S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Jak budou vypadat Q2 výsledky Berkshire? Co předvede investiční legenda Warren Buffett?

Buffett dlouho čekal. Na konci března seděl na 106 miliardách dolarů. A věděl proč. Brzy potom totiž přišly nákupní žně. Příležitost, která se jen tak nenaskytne. Buffett začal nakupovat. Jako vždy podle svých zaběhlých pravidel a zvyklostí. Jaká jsou ale konkrétní čísla se dozvíme až po zveřejnění výsledků na konci tohoto týdne. A je se nejspíš opravdu na co se těšit! Budeme se (jako vždy) učit od legendy?

Co nám odhalí legenda v Q2?

Investory bude zajímat, zda společnost Berkshire Hathaway $BRK-B+0.8%  využila poklesu akciového trhu ve druhém čtvrtletí k doplnění svého akciového portfolia v hodnotě 390 miliard USD. Tato čísla by měla být k dispozici až Berkshire 6. srpna oznámí své výsledky za Q2

Velké pozornosti se bude těšit i to, zda Berkshire v tomto období navýšila svůj obrovský podíl ve společnosti Apple. Společnost Berkshire v čele s Buffettem nakoupila v prvním čtvrtletí, kdy akcie klesly na 150 USD, přibližně tři miliony akcií výrobce jablečných produktů. Teď, když byly akcie ještě levnější se dá očekávat, že se Buffett opět nechá zlákat. Svou lásku k této společnosti neskrývají už dlouhodobě. 

https://www.youtube.com/watch?v=n9x8by0HjmA

Na konci prvního čtvrtletí držela Berkshire 911 milionů akcií Applu, což je podíl, který má nyní hodnotu přibližně 148 miliard dolarů.

Využil Buffett propadu ke 130$?

Berkshire ve druhém čtvrtletí zvýšila svůj podíl ve společnosti Occidental Petroleum $OXY-1.0%  a nyní drží v této energetické společnosti přibližně 12 miliard USD, vyplývá z podání Berkshire. Dokonce se mluví o tom, že by chtěli Occidental koupit kompletně.

Warren Buffett se zamiloval: Koupí tuhle společnost nakonec celou?

Konglomerát má dostatek prostředků na nákup akcií, vzhledem k tomu, že k 31. březnu měl ve své rozvaze hotovost a ekvivalenty ve výši 106 miliard USD. Nákupy akcií v prvním čtvrtletí převýšily prodeje o zhruba 41 miliard dolarů, což snížilo jeho hotovostní zůstatek z přibližně 147 miliard dolarů na konci roku 2021.

Buffettovou oblíbenou strategií jsou také zpětné odkupy akcií. 

V Q1 Berkshire odkoupila akcie v hodnotě 3,2 miliardy dolarů. Ve druhém čtvrtletí analytici očekávají menší částku.

Během roku 2021 Berkshire odkupovala své akcie tempem přibližně 6 - 7,6 miliard USD za čtvrtletí. 

Buffett ale neodkupuju bezhlavě za každou cenu. Společnost neodkupovala akcie v dubnu, kdy se akcie nacházely blízko letošních maxim, jak uvedl na výročním zasedání Berkshire 30. dubna.

Odkupy za Q1 - 4 2021. Zdroj

Investory zajímá zpětný odkup akcií Berkshire jako ukazatel toho, zda Buffett považuje akcie za podhodnocené. Během prvního čtvrtletí měl Buffett pocit, že na akciovém trhu jsou lepší příležitosti.

Záleží také na výnosech společnosti Berkshire, i když investoři nevěnují čtvrtletním výsledkům velkou pozornost, protože Buffett pravidelně říká, že je třeba se dívat na výnosy v delším časovém úseku. Očekává se, že provozní zisk ve druhém čtvrtletí vzrostl přibližně o 25 % na 5 393 USD na akcii  (pro $BRK-A+1.0% ). Investoři si budou dávat pozor na případné oslabení aktivit Berkshire souvisejících s bydlením a na veškeré komentáře společnosti k ekonomice.

https://www.youtube.com/watch?v=rkg1TUhupAA

Společnost pravděpodobně vykáže ve druhém čtvrtletí ztrátu v důsledku poklesu akciového trhu, který oslabil obrovské akciové portfolio společnosti Berkshire. Papírové zisky a ztráty z tohoto portfolia, které k 31. březnu činilo 390 miliard dolarů, se promítají do výsledovky společnosti Berkshire.

Očekává se mírně nižší EPS než v předchozím Q

Akcie Berkshire se obchodují za 1,4násobek odhadované účetní hodnoty k 30. červnu a 1,3násobek předpokládané účetní hodnoty k 30. září, ale relevantnější je druhý údaj. Poměr cena/účetní hodnota se v posledních letech pohyboval v průměru na úrovni 1,4násobku, což naznačuje, že akcie společnosti Berkshire jsou nyní podhodnocené.

Jsou akcie Berkshire právě teď podhodnocené?

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Těžko říct zda koupí $OXY-1.0% celou. Pořád věřím tomu, že se přibližoval k 20% podílu, který by Berkshire umožnil promítnout poměrný podíl zisků velké energetické společnosti na jejich vlastních ziscích.

Asi jo, precejenom by to bylo už vážně velké sousto. Ale už v minulosti podobně masivní akvizice udělal...

Fakt jsem zvědavej, jestli koupí ten Occidental.

Šuškalo se o tom asi měsíc zpátky. Ty jeho nákupy tun akcií na jaře vypadaly dost zajímavě. Nechme se překvapit. Každopádně $OXY-1.0% se mi taky dost líbí. Zejmena teda skrz tu jejich inovativnost. Jedná z mála firem v tomhle sektoru, která zvládne přechod a technickou revoluci 21. století

Předvede Masterclass, jako vzdycky 😁

Nic jinýho ani necekam 😅