S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Spoločnosť s nízkou kapitalizáciou a silným fundamentom - Nano Dimension

Rozhodol som sa opísať Vám spoločnosť, ktorá je podľa mňa dosť zaujímavá a do ktorej som sám investoval. Spoločnosť sa volá Nano Dimension $NNDM+1.0% so sídlom v Izreali, o ktorom je známe, že sa označuje ako inovačná veľmoc v pomere k počtu obyvateľov. Čo podľa môjho názoru potvrdzuje aj táto spoločnosť.

Izrealská spoločnosť zameraná na 3D tlač.

Čo je Nano Dimension?

Nano Dimension je spoločnosť zaoberajúca sa 3D tlačou so sídlom v Izraeli. Poskytuje systémy aditívnej výroby elektroniky pre celý rad sektorov vrátane spotrebnej elektroniky, zdravotníckych zariadení, automobilového priemyslu a ďalších. Predstavte si, že dokážete skombinovať možnosti 3D tlače s pokročilou továrenskou robotikou a najlepším hardvérom a softvérom vo svojej triede, ako aj schopnosťami hlbokého učenia sa umelej inteligencie (AI). Môže to znieť futuristicky, ale od roku 2020 je to realita a Nano Dimension je priekopníkom v tejto vzrušujúcej oblasti, čo z nej robí podľa môjho názoru zaujímavú investičnú príležitosť.

https://www.youtube.com/watch?v=UFaWb0aUjPk&ab_channel=NanoDimension 

Táto spoločnosť dnes ešte nie je gigantická, ale jedného dňa by mohla vyrásť vo veľkú spoločnosť, nakoľko podľa môjho názoru 3D tlač je ešte v rannej fáze a možnosti sa budú rozširovať. 

Konkurencia

Zdroj: YCharts

Top 5 vlastníkov akcií $NNDM+1.0% 

Zdroj: Money.CNN

Z tabuľky môžeme vidieť, že o túto spoločnosť sa zaujímajú globálne známe fondy ako ARK Investment, BlackRock, či Morgan Stanley.

Spätné odkúpenie akcií

Spoločnosť v polovici mája oznámila, že jej predstavenstvo schválilo program spätného odkúpenia akcií s cieľom spätného odkúpenia až 100 miliónov USD svojich amerických depozitných akcií v priebehu jedného roka. Z toho môžeme jednoznačne usúdiť, že spoločnosť je jasne presvedčená o svojom budúcom potenciále rastu. 

Ako vidíme z ročného grafu $NNDM+1.0% sa obchodovalo za 7 USD, ja osobne si pamätám, že bolo aj za viac ako 15 USD obchodované. Moje nákupy sú medzi 6-10 USD, čiže aktuálna cena okolo 3 USD je určite zaujímavá z hľadiska fundamentu. 

Samozrejme, investori by nemali kupovať akcie len preto, že spoločnosť plánuje odkúpiť svoje vlastné akcie. Je dôležité zvážiť výzvy spoločnosti spolu s jej perspektívami rastu a urobiť informované rozhodnutie na základe dostupných údajov. 

Trhové príležitosti?

  • Trhová príležitosť pre Nano Dimension v priemysle výroby PCB je v tisíckach strojov s očakávanou veľkosťou trhu 75,7 miliárd USD do roku 2026.
  • Zatiaľ čo trhová príležitosť pre výskum a inštitúty je pravdepodobne v stovkách strojov, podľa rozhovoru s Yoavom Stenom na eToro, jeho odhad nezahŕňa stroje, ktoré by sa mohli predať všeobecnému priemyslu aditívnej výroby.
  • Najväčšie príležitosti sa však nachádzajú v Priemysle 4.0, ktorý by mal vzrásť zo 64,9 miliardy USD v roku 2021 na 165,5 miliardy USD v roku 2026, a na celkovom trhu s výrobou elektronických služieb, ktorý podľa odhadov narastie do globálnej veľkosti 660 miliárd USD.
  • Analytici očakávajú, že Nano Dimension získa podiel na trhu hlavne v priemysle PCB spolu s priemyslom aditívnej výroby, keďže väčšina ich produktov funguje na oboch trhoch. Licencovanie technológií AI, Deep Learning a Machine Learning by však po akvizícii DeepCube mohlo hrať dôležitú úlohu v ich budúcom biznise a poháňať Industry 4.0.
  • Očakáva sa, že kombinácia dvoch trhov, PCB Manufacturing a Additive Manufacturing, porastie na veľkosť trhu cca 110 miliárd USD. 

https://www.youtube.com/watch?v=Hhl4mpsiwkY&ab_channel=NanoDimension 

Výzvy spoločnosti

  • Obmedzenia dodávateľského reťazca nepochybne patria medzi výzvy, ktorým musela spoločnosť Nano Dimension čeliť v poslednej dobe. Samozrejme nie je to problém len tejto spoločnosti ale je to globálny problém. 
  • Druhý problém, ktorý rieši spoločnosť je potreba nových talentov a s ňou spojený nedostatok. V správe od prezidenta a generálneho riaditeľa Yoava Sterna akcionárom Nano Dimension, Stern otvorene hovorí o ťažkostiach svojej spoločnosti, pokiaľ ide o získavanie kvalifikovaných talentov. Nedostatok je hlavne kvalitných vedcov a inžinierov v oblasti softvéru, algoritmov a materiálovej vedy. 

Zaujímavé čísla?

  • Počas prvého štvrťroka 2022 spoločnosť Nano Dimension vykázala tržby vo výške 10,4 milióna USD, čo predstavuje medziročný nárast o 1 186 %.
  • Nano Dimension ukončila prvý štvrťrok roku 2022 so zostatkom hotovosti a vkladov vo výške 1,3 miliardy USD, čo naznačuje, že spoločnosť si udržiava solídnu kapitálovú pozíciu. 

Ja sa pozerám na spoločnosti skôr fundamentálne a táto spoločnosť mi naozaj príde zaujímavá z hľadiska fundamentu a budúcej perspektívy. Ako som písal na začiatku podľa môjho názoru je 3D tlač ešte len v začiatkoch svojej môžnej perspektívy. Čo sa týka výziev, ten problém s talentami si myslím, že je vyriešiteľný a je dôležité, že o tom probléme vedia a riešia ho. Samozrejme toto nie je investičná rada, len krátka analýza zaujímavej spoločnosti podľa môjho názoru.

Ak sa Vám tento príspevok páči, môžete mi dať follow :)

Prišiel Vám tento príspevok zaujímavý?

Vote to see the results! 19 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Já osobně této společnosti hodně věřím a mám v ní dost zainvestováno, takže budu držet :-)

Mne sa tiež ten fundament veľmi paci a vidím potenciál a tiež držím

Zajimave odvětví obecně!

Áno tiež to tak vidím že je v tom ešte veľký, možno aj neobjavený potenciál

Partner

Nakupoval jsem draze a teď jsem v skoro 50 % ztrátě kdybych neviděl příležitosti někde jinde třeba bych zase nakoupil. Bohužel v současné době je těch příležitostí hodně i u velkých a stabilních společností. Společnost má potenciál, ale nevím jestli mám v budoucnu takový sklon k riziku a nejspíše později pokud budu v zeleném tak prodám.

Aj ja som nakupoval drahšie ale keď niekto teraz nakúpi pri cene 3.4 USD si myslim že má dobrý vstup

Celkom zaujimavé fondy investovali, až na ten ARK to si neviem spraviť nazor na tu Cathie a jej investície

Je pravda, že ona je mnohými diskutovaná ako človek od ktorého si neberu priklad ale vidis su tam aj ine zaujimave fondy

Tak Cathie je dosť spochybňovaná…ale zas pozícia sa jej asi nemôže uprieť

3D tlač má určite perspektívu a keď sa takýmto spôsobom firma špecializuje a robi akvizicie a spatne odkupuju akcie, je to asi dobrý ukazovatel

ten spatny odkup určite ano

Dúfam, že vás táto analýza spoločnosti, do ktorej som aj ja investoval zaujme

Áno je to celkom zaujimava spoločnosť ☝️