S&P 500 ^GSPC 5,104.43 +1.11%
Alphabet GOOG $173.79 +10.03%
Nvidia NVDA $869.82 +5.26%
Amazon AMZN $179.83 +3.55%
Microsoft MSFT $408.66 +2.41%
Tesla TSLA $171.42 +0.73%
Meta META $438.70 -0.61%
Apple AAPL $170.21 +0.19%

Má tato společnost na to předběhnout Teslu?

Následující společnost se zabývá vývojem a komercializací lithium-metalových baterií pro elektromobily a další aplikace. Díky jejich převratné technologii se stala také velmi oblíbenou mezi investory. Akcie firmu proto momentálně oceňují na skoro 14 miliard dolarů. Sám jsem do společnosti poměrně výrazně zainvestován, tak mě napadlo vám jí představit a popsat důvody, kvůli kterým jsem zainvestoval... 

 

 

Prodej elektromobilů roste, ale naprostá většina osobních a nákladních automobilů stále zůstává na benzinový pohon. Hlavním ekonomickým problémem, se kterým se společnosti v souvislosti s elektromobily potýkají, je cena baterií a nižší výkon ve srovnání s benzinovými automobily. 

 

Mnoho automobilových společností se zavázalo přejít na elektromobily a některé dokonce zcela opouštějí spalovací motory, jako například právě Tesla $TSLA+0.7%. V oblasti baterií dochází k velké konsolidaci, přičemž většina největších hráčů pochází z východních zahraničních trhů, jako je Korea, Čína a Japonsko. Quantumscape $QS+4.8% je však americký startup s podporou Billa Gatese a skupiny Volkswagen.

 

Quantumscape využívá nových baterií s pevnou lithiovou anodou, které mají konkurovat standardním bateriím. Toho dosahuje různými způsoby, včetně nízkých nákladů, hustoty energie, doby nabíjení a cyklů baterie. 

 

Existují 3 důležité hodnoty, které baterie na dnešním trhu potřebují, aby byly konkurenceschopné: Doba nabíjení, hustota energie a počet cyklů baterie (neboli délka životnosti baterie).

 

"Polovodičové baterie" vydrží více nabíjecích cyklů a nabízejí vyšší hustotu energie než tradiční autobaterie, což je možné právě díky pokroku společnosti $QS+4.8% v oblasti lithiových anodových baterií. Lithiové anodové baterie vyžadují méně kovů vzácných zemin, jako je kobalt a lithium, protože zcela postrádají katody.

 

Kromě toho se SSB baterie nabíjejí mnohem rychleji než lithium-iontové baterie - na 80 % se nabije za pouhých 15 minut. Všechny tyto faktory jsou kriticky důležité pro konstrukci ekonomicky a komerčně životaschopnější baterie pro masové přijetí spotřebiteli.

 

 

Společnost Quantumscape $QS+4.8% již vyvíjí svou první velkosériovou automatizovanou továrnu nazvanou QS-0. Díky tomu se společnost stále více přibližuje ke komercializaci svých výrobků včetně jejího "desetivrstvého článku". Díky budoucímu růstu poptávky po bateriích je nyní pro dodavatele nejlepší čas na rozvoj infrastruktury pro zvýšení výroby.


Quantumscape $QS+4.8% má poměrně velkou peněžní rezervu a relativně malý provozní rozpočet. Hotovostní provozní výdaje se pohybují kolem 130 až 160 milionů dolarů při likviditě kolem 1,3 miliardy dolarů. Očekává se, že 1,3 miliardy dolarů přenese společnost přes počáteční produkci QS-1 a následnou expanzi. 

 

1,3 miliardy dolarů by jim mohlo vystačit po celou dobu, kdy bude mít společnost $QS+4.8% jenom počáteční továrnu, nebo do roku 2024, kdy bude své výrobky komerčně nabízet. Případný krátkodobý peněžní tok by pak mohl pocházet z prodeje akcií a snížení podílu držitelů.

 

$QS+4.8% má v sobě obrovský potenciál. Zdá se pravděpodobné, že si z trhu s bateriemi, jehož hodnota činí 300 miliard dolarů, ukousnou pořádný kus. Jejich technologie se velmi dobře škáluje nejen do velikosti, ve skutečnosti testy, které provádějí, jsou dokonce na bateriích dostatečně malých, aby se vešly do telefonu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Další skvělý text! 🙏