S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Smrt poloboha? Shrnutí stavu Intelu po zveřejnění Q2 výsledků

Intel zveřejnil své výsledky, které poslaly hodnotu jeho akcií směrem dolů. A to dost výrazně - o téměř 9 %. Co způsobilo tento relativně drastický propad? Je to jednoduše způsobeno všeobecně špatnou náladou na trhu, nebo jde o interní problém společnosti? Usnul někdejší čipařský král na vavřínech? Nebo prostě nestíhá tempu dravé konkurence?

Intel vždy patřil mezi špičku výrobců čipů.

Detailní novinky

  • Skupina Intel Client Computing a skupiny Datacenter a AI byly ovlivněny přetrvávajícími nepříznivými podmínkami na trhu; skupiny Network and Edge a Mobileye dosáhly rekordních čtvrtletních příjmů.
  • Společnost IFS nedávno oznámila strategické partnerství se společností MediaTek na výrobu čipů pro chytrá okrajová zařízení s využitím technologií Intel. V průběhu čtvrtletí společnost Intel také spustila IFS Cloud Alliance, další fázi svého akceleračního ekosystémového programu, který umožní bezpečné návrhové prostředí v cloudu.
  • Společnost Intel v průběhu čtvrtletí dosáhla významného pokroku v náběhu systému Intel 7, který se nyní dodává v celkovém počtu více než 35 milionů kusů. Společnost očekává, že Intel 4 bude připraven k sériové výrobě v druhé polovině roku 2022 a je na úrovni nebo před plánem pro Intel 3, 20A a 18A. 

Mimochodem technologie 20A a 18A jsou technologicky velice zajímavé. Přesouváme se z nanometrů na Ångstromy, tedy jednotku, která se používám na měřené délky vazeb mezi atomy. Vítejte v budoucnosti.

Vývoj technologií Intelu. Zdroj
  • Společnost AXG dodala první ASIC Intel® Blockscale a grafické procesory Intel® Arc řady A pro notebooky se začaly dodávat OEM výrobcům, včetně společností Samsung, Lenovo, Acer, HP a Asus.
  • Ve druhém čtvrtletí CCG (Intel Client Cloud Computing Group) uvedla na trh 12. generaci procesorů Intel® Core™ HX, poslední produkty z rodiny Intel Alder Lake.
  • V oblasti DCAI společnost Intel rozšířila svou dodavatelskou smlouvu se společností Meta a využila tak své výhody IDM, aby společnost Meta mohla uspokojit své rostoucí výpočetní potřeby. 

https://www.youtube.com/watch?v=O40gm5-SpHc

  • Společnost NEX dosáhla rekordních tržeb a začala dodávat Mount Evans, 200G ASIC IPU, který byl vyvinut a začíná se rozjíždět s velkým hyperscalerem. Kromě toho probíhá náběh procesoru Intel® Xeon® D u předních společností napříč odvětvími.
  • Společnost Mobileye dosáhla ve čtvrtletí rekordních příjmů, přičemž vítězství v oblasti designu v první polovině roku 2022 přinesla 37 milionů jednotek předpokládaných pro prodej.

Finanční výsledky

Po oznámení výsledků prudký propad. Hřebíček do rakve tohohle půl roku trvajícího sešupu?
Market Cap 148 miliard. $AMD+2.4% má aktuálně cca 150. Král je mrtev?

▪ Tržby podle GAAP za druhé čtvrtletí ve výši 15,3 miliardy USD, což je meziroční pokles o 22 %, a tržby mimo GAAP ve výši 15,3 miliardy USD, což je meziroční pokles o 17 %.

▪ Skupiny Intel Client Computing a Datacenter a AI byly do značné míry ovlivněny přetrvávajícími nepříznivými podmínkami na trhu; skupiny Network and Edge Group a Mobileye dosáhly rekordních čtvrtletních příjmů.

▪ Zisk na akcii (EPS) podle GAAP za druhé čtvrtletí činil (0,11) USD; zisk na akcii bez GAAP činil 0,29 USD.

▪ Revize celoročního výhledu tržeb na 65 až 68 miliard USD

$INTC-9.2% Samozřejmě pořád považuji za naprosto špičkovou společnost. Přijde mi ale, že tak trochu usnuli na vavřínech. Užívali si svou dominantní pozici a přehlíželi dravé konkurenty, kteří mezitím nabrali obrovskou rychlost. Samozřejmě myslím $AMD+2.4% a $NVDA+6.2%. zejména AMD poprvé předběhlo Intel v Marketcapu.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Intel zaspal a toto čtvrtletí se mu finančně nepovedlo. Stále je to ale důležitý výrobce a současná cena jeho akcií přímo vybízí k nákupu. Asi se nechám zlákat, i když vím, že výdělek s Intelem bude "běh na dlouhou trať.

Jojo, právě jak jsem psal níž, tak je mi jasný, že pro spoustu lidí to bude super volba. Věřím, že management mají schopný a dokážou to otočit. Já už mám v tomhle sektoru jiný pozice, takže pro mě už to smysl nedává.

Intel je tak velký a jeho byznys natolik komplexní, že si nedokážu představit jeho pád a odchod ze scény. Očekávám proto spíše jen "dočasné předání štafety", což u technolog. firem není nic nového. Až si "vylíže rány", zase bude silný. Samozřejmě je těžké odhadnout, kdy k tomu dojde. Také nechci tvrdit, že tohle už je dno. Může, ale také nemusí být!

Také je třeba vzít v úvahu celkové nynější problémy celého polovodičového sektoru, způsobeného mnoha faktory (ukončení covidových uzavírek v USA a v Evropě, masivní propad kryproměn, vysoka inflace a sní spojená zhoršená spotřebitelská nálada...). To vše vytváří negativní tlak na všechny firmy v sektoru. Není to tedy jen v Intelu!

$AMD+2.4% a $NVDA+6.2% jsou mnohem atraktivnější volby.  U mě teda vede především NVDA. Výsledky Intelu jsou poměrným zklamáním. Sám finanční ředitel okomentoval výsledky slovy: Myslím, že jsme na dně...

Jako zas až tak černě to teda nevidím. Navíc spousta lidí jásá, že je teď Intel na parádním ocenění a skrytý potenciál. Jen je prostě pravda, že konkurence jede úplně jiným tempem.

Ocenění se tím výrazně zlepšilo s tím naprosto souhlasím.

S tím usnutím na vavřínech je to celkem jasné. Dlouho Intel nic neohrožovalo. Konkrétně AMD teď ale cení zuby.

A obě společnosti mohou být rády, že $AAPL-0.3% nedává svoje M čipy třetím stranám, protože by byli pěkně v hajzlu

No ono je fakt, že jedinou překážkou Applu je vlastně to, že je to Apple. Spousta lidí tam má tu bariéru, že celý život používají Win, tak to přece nebudou měnit. Druhou záminkou by mohla být cena, ale topmodely Intelu a AMD jsou na tom dost podobně