S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Akcie Alibaby pod palbou od SoftBank

Tématu částečného odprodeje akcií Alibaba Group Holding ze strany největšího akcionáře v podobě japonské investiční SoftBank Group (SBG) jsme se stručně věnovali v našem posledním pravidelném pátečním Shrnutí dění na trzích. Téma nás zajímalo, tak jsme se snažili vydolovat co nejvíce informací.


SBG drží dle posledních informací 23,7 % celkového počtu akcií Alibaby. Dřívějším vypořádáním forwardových kontraktů (viz níže) klesne o 242 mil. depozitních certifikátů ADR (cca 9 %) na 14,7 %. Investiční skupina jede ve svých nákupních rozhodnutích absolutní hranu. Prostředí vyšších úrokových sazeb jim spoustu ambiciózně naceněných projektů srazilo k zemi. Pro případné budoucí nákupy (nebo spíše vykoupení) hledá hotovost, kde se dá. Řada tak padla i na čínského ecommerce giganta.

SoftBank se nepostaví na trh a nebude tam luxovat celou nabídku. Podíl, který má jít do světa, je již v podstatě prodaný. Řeší se pouze jeho vypořádání. SBG při své činnosti ráda používá tzv. prepaid forward contract (předplacené forwardové kontrakty). Společnost v tomto případě uzavře s vybranou investiční bankou smlouvu (nyní Mizuho, Goldman Sachs a UBS), která jim dá možnost proti akciím čerpat úvěr po stanovenou dobu. Na konci kontraktu se rozhodne, zda chce transakci vypořádat v akciích (zbavit se tím vlastnických práv), nebo ve financích (doplatí finanční rozdíl a akcie si ponechá). Specifikem tohoto kontraktu jsou 2 předem stanovené úrovně (1 pod a 1 nad aktuální tržní cenou). Spodní hranice limituje ztrátu, ta vrchní případný zisk.

Samozřejmě netušíme, jaké jsou přesné parametry výše zmíněné dohody mezi SGB a bankami. Z médií ale víme, že výnosem má být částka okolo 34 mld. USD, při počtu 242 mil. prodaných akcií se tak dostáváme k realizační ceně překračující 142 USD za 1 americký depozitní certifikát. Z ekonomického hlediska dává SoftBank smysl dohodu předčasně ukončit (vypořádání proběhne nejpozději koncem září). Cena ADR se pohybuje o 50 USD níže a cash se určitě bude hodit.

V našem Shrnutí jsme psali, že jsme se v posledních týdnech divili, že akcie BABA na NYSE v posledních seancích padaly a nebyl k tomu zásadní fundamentální důvod. SBG v regulatorním reportu mimo jiné zmínila, že by operace neměla mít dopad na cenu akcie, jelikož je zajištěna. Toto zajištění (hedging) je ale právě ten kámen úrazu! Jak bylo zmíněno výše, tak se k forwardu vážou 2 úrovně (nižší a vyšší). Obojí jsou v podstatě realizační ceny opcí (strike). V případě té nižší se banka, se kterou je smlouva uzavřena, jistí proti propadu akcie nákupem put opce se strikem okolo ceny vypořádání forwardu. Ta vyšší cena je znovu strike ale v tomto případě call opce, kterou banka prodá. Tím, že cena akcie hodně poklesla, tak je put opce plně v penězích. Její emitent tedy musí držet stejnou pozici (spekuluje na pokles BABA). Tržně bez vlivu (uzavření krátké pozice emitenta opce může být plně realizováno přesunem akcií od SBG). Co má kurzotvorný charakter je call opce. Ta je mimo peníze a je zde pouze pravděpodobnost, že se za dobu své životnosti dostane do peněz. Riziko spojené s touto proměnnou jistí emitent nákupem akcií (jejich množství určuje ukazatel delta). Neznáme parametry opce, ale pokud budeme od oka počítat deltu okolo 20 %, tak musí emitent držet pětinu z 242 milionů akcií Alibaby. Tím, že bude kontrakt předčasně ukončen, tyto akcie nebude potřebovat, a na trhu je prodá (nechce podstupovat riziko cenového výkyvu). A jsme u jádra pudla! Jedná se o balík přes 48 mil. akcií. Pokud vezmeme, že se průměrné denní objemy za posledních 30 dní pohybují okolo 25 mil., tak jestli na trhu nechce tvořit více než půlku denního zobchodovaného množství, bude to tam bušit týden a to je solidní nálož na vstřebání i pro likvidní titul jako je BABA.  

Jako akcionáři Alibaby máme radost, že SoftBank pozici postupně upouští. Znepokojovaly nás zprávy o jejím extrémním zadlužení, když jako zástava sloužily právě akcie. Navíc jsou nákupy skupiny spíše gamble než zodpovědné investování. Pozitivem je, že jdou postupně podobné rušivé elementy stranou. Nezbývá než se těšit, až bude klidné i regulatorní kolbiště, BABA se vrátí k růstu a o ceně akcie zase začne rozhodovat fundament.


Autor @brokero má karmu 32 a je členem této komunity od 26/04/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

No už aby růst opravdu začala. U $BABA+2.1% jsem nákup fakt moc nevychytal :D

strašný 😂

vyčerpávající komentář k SoftBank 👍 určitě pozitivní zpráva, teď už jsou jediným problémem ti regulátoři 🙁

souhlasím, problematika rozebrána opravdu do hloubky 😉