S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

Rychlý pohled- Twitter, společnost o kterou jevil zájem i Elon Musk.

V dnešním rychlém pohledu se podíváme na společnost o kterou v minulosti měl zájem i samotný Elon Musk. A není to žádná jiná společnost než Twitter $TWTR . Platforma společnosti je známá snad úplně každému, minimálně každý o ní slyšel. V minulosti chtěl společnost koupit Elon Musk, ale vzhledem k tomu že společnost nebyla schopna doložit podíl falešných účtů na celkovém počtu účtů tak od koupě Elon Musk nakonec odstoupil. Jak je na tom vlastě společnost z pohledu financí? Na to se podíváme níže.

 

P/E- Co je týče čistého zisku, tak společnost byla 3 z 5 posledních let ve ztrátě, a to hlavně poslední rok. To je důvod, proč na různých screenerech většinou neuvidíte P/E. Pokud si tedy spočítám průměrný čistý zisk za posledních pět let, tak se dostanu na číslo zhruba 270 mil. USD. Aktuální tržní kapitalizace je zhruba 30 mld. USD, což nám dává P/E někde kolem 111. Zauvažujme tedy, máme zde společnost, jejíž hlavním produktem je sociální síť. Společnost je poměrně v dosti konkurenčním prostředí. Společnosti rostou jak náklady na "výrobu produktu" tak i hlavně náklady na propagaci a administrativu daného produktu. Ve výsledku je společnost většinou ve ztrátě ještě před zdaněním.

Tržní kapitalizace- Jak už jsem výše zmiňoval tržní kapitalizace společnosti je zhruba 30 mld. USD

Marže- Průměrná čistá marže za posledních pět let činila zhruba 15%, ale zde pozor, protože společnost vykázala zisk jenom ve dvou z pěti let, ve zbývajících třech lete skončila společnost ve ztrátě. V těch dvou letech kde společnost vykázala zisk měla i vysoké čisté marže ( přes 30%).

Růst tržeb a zisků- Tržby rostly za posledních pět let průměrně o 21% ročně.  U čistého zisku už to taková sláva není, zde se bavíme za poslední dva roky o ztrátě, dva roky před tím zisk a rok před tím ztráta. Jak je toto tedy možné? Jak je možné že společnosti rostou tržby, ale 3 z 5 let je ve ztrátě? No jednoduše náklady na výzkum a vývoj a náklady na marketing a administrativu rostou stejně rychle, nebo dokonce i rychleji než tržby. Zkrátka společnost vynakládá podle mě příliš velké náklady na posun společnosti vpřed, ale tyto náklady se neproměňují v dostatečné zisky. Alespoň tak to vidím aktuálně já.

Snižování počtu akcií v oběhu- Společnost za posledních pět let navýšila počet akcií v oběhu o zhruba 65 mil. kusů. Doporučuji se zde podívat co vedlo společnost k vydávání nových akcií. Mohlo to být třeba jenom to, že společnost si je sama vědoma toho, že jsou jejich akcie nadhodnocené a tok mohla využít možnosti získat větší kapitál za méně vydaných kusů akcií.

Krátkodobé aktiva větší než krátkodobé pasiva- Zde je vše v pořádku, společnost nemá velké krátkodobé závazky a tudíž tyto krátkodobé závazky jsou kryty krátkodobými aktivy.

Růst provozního a volného cashflow- provozní cashflow se pohybuje nahoru a dolů v mezích od zhruba 800 mil. USD do 1,5 mld. USD, není zde nějaký rostoucí trend. Volné cashflow se v posledních dvou letech rapidně propadlo a to skoro z 900 mil. USD na záporných 194 mil. USD. Za tímto rapidním poklesem volného cashflow v posledních dvou letech stojí rapidní navýšení kapitálových výdajů. Pokud by někdo zvažoval nákup této společnosti do portfolia, tak silně doporučuju si zjistit, co stálo za tak razantním navýšením kapitálových výdajů.

P/FCF- Zde je stejný scénář jako u P/E. Společnost za poslední rok měla záporné volné cashflow, tak pravděpodobně nikde na screenerech nenajde P/FCF. Když ale zase vezmu průměrné volné cashflow za posledních pět let, což je zhruba 499 mil. USD, tak při současné tržní kapitalizaci 30 mld. USD mi P/FCF vychází kolem 60.

Návratnost investovaného kapitálu- Průměrná návratnost investovaného kapitálu za posledních pět let činila pouze necelých 5%, co je dle mého názoru málo, vzhledem k tomu o jaký segment podnikání se jedná a kde v tomto segmentu lze nalézt i firmy s větší návratností.

Splácení závazků z volného cashflow- Pokud by společnost i nadále vynakládala na splácení svých závazku volné cashflow ve výši průměrného volného cashflow za posledních pět let, tak by byla své závazky schopna splatit přibližně za 13 let, což může být v těchto čase, kdy se zvyšují úrokové sazby trochu nevýhoda.

Závěr

Zde se nebudu pouštět do žádného oceňování, protože společnost na mě a můj vkus nepůsobí moc pozitivně a netroufám si odhadnout nějakou hodnotu z finančních výkazů. Každopádně, když se podíváme na valuační ukazatele P/E a P/FCF, tak ty jsou hodně vysoko, což může značit, že společnost je předražená. Samozřejmě u určení nějaké ceny, nebo hodnoty záleží hodně i na vašich očekáváních ohledně společnosti. Já osobně vnímám tuto společnost jako spíše sázku do budoucna. Otázka zní: Podaří se společnosti zúročit peníze, co teď sypou do výzkumu a vývoje a do marketingu a administrativy a přinesou tyto peníze větší tržby a také zisky v budoucnu? Toto už je na hlubší analýzu. Mě osobně společnost v tuto chvíli nestojí moc za to, abych ji analyzoval.

Hodně lidí a zejména i nováčku si může říct, že se jedná o dobrou investici, protože přece společnost chce ( nebo chtěl) koupit Elon Musk. A proč by vlastě Elon Musk teda chtěl koupit tuto společnost? Elonovi Muskovi do hlavy nevidíme, ale musíme si zde uvědomit jednu věc. Je rozdíl si koupit pár akcií firmy, kdy na vedení firmy nemáte žádný vliv a koupit celou firmu, kdy si v té firmě můžete dělat prakticky "co chcete", můžete ji řídit jak chcete. A já si myslím, že toto byl i záměr Elona Muska. Chtěl prostě koupit společnost za dobrou cenu a sám si ji řídit a mít ji pod kontrolou, tím pádem by měl pod kontrolou i jeho investované finance.

Toto je pro dnešek vše, budu rád pokud vás tato středeční rubrika baví, když mi dáte follow ať vám nic neuteče. Můžete mi také samozřejmě dát vědět do komentáře jak vás tato rubrika baví a jestli je pro vás přínosná.

Budu se těšit zase ve středu u dalšího rychlého pohledu.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem žádný finanční ani investiční poradce a tento materiál neslouží jako investiční doporučení. Proto každý z vás ať si udělá před investováním vlastní průzkum a analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @martinbartkovsky má karmu 67 a je členem této komunity od 04/07/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

u $TWTR je zásadní problém, že to není stroj na prachy jako třeba $GOOGL+1.7% navíc je poměrně drahý

Twitter z pohledu platformy, kterou využívám je top. Ale Twitter jako investice by u mě neuspěl. Rozhodně ne s těmito čísly a takovou konkurencí za zády 😄

Partner

Mám to naprosto stejně. Pro osobní využití je $TWTR top, do investice bych však nešel :))

Já Twitter nevyužívám ani jako platformu😃 ale je to tak jak píšete špatné čísla a silná konkurence nejsou zrovna nejlepší mix "kvalit" co společnost může mít.

No a k tomu ještě Elona Muska , který umí hnout s cenou😄😄