S&P 500 ^GSPC 5,277.51 +0.80%
Amazon AMZN $176.44 -1.60%
Nvidia NVDA $1,095.95 -0.82%
Apple AAPL $192.32 +0.54%
Tesla TSLA $178.10 -0.39%
Microsoft MSFT $415.60 +0.23%
Alphabet GOOG $173.93 +0.21%
Meta META $467.29 +0.05%

Rychlý pohled na hlavní tabákové společnosti

Tabákové společnosti nejsou něco, co bych nějak zásadně obdivoval. Nelze jim ale upřít, že je to docela odolná oblast, která tu kvůli lidské povaze a náchylnosti k návykům nejspíš ještě dlouho bude. Tři nejhlavnější společnosti se mohou zdát na první pohled obdobné. Z dostupných informací lze ale leccos odvodit a vybrat tak správnou pro své portfolio.

Tabákové výrobky mají (bohužel) dost silnou výhodu

Chápu, že jako správný chladnokrevný investor bych měl hledět jenom na čísla. Ač se o to snažím, tak přes některé osobní zásady se mi chodí dost špatně. Třeba to, že do tabákové společnosti bych neinvestoval. Přesto jsem si dovolil udělat menší shrnutí.

Altria $MO+1.8% 

Prodávají pouze v USA, kde je počet kuřáků výrazně nižší a ohrožený regulací, a v oblasti "čistších variant" jsou značně pozadu. Vedení se vykašlalo na své investice do JUUL a Cronos. JUUL byl nedávno skutečně zakázán. Obecně mají v tomto trendy směru malý podíl na trhu a nemají za sebou žádné úspěšné uvedení zahřívaných tabákových výrobků. Pokud se společnosti PM podaří získat Swedish Match, můžeme být svědky toho, že se přesunou do této oblasti a dále budou krást svačinu Altrii. Analytici prý dokonce očekávají do konce desetiletí snížení dividendy.

Ceny na úrovni přelomu tisíciletí. To není úplně dobrý trend. PE pořád ale celkem vysoké. Zdroj: Yahoo Finance

Jedna z analýz oblíbeného dividendového titulu:

https://www.youtube.com/watch?v=Ajwm1ZeKJ50

Philip Morris $PM+2.0% 

Téměř 30 % jejich tržeb již pochází z produktů se sníženým rizikem, konkrétně z IQOS (zahřívaný tabák). To bych řekl, že je minimálně u nás asi nejznámější verze e-cigaret. Obecně prodávají hodně mimo USA, kde tradiční spalitelný tabák tolik neklesá.

Graf ukazuje, že jednoznačně největším trhem pro vapy je USA. Zbytek světa zůstává věrný klasickým cigaretám. Zdroj: BBC

Management se zdá být kompetentní. Pokud by se jim podařilo získat Swedish Match, byl by to pro ně životní obchod, protože by mohli distribuovat IQOS v USA. Zdá se však, že tento obchod může být zablokován aktivistickými investory. Jedná se bezpochyby o silnou společnost. Obchoduje se ale s dost velkou prémií. Navíc tedy dost tlačí "Budoucnost bez kouře",  což mi přijde tak trochu jako střelit sám sebe do nohy 😂 Dividenda se zdá být vzhledem k její historii docela rozumně nastavená.

Zdroj: Yahoo Finance

British American Tobacco$BTI+1.1% 

Jsou geograficky diverzifikovaní a prodávají po celém světě, včetně USA. Jejich e-cigareta Vuse je jedničkou mezi e-cigaretami v USA. Jejich segment zahřívaného tabáku (heat not burn) se rozjíždí, i když stále zaostává za IQOS. Analytici mají ale strach, že nejsou dobře řízeni a dluhy by mohly být problém. 

https://www.youtube.com/watch?v=b3dtTeRDAHk

Tady to přeci jen vypadá malinko lépe. Navíc s výrazně lepším oceněním než předchozí dvě. Zdroj: Yahoo Finance

To jest jen takový můj rychlý pohled na asi hlavní hráče tabákového průmyslu. Já si zůstávám za svým názorem a nekupuju žádnou z nich. Spíš ale z morálního hlediska. 

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

O tomto sektoru se dá hodně spekulovat. Společnosti jsou to kvalitní a sám jsem do některých z nich investoval nebo investuji, ale co se týče nějakého dlouhodobého držení (myslím třeba 10 let) tak si nejsem jist, jak tento sektor bude vypadat nebo kam se bude posouvat a proto začínám být v tomto ohledu více opatrný.

Nemůžu říct, že bych byl zastáncem jejich produktů, ale investuju do nich. Jedná se o jedny z těch lepších a bezpečnějších dividend. Navíc mají produkt, který přitahuje (co si budeme) hodně věkových kategorií a klientela jen tak s kouřením nepřestane, takže zákazník je většinou dlouhodobě udržitelný pro tyto společnosti (a to i v době krizí).

Takže ty z toho nemáš pocit, že by kouření pomalu ale jistě umíralo? Ten jejich power v tom, že si můžou cenu zvyšovat jak chtějí a lidé budou pořád nakupovat přece nemůže jít donekonečna. pokud budou pořád regulacemi hnáni a nuceni k vyšší ceně, tak prostě musí přijít zlom, kde už si lidi vážně řeknou dost.

Nesoudím dle sebe, ale pamatuju si doby, kdy byla v průměru krabička okolo 60-70Kč (okolo roku 2009 myslím) ... v té době si kuřáci stěžovali na zdražování.... máme rok 2022 a krabičku tamhle za 115 Kč+-... Kuřáci si stále kupují cigarety a stěžují si na ceny. Ta třída které to lezlo hodně do peněz přechází na alternativy (v hodně případech samovýroba - balení cigaret, což vychází levněji a popřípadě k nahřívanému tabáku) . Ta závislost na produktu je zde opravdu znát, ale málokdo je schopný odepřít si ten svůj zlozvyk nebo si odvyknout. A co si budeme nalhávat, když si tamhle v pubertě začínají budovat mladí závislost, tak s tím těžko časem přestanou - tímto to nijak nezastávám nebo tak něco, jsou to jen fakta - přístup k prodeji cigaret je totiž “hodně” hlídaný odjakživa 😃 Navíc když se člověk podívá i na nějaké studie (mimo ty špatné vlastnosti), tak zjistí, že být kuřák nese řadu sociálních výhod (včetně zapadnutí do kolektivů a v práci, kde se na základě kuřáků shlukuje ten kolektiv “a jdou na jedno” a mnohdy mají i benefity v podobě pracovních pauz na cigaretu a podobně, ale to už moc odbočuju😅 PS: Jsem z rodiny, kde je valná většina kuřáků, takže jsem ”v tom” žil velkou část života (já do tabáku pouze investuju, protože ten potenciál tam prostě byl, je a bude).

$MO+1.8% byla dlouhou dobu taky v mém divi portfoliu. Je to ale jedna z pozic, kterých jsem se zbavil. Morální problém s tím nemám, ale obecně mě úplně nepřesvědčil tabákový byznys jako takový

Od klasiky se upouští, společnostem teče do bot. Musí inovovat a málokterá firma, která dělala 150 let v kuse jeden a ten samý produkt je na to připravená

V tom managementu nesedí blbci. Vědí dobře jak to udělat. Bude ale asi problém přesvědčit kuřáky, kteří třeba 40 let svého života strávili s klasickou cigaretou, aby přešli na něco nového. Ostatně ukazuje se to na těch číslech.

No obecně to s celým sektorem asi tak špatný nebude. Jen ta Altria jako taková má teď trochu slabší období 😁