S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Kdo bude nástupcem Warrena Buffetta? Proč se ho investoři tolik obávají?

To, že Warren Buffett je zárukou kvality víme všichni. Jeho výsledky jsou jednoduše naprosto neuvěřitelné. Co je ale důležitější - jsou stabilní. Dobrý rok nebo dva se může povést každému. přinášet ale neuvěřitelné zhodnocení desítky let je úplně jiná liga. Je tedy logické, že se investoři Berkshire obávají, jestli Buffettův nástupce dosahuje takových kvalit a jestli jejich peníze budou v dobrých rukou.

Buffett je bezpochyby naprostou ikonou

Greg Abel, který dohlíží na jiné než pojišťovací aktivity Berkshire, se má stát výkonným ředitelem, jakmile Buffett odejde. Na rozdíl od dlouholetého šéfa společnosti však vlastní jen málo akcií mateřské společnosti.

https://www.youtube.com/watch?v=6gyqElEG6Uo

Podle posledního prohlášení Berkshire vlastní Abel pět Ačkových $BRK-A+1.0%  ve svěřenském fondu a 2 363 Béčkových $BRK-B+0.8%  . Žádnou z těchto akcií dokonce nevlastní přímo. Buffettův podíl v podniku po červnovém daru mezitím tvořilo 229 016 akcií A, což je něco přes 38 % akcií v oběhu ke konci tohoto měsíce, a 276 akcií třídy B. Logicky jsou zde tedy obavy, že Abel nenasazuje krk a nemá tak motivaci Berkshire udržet v takovém tempu, které jí Buffett udělil.

A má v plánu krk nastavit?

"Bude Greg Abel jako budoucí vůdce Berkshire Hathaway kupcem akcií?" zeptal se v rozhovoru Cole Smead. Jeden z účastníků vznesl tuto obavu během dubnového výročního zasedání společnosti a zeptal se, zda existuje nějaký plán na přeměnu Abelova podílu v dceřiné energetické společnosti na akcie Berkshire a zda by se investoři neměli obávat o motivaci Buffettovy pravé ruky.

"Já si prostě nemyslím, že by to byl nějaký velký problém," odpověděl na tuto otázku Charlie Munger, Buffettův obchodní partner. "Nikdy jsem neviděl Grega udělat něco, co by nebylo v nejlepším zájmu společnosti."

Greg Abel navíc nyní nakoupil za obrovskou sumu podíl dceřiné energetické společnosti. Koupě Abelova podílu v energetickém podniku vyvolává otázky, zda vloží výnosy z transakce do akcií mateřské společnosti. 

Kdo další připadá v úvahu, kdyby Greg Abel z nějakého důvodu nemohl nastoupit na pozici hlavního ředitele Berkshire? Teoreticky by to mohl být Ajit Jain.

https://www.youtube.com/watch?v=XmUMcRVN5O8

Otázka, kdo převezme společnost po Buffettovi, je zdrojem spekulací již více než 15 let. Dlouhá léta se předpokládalo, že Buffettovým nástupcem bude David Sokol, který pro společnost Berkshire řídil MidAmerican Energy, Berkshire Hathaway Energy, a NetJets. Sokol však Berkshire opustil v roce 2011 poté, co vyšlo najevo, že krátce předtím, než doporučil Berkshire, aby tuto společnost koupila, získal podíl v chemické společnosti Lubrizol ve výši 10 milionů dolarů.

https://www.youtube.com/watch?v=72t7oapvbas

Z Buffettova pohledu Munger pouze potvrdil to, co bylo pro představenstvo běžnou praxí. "V Berkshire jsme vždy měli v podstatě jednomyslnou dohodu o tom, kdo by měl následující den převzít firmu," řekl Buffett.

Greg Abel bude čelit výzvám, až se ujme své velké role. Stále aktivističtější skupina akcionářů Berkshire požaduje, aby společnost více utrácela své značné peněžní rezervy, snížila svou uhlíkovou stopu a podpořila rozmanitost. To vše spolu s tím, že není Warren Buffett.

Nebude však dědit přesně Buffettovu roli. Práce, kterou Buffett dělal, bude pravděpodobně rozdělena mezi různé lidi. Abel bude generálním ředitelem Berkshire, ale Buffettův syn Howard bude pravděpodobně jmenován předsedou představenstva Berkshire.

Ajit Jain bude zřejmě nadále zastávat funkci místopředsedy pro pojišťovací operace a jeho pracovní náplň by se mohla dále rozšířit. Je také uváděn jako další v pořadí na pozici generálního ředitele, pokud by se něco stalo s Abelem.

A konečně je možné, že větší roli budou hrát Todd Combs a Ted Weschler. Oba tito muži jsou Buffettovými investičními manažery a přebírají větší odpovědnost za řízení menších společností v portfoliu Berkshire. Je možné, že oba dostanou po Buffettově odchodu větší odpovědnost.

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Myslim ze Buffett rikal, ze rad kupuje firmy ktere by mohl ridit i hlupak, protoze je docela pravdepodobne, ze je driv nebo pozdeji nejaky hlupak povede. Docela bych se divil, kdyby jeho firmu a podniky ktere nakoupil dokazal nekdo znicit. Navic kdyz to asi uplny hlupak nebude;) A kdyby to nahodou k tomu smerovalo, tak bude mnohem lehci s tim jako aktivisticky investor neco udelat nez kdyz Buffett aktualne sedi na cca 40% podilu BRK.

Berkshire nemám, ale nevím jestli by mi stačilo, že Munger tvrdí, že nikdy neudelal nic co by nebylo v zájmu.

Jako jo. On tam ale bude zainteresovany skrz ty dceřiné společnosti. A hlavně Buffett fakt neni blbec a nesveril něco tak obrovského a důležitého nějakému joudovi

s tymto tvrdenim  suhlasim Buffett vie komu čo zveruje

Berkshire bez Buffetta asi nebude taková jako kdysi, ale rozhodně věřím tomu, že ji předá schopnému člověku, kterého dobře zná a předal mu kousek své investiční moudrosti. Uvidíme jak se časem popere s tlakem ze strany investorů, aby obstál ve stínu Buffetta 🤷‍♂️

Abel bezpochyby schopný je. Je fakt ale zajímavý, že nemá temer žádnou expozici ve společnosti. Proc by se měl bát strčit ruku do ohně za svoji vlastní práci? 🤔