S&P 500 ^GSPC 5,321.84 +0.35%
Nvidia NVDA $946.18 +2.31%
Tesla TSLA $175.27 -1.23%
Alphabet GOOG $179.39 +1.18%
Microsoft MSFT $425.11 +1.17%
Apple AAPL $191.64 +0.93%
Amazon AMZN $185.08 +0.21%
Meta META $471.81 -0.02%

Kam investovat vyšší částku?

Dobrý den.

Měla bych takový dotaz. Mám k dispozici vyšší částku cca - 150k Kč. Jestli to správně chápu, tak asi není úplně vhodné teď nechávat peníze ležet na bankovním kontu, že? Koukala jsem na internet, kde moje banka nabízí spořící účet s výnosem 4,25%. Jenže to asi stejně není žádný výhra, mám pravdu? Kamarád mi doporučil Portu, to je prý super pro začátečníky. Je to ale bezpečné? Můžu peníze vybrat kdykoliv? 

To souvisí s mojí druhou částí otázky: Má cenu vlastně vůbec zkoušet investovat? Hodně se o tom teď všude mluví, ale já se bojím, že můžu spíš prodělat, protože tomu nerozumím. 

Děkuji, V.


Pokud chcete jit nejdriv cestou samostudia, tak bych se mozna jeste podival na terminovane ucty, nektere zacinaji na ulozeni penez na 6-12 mesicu a tam bych si treba ulozil cast penez jako rezervu a vyzkousite si jake to je premyslet dlouhodobe. Penize se vam zhodnoti lepe jak na sporicim uctu (tam bych nechal cca 2-3 mesice Vasich nakladu) a muzete je pak pripadne castecne pouzit i na trzni propady/dokupy. 

Jak uz bylo receno, ze zacatku je asi nejlepsi jit do nizkonakladoveho ETF nebo si nechat neco namixovat od Portu ci podobnych platforem, ktere budou suplovat podilove fondy, ktere maji mnohem vetsi poplatky za spravu + vstup/vystup.   

Dulezite je prekonat ten strach z pripadnych propadu a brat to jako prilezitost nakupu ve sleve.  Jedine penize ktere zarucene ztratite jsou ty, ktere Vam pozere na ucte inflace nebo kdyz prodate ve ztrate;)

Aha! To zní dobře, děkuji. Chápu správně, že termínovaný vklad je zhodnocen lépe než normální účet, ale peníze nemůžu jen tak vybrat?

Každopádně už si něco začínám zjišťovat o těch ETF, doporučil mi je tu snad každý a předtím jsem je vůbec neznala.

Pokud Vás zajímají ETF, tak jsou dost dobře (podle mne) vysvětlené tady: https://finex.cz/rubrika/etf/

Na tom samém webe je pak možné si vyhledat podobné články o indexových fondech, akciích a pod. Doporučuji :))

Tiež by som zaciatocnikovi odporučil asi najskôr ETF, ktoré poskytuju celkom peknu diverzifikaciu a za zlomky percenta sa ti starajú o kapitál pri ETf máš toho veľa na vyber či chceš ísť technológie, EV a podobne…a určite má zmysel investovat inflácia je viac ako 10%… Ale asi by som zvolil postupne investovanie rozdeliť si peniaze napríklad na 1/3 a postupne investovať nakolko môže prísť este vacsi dip

Ale veľmi dobrá otázka a určite na mieste nakolko to vidím aj na svojom okoli všetci riešia infláciu a pýtajú sa kde mám investovat, nieje to riskantne? A nakoniec aJ tak skoro nik neinvestuje a potom len lamentuju

Ano, slýchám o tom od přátel už nějaký ten pátek. V zahraničí mi to přišlo jako ještě větší téma. Ale člověk se k tomu třeba skrz školu vůbec nedostane. Víc mě to začalo zajímat až když jsem zahlédla v televizi rozhovor s panem Vávrou, který moc hezky mluvil a říkal, že investovat by měl každý a že to není nic složitého.

Rozhodně bych nikam nespěchal. V první řadě je nejlepší začít nějaké studium knihy/podcasty/videa a nebo naučné články (tady na Buliosu jich máme mnoho)😄 Jelikož vás neznám, tak neznám ani váš záměr a dobu kterou hodláte peníze ”držet” v dané investici. Nejlepší volbou pro začátečníky jsou ale rozhodně ETF (nejbezpečnější volba). Investování má smysl, ale u konkrétních akcií musíte brát v potaz i rizika s tím spojené.

Děkuji. Je hezké vidět, že se najdou i lidé ochotní pomoci. V jedné fb skupině se do mě pustili, že jsem měla skoro chuť se na to vykašlat úplně :/ 

Každopádně asi se pokusím něco zjistit o těch ETF, které mi tu doporučujete. Zatím mi to přijde spolu s Portu nejlepší volba (pokud tedy zkusím začít a nenechám si pro případ nouze peníze na účtu).

Nemáte vůbec zač. Tady na Buliosu se nemusí bát nikdo ničeho, chybuje a nebo něco nezná snad každý a kde jinde to zjistit než v obří skupině investorů😎 At už se rozhodnete jakýmkoli směrem jít, tak rozhodně nenechávejte ležet peníze na účtu. Na internetu najdete určitě mnoho obrázků/příspěvků, které ukazují následky inflace na vaše bohatství. Tady je super kalkulačka, která vám ukáže -  iDNES.czhttps://kalkulacky.idnes.cz/kalkulacky.aspx?typ=inflace

Vyhledejte si na YouTube kanál "investiční brambora", podívejte se na všechna edukační videa odzadu, od těch nejstarších a budete mít relativně rychle kvalitní přehled, co a jak. Richard mě k investování namotivoval a vše podstatné vysvětlil.

Na to mám pouze jednu odpověď. Nakoupit ADA, stakeovat a být v klidu.😁

Asi budu potřebovat trochu popostrčit :) Když zadám do googlu ADA, tak mi to najde nějaké Cardano. Je to ono? Podle wikipedie absolutně netuším o co jde. Tudíž do toho se asi pouštět nebudu :)

Ano, ADA je Cardano krypto.

Já bych napsal, že nejhorší co v dnešní době může člověk udělat je bát se investovat. To je sebevražda. Ne napálit celou sumu bezmyšlenkovitě do prvního co ti kdo poradí, ale pomalu se vzdělávat a začít s tím, protože to je nejlepší pojistka pro budoucnost

Moji kamarádi to hodně řeší. Říkají to samé. Ale oni tedy jedou spíše Bitcoin a tak. Ale teda na nakupování čísel v počítači bych asi neměla vůbec žaludek.

Bacha na to, tohle tady napsat je hodně tenkej led 😂😂

Ono je teď všechno celkem nízko, po masivním postcovidovém propadu, takže na nákup akcií a kryptoměn je ideální čas. Až se to opět nastartuje, tak to budou žně. 🤑

Ahoj, tohle bude asi trošku širší dotaz. Extrémně záleží na situaci. Pokud víš, že budeš peníze potřebovat třeba řekněme do třech let (nákup auta, bytu, cokoliv...) je asi pro začátečníka bezpečnější je opravdu nechat na tom spořícím účtu (pozor na podmínky, nevím o jakou konkrétní banku a typ se jedná. Může tam být nějaká maximalní častka atd.), ze kterého to člověk může vytáhnou téměř okamžitě v případě potřeby - tzv. je to likvidní. Pokud by byl horizont třeba na 10 a víc let a bylo by v plánu tam pravidelně přidávat peníze, tak je určitě vhodnější zkusit něco s větším potenciálem. To Portu nemusí být špatná volba, člověk se o to nemusí zajímat. Pak připadá v úvahu už takový vyšší level - koupit si u brokera ETF. To je takový balíček spousty akcií dané geografické oblasti, sektoru nebo oboru lidské činnosti. To už ale musí člověk dost promyslet. V tomhle případě je ale nutné už jít trochu víc do hloubky. Může se totiž stát, že zainvestuješ 150 000 (což je jednorázová investice, tedy něco co výrazně nedoporučuji) a poté tvoje investice ztratí klidně několik desítek procent. Ona se sice vždycky vrátí, ale může to trvat, což je v případě, že peníze budou potřeba třeba příští rok dost riskantní. 

To je jen takové stručné shrnutí. Klidně se ptej i na nějaké větší detaily, všichni tu určitě rádi poradí :)

Uf, je to ještě horší než jsem myslela :) Moje situace je taková: Něco jsem našetřila z brigády v zahraničí. Moc neutratím, takže vlastně nevím co s tou sumou teď dělat. Asi si ji chci spíš nechat na později až se rozhodnu. Může to být na cestování, nebo třeba něco do začátku ve vlastním bytě. Jen peníze ochránit než se rozhodnu.

Jak píšu. Pokud bude potřeba během roku až dvou, tak nechat v bance a asi se smířit s tím, že ta obrovská inflace něco sežere. Je to blbý, ale je to tak. Pokud máš v plánu začít třeba trochu víc investovat, tak se začít pomalu vzdělávat a aplikovat DCA - tedy rozložit ty investice do menších kousků a postupně přidávat. Je to jako když člověk chodí po sněhu. Když půjde bez bot, tak se bude propadat. Když nasadí sněžnice, tak se riziko rozloží a nehrozí mu takové nebezpečí :)

Jak tady většina píše. Začít pomalu, zkusit si to, i když se pozice může otočit do ztráty, nepanikařit. Nejhorší co investor (hlavně začínající) může udělat je prodávat ze strachu ztrátové pozice. Prostě některé pozice člověk musí vysedět a může to trvat i roky. Já při první investici do měsíce měl 25% fuč... musel jsem počkat 3/4 roku a šup nakonec z toho bylo 40 tisíc doma před daní. A takových příběhů má každý habaděj.Každopádně asi nedává úplně smysl vše zainvestovat s ohledem na možné brzké budoucí výdaje. Určitě zkus si vybrat nějaké ETF (což chce také nějaké studium), anebo využij opravdu portu.cz / fondee.cz a začni s 5k měsíčně a nakupovat pomocí DCA třeba půl roku a mezitím studuj :) Já poslouchám podcasty, čtu twitter, louskám články, youtube. Prostě průběžné vzdělávání.Jinak na Portu.cz nabízí teď investiční rezervu: https://www.portu.cz/investicni-rezerva Sám tam mám kus volné hotovosti. Nevzniká žádná investiční pozice. 99% hotovosti je úročeno denně u ČNB přes zprostředkující českou banku (kterou, to je jejich obchodní tajemství), takže vklady jsou pojištěné do 100k€. Likvidita je do týdne, ale myslím, že ještě rychleji, mají dva obchodní dny v týdnu.Aktuálně nabízí 6,25% ročně. Z toho si berou tuším 0.25% poplatek, takže dosteneš 6% - ale pozor je to v hrubém. Není to běžný bankovní vklad. Tzn. jsi povinna tento příjem danit v daňovém přiznání (což je brnkačka) jako kapitálový příjem, takže z těch úroků se odvede jednou za rok 15% daň. Případně pokud na úrocích nedostaneš více jak 6 tisíc Kč, tak je to osvobozeno od daní.