samozrejme bol by som rad keby sa čo najviac členov ”pochválilo” a hlavne ta eliminácia má zaujima

musím říct že mě teď nic nenapadá

a tím nemyslím, že bych žádné chyby nedělal nebo nedělám :D