S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Rychlý pohled: Jak si vede dnes společnost SNAP Inc.?

V dnešním rychlém pohledu se podíváme na akcie, pro mě už kdysi populární platformy Snapchat. Byyi doby, kdy jsem tuto platformu kolem sebe hodně vnímal a používalo ji spousty lidí tedy možná kromě mě. Jak si vedla společnost Snap inc. $SNAP+0.2%  Za posledních 5 let? Jsou její akcie férově oceněné? Na to se v rychlosti podíváme.

 

P/E- Pokud si společnost najdete například na stránce finviz, tak zjistíte, že společnost zde nemá uvedené žádné P/E. Je to tím, že společnost nejen za poslední rok vykázala ztrátu, ale tato společnost vykazuje ztrátu každý rok za posledních 5 let, proto zde nejde dopočítat ani cena/ průměrný zisk za posledních 5 let. K ziskům si řekneme něco v jednom z dalších bodů.

Tržní kapitalizace-Aktuální tržní kapitalizace je zhruba 26 mld. USD. Což není žádný zázrak například oproti společnosti Meta, kterou jsme tu měli naposled. Dá se říct, že by společnost SNAP mohla být konkurentem společnosti Meta $META-0.3%  v některých oblastech, ale to jenom tím že mají společnou část oblasti ve které podnikají.

Marže- Zde se taky nedá dopočítat marží, protože jsou nulové/záporné. Zkrátka všechny peníze, co společnost utrží za prodej svých služeb spolknou náklady, které jsou ještě větší než tržby.

Růst tržeb a zisků- Konečně tu máme první bod u kterého můžeme použít kalkulačku. Průměrný roční růst tržeb za posledních 5 let byl 80%. Ještě jednou zopakuju 80% ročně. Tak jak je možné, že společnost ve finále vykazuje ztrátu? Odpověď, co jsem na šel ve finančních výkazech je, že náklady na prodej těchto služeb a administrativní náklady jsou příliš vysoké. Jednoduše pokud máte provozní zisk ve výši necelé jedné mld. USD a tyto náklady máte ve výši 2 až 3 mld. USD, tak je něco špatně. Co se týče čisté ztráty, tak tu společnost díky rostoucím tržbám za posledních 5 let snížila ze zhruba 3,5 mld. USD na 0,5 mld. USD.

Snižování počtu akcií v oběhu- Společnost za posledních 5 let razantně navýšila počet akcií v oběhu, čímž připravila stávající akcionáře o část podílu.

Krátkodobé aktiva větší než krátkodobé pasiva- Tento bod zatím jako jediný společnost splňuje. Pokud by došlo na nejhorší (v krátkodobém pohledu), Tak je společnost schopna splatit své krátkodobé závazky prodejem krátkodobých aktiv.

Růst provozního a Volného cashflow- Tento rok je to poprvé, co se společnost dostala jak u provozního, tak i u volného cashflow do kladných čísel. Vzhledem k tomu, že předchozí 4 roky bylo jak provozní, tak i volné cashflow záporné, tak se zde nemá ani moc smysl bavit o nějakých růstech.

Závěr- Možná jste si někteří všimli, že jsem přeskočil body, jako je například návratnost investovaného kapitálu, nebo cena/FCF, nebo splácení závazků z volného cashflow. Dokonce přeskočím i nějaké ocenění této společnosti. Proč? Protože se mi osobně tato společnost k potencionálnímu průzkumu nelíbí a myslím si, že se málokomu bude líbit. Společnost negeneruje pro své akcionáře prakticky žádné finanční prostředky. Podle mě je hlavní problém to, že společnost vynakládá na prodej svých služeb (propagace atd.) až příliš moc peněz. Zkrátka prodeje na tyto náklady nevydělají. Myslím si, že kdyby společnost osekala tyto náklady, tak jí to prospěje. Služby jsou už zastaralejší a většinu služeb dnes nabízejí sociální sítě. Takže pro mě značka ideál by byla, kdyby inovovali produkt a snížili přebytečné náklady.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem žádný finanční ani investiční poradce a tento materiál neslouží jako investiční doporučení. Proto každý z vás ať si udělá před investováním vlastní průzkum a analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @martinbartkovsky má karmu 65 a je členem této komunity od 04/07/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Naprosto souhlasím se závěrem tohoto článku. Jsou zde jiné a lepší aplikace a $SNAP+0.2% by musel dle mého udělat nějakou radikálnější změnu k lepšímu abych o investici vůbec začal přemýšlet.

Co si budeme - pro nějakou komplexní analýzu nemáme dostatek dat a především pozitivních dat. Těžko říct, kam až akcie Snap spadnou. Vím, že jednu dobu to byla fakt trendy aplikace, která se využívala ve velkém. Myslím si, že dnes už není takto vnímána ani z poloviny (je to jen odhad - konkrétní čísla uživatelů/předplatitelů neznám).

Jsem stejného názoru. Jsou zde lepší a kvalitnější aplikace.

$SNAP+0.2% se mi taky jako společnost vůbec nelibí :/

Jako Snap mi přišel taková slepá cesta už někdy před těmi víc jak 5 lety, kdy to mělo celkem boom. Pak to umřelo tak strašně, že mě ani nenapadlo, že to ještě vůbec funguje. Teď poslední dobou to zase začalo pár lidí používat. Rozhodně to ale není nic, co bych považoval za dostatečný impuls pro nějakou investici.

Ono čísla mluví asi za vše.