S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

При днешните цени, все още ли акциите на Occidental Petroleum са привлекателни от инвестиционна гледна точка?

Един от най-големите залози на Уорън Бъфет за 2022 г. привлече голямо внимание с последните си резултати. Occidental Petroleum $OXY+0.8% ни предложи доста добри новини, подкрепени от още по-добри перспективи за 2022 г. Тогава защо акциите падат през последните няколко дни? Дали настоящият спад под 60 долара за акция е чудесна възможност за инвестиция?

Понастоящем цената на акциите на $OXY+0.8% се колебае около 59 USD за акция. Но дали това е добра цена за инвестиране?

Нека погледнем към тримесечните резултати на $OXY+0.8%, за да ни подскажат 👇

Occidental Petroleum $OXY+0.8% отчете печалба за второто тримесечие от 3,16 долара на акция, с което надмина прогнозите на анализаторите с 13 цента и се представи много по-добре в сравнение с печалбата за второто тримесечие на 21 г. от 2,12 долара на акция. Освен това през тримесечието компанията дори изплати дълг в размер на 4,8 млрд. долара и активира програмата си за обратно изкупуване на акции.

Президентът и главен изпълнителен директор Вики Холлуб, доволна от напредъка в намаляването на дълга, заяви:

"Постоянните ни усилия за подобряване на баланса продължават да бъдат на първо място и сме доволни, че напредъкът ни в намаляването на задлъжнялостта достигна етап, в който можем да се съсредоточим върху други приоритети, свързани с паричните потоци."

Силни тримесечни резултати от $OXY+0.8%

През това тримесечие Occidental Petroleum генерира над 4 млрд. щатски долара FCF и успя да изтегли дълг от близо 5 млрд. щатски долара. Интегрираните активи на компанията се представиха на всички нива, като OxyChem постигна най-високите си приходи от 30 години на сам.

Компанията продължава да изплаща скромен дивидент в размер на 0,88%. $OXY+0.8% също така наскоро започна обратно изкупуване на акции на стойност 1,1 млрд. долара, което представлява 2% годишна възвръщаемост само от това обратно изкупуване. Това е само малка част от FCF на компанията, а когато се събере всичко заедно, компанията има паричен поток, който генерира значителна възвръщаемост.

Occidental Petroleum продължава да напредва

  • Occidental Petroleum работи за по-нататъшното развитие на впечатляващото си портфолио от активи.
  • Компанията разширява партньорството си с Ecopetrol.
  • Подводният проект Horn Mountain West също предоставя възможност 👇.
  • Компанията продължава да работи за разширяване на интегрираното производство и OxyChem е добър пример за това 👇.

''Очаква се преобразуването на мембраната на бойното поле на компанията да струва 1,1 млрд. долара и да добави 275 млн. долара допълнителна конверсия на EBITDA."

  • Продължаващите капиталови разходи и разходи за проучване ще осигурят допълнителни бъдещи приходи.

Как изглежда $OXY+0.8% до края на годината?

Оценките на Occidental Petroleum за останалата част от годината остават високи. Компанията очаква производство от около 1,155 млн. барела на ден (броят може да варира в зависимост от търсенето).

  • Оперативните разходи за производство и транспорт се очаква да намалеят - те ще бъдат 12,3 долара за барел. Това е значително по-малко, отколкото сега.
  • Компанията също така очаква още по-добри резултати от OxyChem и очаква разходите да бъдат постепенно намалени.
  • Главният изпълнителен директор също така изтъква постиженията на компанията и заявява, че тя ще продължи да работи за намаляване на дълга.
  • В заключение - силните финансови резултати на компанията ще подкрепят продължаващия ръст на приходите до края на годината.

Възвръщаемост на акциите на Occidental Petroleum

Компанията увеличи тримесечния си дивидент с 0,13 USD на акция, което все още е скромна дивидентна доходност, която постепенно се увеличава. Компанията успя да изплати над 5 млрд. долара главница и да намали нетния си дълг до 20 млрд. долара. През 2022 г. компанията планира да изкупи обратно акции на стойност 3 млрд. долара, т.е. близо 6% от акциите в обращение, като общата възвръщаемост за акционерите е 7%.

Компанията планира да влезе в 2023 г. с устойчив ръст на дивидентите при 40 USD WTI или 50% от текущите цени. Освен това FCF на компанията ще може спокойно да поддържа допълнителни приходи.

Друг потенциален източник на възвръщаемост за акционерите е придобиването на Berkshire Hathaway. Компанията притежава почти 20% от Occidental Petroleum, без да се отчитат привилегированите акции, и разполага с парични средства, за да придобие спокойно цялата компания. Какво ще се случи, предстои да видим, но това може да доведе до бързи печалби за акционерите, които аз виждам много добре.

Анализаторите остават предпазливи по отношение на акциите на $OXY+0.8%

Въпреки всички добри новини анализаторите остават предпазливи оптимисти по отношение на акциите и препоръчват да ги купувате. Средната целева цена за акциите на Occidental Petroleum е определена на 75,44 USD за акция, което предполага приличен потенциал за повишение спрямо текущото ниво от 59 USD. Някои анализатори смятат, че в най-добрия случай цената може да скочи до 110 долара за акция.

Рискът, свързан с инвестирането в $OXY+0.8%

Най-големият риск е свързан с цените на петрола. Въпреки че $OXY+0.8% е много диверсифицирана компания, всяко рязко понижение на цените на петрола би било лоша новина (това е вид общ риск, който се отнася за всички в сектора). Компанията очевидно е силно печеливша при цена на сорта Брент от почти 100 USD за барел, но засега цената пада и вече сме под 100 USD. Да видим какво ще се случи с цената на петрола след това 🤷♂️

Заключение

Occidental Petroleum има уникално и невероятно силно портфолио от активи и FCF. Компанията има дивидент от близо 1% и е поела ангажимент да изкупи обратно над 5% от акциите си само през 2022 г. Това е средна и висока едноцифрена норма на възвръщаемост за акционерите. Що се отнася до дълга - дългът на компанията вече е намалял до по-малко от 20 млрд. долара и се очаква да продължи да се намалява успешно. Компанията все още се стреми към инвестиционен кредитен рейтинг, който очаквам да достигне скоро. Occidental Petroleum също така има възможност да осигури по-висока възвръщаемост в краткосрочен план благодарение на придобиването на Berkshire Hathaway и гореспоменатото обратно изкупуване на акции. Заключението обаче ще оставя на вас. Моето мнение е, че $OXY+0.8% все още е изгодна сделка при +- $55, но не бих се страхувал от свръхпокупка дори при сегашните $59.

Моля, имайте предвид, че това не е инвестиционен съвет. Всяка инвестиция трябва да премине през задълбочен анализ.

Investujete do akcií Occidental Petroleum?

Vote to see the results! 0 answers already!

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

No comments yet