S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Zákon o snížení inflace udrží ceny lithia vysoké, což podpoří růst této společnosti

Ceny lithia vzrostly poté, co americký Senát schválil zákon o snížení inflace. Návrh zákona poskytuje dotace pro elektrická vozidla, pokud minimální podíl kritických minerálů, včetně lithia, pochází z USA nebo jejich partnerů pro volný obchod. Dotace budou mít pozitivní dopad na prodejce EV, ale s tím jde samozřejmě ruku v ruce růst s tím spojených potřebných baterií a komodit (lithium je nedílnou součástí baterií pro EV). Myslím si, že na tomto základě má vysoký potenciál pro růst v příštích letech společnost Lithium Americas Corp $LAC+0.9%.

Podrobnosti o zmiňovaném zákonu rozebírám zde: Amazon, Tesla a další společnosti, které budou zasaženy zákonem o snížení inflace | Bulios

  • Hned ze začátku vás musím varovat, že jde o dlouhodobější sázku s příslibem větší ziskovosti až v rámci pár let. Nicméně vám doporučuji dočíst článek až do konce. Jdeme na věc 👇

Zákon o snížení inflace by mohl prospět všem výrobcům lithia, jelikož bude opět posílena poptávka, což by mělo udržet trh dlouhodobě nedostatečně zásobený. To je v souladu s mým současným názorem, že trh s lithiem zůstane po mnoho dalších let nedostatečně zásobován, což podpoří ceny výrazně nad mezními výrobními náklady.

V poslední době se mi dostala do hledáčku právě společnost Lithium Americas $LAC+0.9%, která se mi zdá zajímavá při pohledu na budoucí potenciál. Navíc zde vidím příležitost právě skrz zmiňovaný zákon, který může mít přínos pro Lithium Americas, protože společnost vyvíjí největší zdroj lithia v Severní Americe se svým projektem Thacker Pass. Zatímco management plánuje počáteční kapacitu 80 000 metrických tun, potenciál pro projekt by měl být nakonec až 240 000 metrických tun, nebo zhruba 4,8 milionu elektrických vozidel, za předpokladu průměrné velikosti baterie 50 kilowatthodin. 

  • Projekt v současné době čelí žalobě od ekologického aktivisty, ale vypadá to tak, že společnost vyhraje a projekt se posune vpřed.

Lithium Americas $LAC+0.9%

Za poslední měsíc byla společnost k nezastavení s téměř 44% nárůstem ceny akcie.

Lithium Americas si klade za cíl stát se nízkonákladovým čistým producentem lithia. Společnost nemá žádné současné objemy prodeje lithia, ale vyvíjí tři zdroje, které by měly nakonec vstoupit do výroby, přičemž první projekt vstoupí do výroby do konce roku 2022.

Vzhledem k tomu, že se zvyšuje přijetí elektrických vozidel, očekávám trvalý dvouciferný roční růst poptávky po lithiu. Lithium Americas by z toho mělo mít prospěch, protože by měla existovat více než dostatečná poptávka po všech zdrojích společnosti, aby mohla vstoupit do výroby a rozšiřovat kapacitu v průběhu času.

V Cauchari-Olaroz (lithiový projekt společnosti) vlastní Lithium Americas 44,8% projektu, zatímco Ganfeng, jeden z největších světových producentů lithia, vlastní 46,7%. Zbývající 8,5% podíl vlastní argentinská státní těžební společnost JEMSE. 

  • Projekt plánuje přinést počáteční kapacitu 40 000 metrických tun později v tomto roce s plány na další rozšíření.

$LAC+0.9% však vlastní 100% projektu Pastos Grandes. Pastos Grandes, který se nachází v blízkosti projektu Cauchari-Olaroz v Argentině, je v současné době ve vývoji. Cílem projektu je vyrobit 24 000 metrických tun ročně.

$LAC+0.9% také vlastní 100% zdroje Thacker Pass. Projekt prozatím čelí právnímu odporu ekologických skupin, které by mohly způsobit určité zpoždění, nicméně si myslím, že projekt nakonec vstoupí do výroby. Thacker Pass by byl prvním zdrojem lithia na bázi jílu, který by vstoupil do výroby. V současné době se veškeré lithium vyrábí buď ze solanky (především v Jižní Americe) nebo z těžby tvrdých hornin, která produkuje spodumen (především v Austrálii). Thacker Pass plánuje přinést počáteční kapacitu 40 000 metrických tun s dalšími plány expanze.

Podstatné fakta o společnosti

  • Společnost v současné době nemá žádné projekty ve výrobě a negeneruje příjmy. Domnívám se však, že tři zdroje výroby lithia společnosti mají potenciál generovat nadměrnou návratnost investovaného kapitálu kvůli nízkým výrobním nákladům a blízkého termínu schválení a produkce.
  • Dále vidím další nejistotu ohledně načasování projektu, protože Lithium Americas čelí právním výzvám k povolení od opozičních aktivistů. I když si myslím, že Thacker Pass bude nakonec udělena všechna potřebná povolení k zahájení výstavby, problémy by mohly projekt zpozdit na neurčito. 
  • Očekává se, že první dobré roky pro společnost budou nejdřív v letech 2024/2025.

Společnost nevyplácí v současnosti dividendu a nemá v plánu odkup akcií, což dává smysl pro společnost, která silně investuje do růstu. I poté, co Lithium Americas uvede své projekty do výroby, tak bude rozhodně lepší držet se této strategie (bez dividend a zpětných odkupů), aby společnost pokračovala v investicích do rozšiřování kapacity. U těchto společností jsem osobně šťastnější, když se drží v růstovém režimu a utratí peněžní tok za rozšíření kapacity lithia. 

Podívejme se na čtyři hlavní aktiva, která jsou ve vývoji pro Lithium Americas:

Cauchari-Olaroz: Jedná se o lithiový důl se sídlem v Argentině, který má být uveden do provozu počátkem roku 2023. Závod má kapacitu závodu 40 000 tpa a potenciální rozšíření, které by do roku 2025 přineslo kapacitu až 60 000 tpa. 

  • LAC vlastní 44,8% lokality a tohle aktivum začne produkovat příjmy do roku 2023.

Pastos Grandes: Tato jihoamerická lokalita se nachází v argentinském lithiovém trojúhelníku a v těsné blízkosti lokality Cauchari-Olaroz. Byla plně získána v prosinci 2021 a má potenciál být rozvinuta do lithiové lokality s počáteční kapacitou 24 000 tpa.

Arena Minerals: Arena Minerals je nezávislá veřejně obchodovaná společnost s různými lithiovými aktivy v Argentině a Chile. Lithium Americas uzavřela v uplynulém roce několik dohod se společností Arena Minerals a v současné době vlastní 18% společnosti.

Thacker Pass: Potenciální vlajková loď společnosti LAC, tato lokalita se sídlem v Nevadě, je plně vlastněna společností LAC a má kapacitu aktuální fáze 140 000 tpa. Kapacita se ale může zvýšit až na 80 000 tpa. Dokončení staveniště se odhaduje na konec roku 2025 a potenciální dokončení fáze 2 na konci roku 2027, dokud nebudou provedeny další soudní průtahy.

Závěr

Čísla jsem vám nepředstavil, jelikož je společnost ve fázi, kdy není zisková a ve velkém investuje a tlačí na rozjetí velkých projektů, které budou budoucím hnacím motorem společnosti. Tento článek není o tom, abych vás přesvědčil o koupi či investici do této společnosti, ale abych vás upozornil, že máme ve hře společnost, která během pár let spustí gigantické projekty a zároveň bude těžit ze zákonu o snížení inflace. Pokud vás společnost nezaujala, tak vás tento článek alespoň nasměruje k větším a zaběhlejším společnostem, jelikož je nejnovější zákon takřka zaručeným býčím signálem pro EV, EV baterie a s tím spojené komodity. Pokud jsem vás o potenciálu nepřesvědčil, tak doufám, že si odnesete alespoň trochu inspirace a podíváte se na společnosti, které mohou z nového zákona těžit a přinést tak růst i vašim investicím.

  • Do společnosti v současnosti neinvestuju, ale budu ji bedlivě sledovat.

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou,

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 1390 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Inspirace posloužila dobře. Ani jsem si neuvědomil, že ten zákon bude mít vlastně i dopad na další sektory, které jsou spojené s výrobou EV. Jen bude otázka, jak na tom budou ceny lithia v budoucnu...

To jsem rád 😄 Ceny lithia jsou celkem volatilní, ale letos poměrně rostou a předpokládám, že i růst dál budou.

Skoro bych vážně očekával, že lithium je taková nová ropa. Kdo ho bude mít, bude za vodou. Pokud se o něj zase nepovedou války...

S investicí bych rozhodně ještě počkal, ale rozhodně bude stát za to je průběžně sledovat. Pokud se vyhnou nějakým aktivistům a natahování sporů a soudů, tak budou budoucí roky vykazovat slušný růst.

Posouzení zda ne/investovat musí každý posoudit sám. Tohle je jeden z mých tipů do budoucna, kde by mohl být potenciál pro růst 😁 Komplexní analýza a konečné rozhodnutí je pak na každém z vás.

Já bych taky počkal. Zrovna mám rozpracovaný jeden článek o další společnosti zabývající se lithiem 😁😁