S&P 500 ^GSPC 5,214.08 +0.51%
Nvidia NVDA $887.47 -1.84%
Tesla TSLA $171.97 -1.57%
Apple AAPL $184.57 +1.00%
Amazon AMZN $189.50 +0.80%
Meta META $475.42 +0.60%
Microsoft MSFT $412.32 +0.43%
Alphabet GOOG $171.58 +0.25%

Kam investovat vyšší částku?

Dobrý den.

Měla bych takový dotaz. Mám k dispozici vyšší částku cca - 150k Kč. Jestli to správně chápu, tak asi není úplně vhodné teď nechávat peníze ležet na bankovním kontu, že? Koukala jsem na internet, kde moje banka nabízí spořící účet s výnosem 4,25%. Jenže to asi stejně není žádný výhra, mám pravdu? Kamarád mi doporučil Portu, to je prý super pro začátečníky. Je to ale bezpečné? Můžu peníze vybrat kdykoliv? 

To souvisí s mojí druhou částí otázky: Má cenu vlastně vůbec zkoušet investovat? Hodně se o tom teď všude mluví, ale já se bojím, že můžu spíš prodělat, protože tomu nerozumím. 

Děkuji, V.


Autor @verunkam99 má karmu 0 a je členem této komunity od 02/08/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

V první řadě bych doporučil si něco o investování přečíst, pak nastudovat výběr vhodného brokera a klidně začít. Fantazii se meze opravdu nekladou. Záleží jen na vás, jaké riziko jste ochotna nést a jaký výnos preferujete. Já jsem třeba zvolil pro začátek trading212, velmi nízké poplatky, rychle lze dobít účet pomocí platební karty, výběr zpět na b.ú. trvá 3 prac. dny.  Ale každého věc. Já jsem se třeba vydal cestou investování do tzv. REIT společností vyplácející dividendy od 5-17%p.a. každý měsíc. Tím buduji pasivní příjem. Ale záleží na každém. Určitě je dobré si nejdříve něco nastudovat.

Máte postavené portfolio čistě jenom s Reit?

Nn, ale v Reit společnostech mám největší podíl

Je to z toho důvodu, že vyplácí vysoké a hlavně dle mého názoru stabilní dividendy, které mi tudíž tečou ať jde trh kamkoliv. Což mi stačí, jelikož tyto výnosy jelikož chodí každý měsíc mohu efektivně reinvestovat tam, kde je to dle mého názoru zrovna nejlepší.

K ETF se podívej na stranky justETF.

Ok, děkuji :)

Investovať, jasné, na čo čakáte???!!

Teď už na nic :)

Pozdravujem čerstvú investorku, len na doplnenie a Vašu podporu,že ste urobila dobre,že ste investovala.....čas na to je výborný. Možno to ešte pôjde o málo dole /indexy/, ale ani nemusí. Ja si myslím, že dno už bolo. Osporúčam Vám investovať výlučne resp váčšinu do USA, pretože tam bola, je a bude aj do budúcna ryža /profit.

Ja som na trhoch necelé 3 roky a od môjho začiatku doteraz mám profit takmer 100% vrátane dividend. 90% z toho som pustil do USA a jediné, čo ľutujem je, že som tam nedal všetko. Výlučne do osvedčených titulov ako Apple, Coca, Microsoft, Alphabet, Ford a ďaľšie.

Išiel som priamo do firiem, nie do fondov.

Už len dodám....ZLATÁ KORONA, zo srdca jej ďakujem.

Myslím, že to nejzákladnější už zde ostatní zmínili 😃. Akorát bych ještě vypíchnul to, že hodně záleží na tvém investičním horizontu. Obecně se doporučuje, že čím delší horizont (5 let a více třeba), tak vím větší riziko volit (akcie, etf,..). A pokud chceš tyto peníze jen na 1, nebo 2 roky někam hodit, tak spořící účty nebo termínované vklady. Přeji hodně štěstí v investování 😉

Zde jsem ty ETF i jednoduchý postup shrnul https://zijuspesne.cz/etf-co-je-a-jak-nejvyhodneji-investovat/ , jak zainvestovat výhodně do nejkonzervativnějšího a jistého ETF Vanguard S&P 500 nebo iShares CORE S&P 500. Za předchozích 5 let průměrné roční zhodnocení 12,5 %.

První si prostuduj než někam něco vlozis. Na etf doporučuju YouTube investicni brambora. U brookera si případně nastuduj i jak tam nejlevněji poslat peníze - takhle jsem to po..... u xtb. SP 500 můžeš mít roční poplatek od 0,07% pokud chceš větší diverzifikaci tak celý svět od 0,12%

To mám v plánu, právě proto se ptám tady :)  Zase ale nechci čekat moc dlouho. Aby to nedopadlo tak, že všechny peníze budou fuč než se rozhoupu

Mě vyhovuje xtb - mají i českou podporu. Na posílání využívej revolut -> PayPal -> xtb tak usetris dost. U Revolutu ale můžeš měsíčně směnit myslím zadarmo jenom 25 tisíc

@verunkam99 Dobrý den Veroniko, jsme investiční společnost Investhy a pohybujeme se v investicích přes 10 let. Máme produkty jak pro konzervativní, tak pro dynamické investory. Dokážeme poradit a setkat se buď na schůzce nebo online. Záleží na Vás. Pokud byste měla zájem dozvědět se více a odborně-lidsky poradit, napište na guzdek@investhy.cz

Hezký den,

Tým Investhy

Nejhorší je neinvestovat. :-)

Pro rady či jen přátelské konverzace: t.vremsky@seznam.cz

Napište mi.... Standa.Soc@seznam.cz