S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Je META a Zuckerberg se svým Reality Labs na stopě gigantického úspěchu, nebo jen pálí naše peníze?

Rád bych se tentokrát podíval na nějaký "big picture" METY, který by mohl být malinko odlišný od těch, které se běžně vyskytují. Spíš tak nějak filozofickou a celkovou tezi společnosti. Je mateřská společnost Facebooku odsouzená k zániku kvůli činům svého geniálního zakladatele, nebo to je právě on, který jako jeden z prvních správně odhadl další směřování technologií?

Facebook se začíná transformovat

Aktuálně to vypadá, že Mark Zuckerberg se asi trochu pomátl a na své vizi o virtuálním světě pálí miliardy a miliardy dolarů. A to se akcionářům líbit nemusí. Na druhou stranu když ne přelomu tisíciletí začal pracovat na jakési obskurní internetové seznamce pro univerzitní studenty, tak ho asi taky nejeden člověk považoval za pomatence. A jak se ukázalo, tak neměli pravdu.

Představovat $META-0.3% za dvacet let si sice můžeme, ale s jistotou nevíme nic. Jistojistě se ale můžeme podívat na dnešní METU.

Ta je rozdělená na dvě hlavní části: 

Rodina aplikací: vyspělá obchodní linie s prokazatelným generováním peněžních toků a stálými maržemi. Zahrnuje Instagram, FB, Messenger a Whatsapp. Lze ocenit vnitřně třeba pomocí DCF.

Reality Labs: nová oblast podnikání s neprokázanou tvorbou cashflow. Spekulativní růstový byznys. Trn v patě většiny investorů, kteří Zuckerbergovi nevěří úplně bezmezně.

https://www.youtube.com/watch?v=sThLeiw8h2Y

Vlastně si teď pod názvem META kupujeme takový bundle osvědčeného tech giganta (cca 95 %) a nejisté, zato extrémně slibné růstové akcie (5 %). 

Zvláštní ale je, že Reality Labs táhnou ke dnu celkovou cenu akcií. Přitom se nijak zásadně neliší od jiných malých růstovek - typicky třeba $RIVN+3.8%. Proč jsou tyhle společnosti trhem (zejména po IPO) oceňeny na nesmyslné miliardy dolarů a P/E překračující klidně 100? Vždyť Reality Labs je totožné. Ale má jednu zásadní výhodu - má v zádech neuvěřitelně silnou mateřskou společnost a hlavně zakladatele a tým lidí, který už jednou dokázal dostat společnost do světové TOP 5. Kde je tedy rozdíl?

Mám pro to hned dva důvody

Myslím, že to má dva důvody (tedy ty hlavní). Jedním z nich je negativní sentiment. Zejména kvůli několika skandálům po sobě má Facebook (myslím, že to byl taky jeden z důvodů změny názvu) a Zuckerberg ne úplně dobré jméno. Osobně vlastně pořád obdivuju to co dokázal, ale spousta lidí ho má spojeného s nějakým robotem, který pro peníze klidně prodá všechny své uživatele. Takže každá špatná zpráva má silnou negativní odezvu v ceně akcií.

Dost často je tím pádem výrazně nebezpečnější jakákoliv další událost. Třeba Apple má své fanoušky vycvičené na bezbřehou lásku. Ti by jim odpustili cokoliv. Facebook je ale už delší dobu na tenkém ledě a jakákoliv špatná zpráva by mohla způsobit to, že pohár už finálně přeteče. 

A pak je tu ještě důvod, že Reality Labs jsou doposud obrovským žroutem peněz. A co hůř, nejenomže žerou peníze, ale ani žádné výrazné zisky netvoří. Ačkoli mohou tvořit jen malé procento příjmů, jsou motorem inovací a velká část provozních zisků je investována do udržení pozice na trhu. A obecně je vlastně aktuálně multiverse živen právě hlavně tím, že v něj věří Zuckerberg.

V tom je jejich nevýhoda - Ostatní růstovky alespoň přináší nějaký funkční model a zisky. O těch pak slibují, že je dokážou škálovat a zvýšit. Jenže RL to tak úplně nemá.

Důležitým bodem je také to, že Reality Labs si nebere dluh ani nevydává akcie, aby se měla čím dotovat. Prostě a jednoduše sosá peníze z FCF mateřské společnosti.

Financials Mety už si asi po výsledkové sezoně každý několikrát prohlédl. Pro jistotu je ale přináším znovu.

Já osobně tedy Zuckerbergovi věřím, že ví co dělá - ač se tedy aktuálně neztotožňuji s vizí toho, jak si představuje metaverse. Nebylo by to ale poprvé, co by mě někdo dokázal svým produktem přesvědčit o opaku 😁 Každopádně od mnoha investorů se začínají ozývat hlasy, že META je value trap.

https://www.youtube.com/watch?v=VroeXZX8yxs

Jaká je vaše teze? Odpouštíte Zuckerbergovi to, že aktuálně pálí vaše peníze bez zjevného cíle? Věříte, že ví co dělá a jednou si budeme klepat na čelo jak je možné, že jsme to taky neviděli? Nebo ho nehodláte nadále podporovat v na první pohled nesmyslném utrácení?

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @trollbringer má karmu 572 a je členem této komunity od 14/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Můj skepticismus se k $META-0.3% prohlubuje víc a víc. Pokud ''projekt'' metaverse selže, tak to může mít dost špatné následky - spálená hotovost, zklamaní investoři a na závěr se tím nechává prostor pro růst konkurence, zatímco Zuckerberg hledí směrem k jednomu cíli. Pokud to ale bude jako v minulosti a nová věc (v tomto případě metaverse) se osvědčí, tak budou investoři litovat, že v $META-0.3% nevěřili.

Hrozně mě v tomhle Meta štve, blbý je, že teď už je na zastavení Metaversu pozdě

Třeba by bylo pro ně lepší si říct: ,,hele tohle se nepovedlo, zapomeneme na to, budeme investovat do něčeho jinýho" 😃 ale těžko říct

V tom je to právě problematický. Kdyby takhle sázel na nějakou technologii Véna z Horní Dolní, tak je už odepsanej dávno. Jenomže tady sází týpek, kterej už jednou podobně šílenej nápad měl a vybudoval z něj gigantickou společnost. A teď babo raď

Facebook v prvom rade zlyhal čo sa týka cenzúry. Ďalej by som sa chcel opýtať, čo vlastne ľudia čakajú od metaverzie? Že budú "žiť" nejaký virtuálny život? To ako vážne?

Vypadá to tak 😅

Spousta lidí má tak strašně nudnej život, že na metaversu, kde by si mohli dělat co by chtěli by získali závislost téměř okamžitě. Pokud by to fungovalo, tak bych se o tu úspěšnost nebál...

Ale čo má fungovať? To akože pôjdeš sa najesť do virtuálnej reštaurácie a budeš si myslieť že si najedený?

tiež si myslim, že by si to našlo oblubu a velkeho mnozstva ludi

Partner

$META-0.3% je pes s blechama :))

Je sice super, že má Zuckerberg vizi, ale chtělo by to dělat nějak rozumně. Tohle fakt působí stylem "kašlu na vás, něčemu věřím, nekoukám doprava doleva". A když to nevyjde, tak co? Facebook vsadil na jedinou kartu. Pokud mu to nevyjde, tak jejich hlavní produkty už budou dávno za zenitem, převálcovány TikTokem

Já jen doufám, že má vážně pravdu. Před rokem to vypadalo celkem nadějně. Čím dál víc ale vypadá, že metaverse byl jen podobný módní výstřel jako NFT a odchází stejně rychle jako přišel

No bohužel to tak trochu vypadá

Já bych ještě neházel flintu do žita

Minulý rok to vypadalo na závěrné zítřky. Letos se plácáme v krizi, takže lidé nevidí přehnaně optimistický. Až se situace zlepší, myslím že lidé začnou víc i věřit tomu, že meta warez má nějaký smysl.