S&P 500 ^GSPC 5,214.08 +0.51%
Nvidia NVDA $887.47 -1.84%
Tesla TSLA $171.97 -1.57%
Apple AAPL $184.57 +1.00%
Amazon AMZN $189.50 +0.80%
Meta META $475.42 +0.60%
Microsoft MSFT $412.32 +0.43%
Alphabet GOOG $171.58 +0.25%

Jaké ETF?

Dobrý den,

před nějakou dobou jsem se zde ptala, zda je vůbec vhodné hrnout se do investic. Ani jsem nečekala tak vlídnou vlnu odpovědí. Což mě namotivovalo se do toho ponořit trochu hlouběji a opravdu začít. Dám asi na vaši radu a chtěla bych zkusit ETF, které v komentářích zaznělo asi nejčastěji. Jenže opět narážím na šílený přehršel informací :) Potřebovala bych je nějak odfiltrovat.

Jaké zvolit ETF pro začátečníka? Předpokládám, že nejlepší je asi zvolit americké SAP 500? Jenomže když si to zadám do googlu, tak mi vyjede tuna zkratek. V čem se liší? Našla jsem si nějaký přehled, který mi to ale moc neobjasnil. Akumulační vs. distribuční? Na webu se píše - Co je nejdůležitější – měli byste se rozhodnout, zda chcete, aby vámi zvolené ETF vyplácelo dividendy na čtvrtletní bázi, anebo vaše zisky byly akumulovány – reinvestovány zpět. 

Já ale přeci asi chci tyto odměny ihned dávat zpět, že?

Dále jsem na tom samém webu našla tabulku výnosů jednotlivých ETF a to mi tedy opravdu už zamotalo hlavu úplně. Myslela jsem, že ETF je něco, co kopíruje nějaký seznam firem, které jsou v něm zařazeny. Jak je tedy možné, že jedno má roční návratnost 10,7 % a druhé skoro 20 %?

https://www.kurzy.cz/zpravy/553823-10-nejlepsich-etf-na-sp-500/

A co mi tedy vůbec není jasné - co se myslí pojmem evropské ETF? Vždyť přeci jde o seznam amerických společností, že? 

Děkuji za trpělivost :)


Autor @verunkam99 má karmu 17 a je členem této komunity od 02/08/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Ahoj, 

Taky jsem v tom plaval, tak se ti pokusim predat sve poznatky.

SP500.

Dobrá volba pokud chces mít obsažené top společnosti z USA.

Která ETF Sp500 nakupovat?

Akumulacni nebo distribucni?

Zde bych si kladl otazku, jestli chci mit nakup ETF zadarmo (bez poplatku u brokera).

Pokud ano, tak můžeš koupit ETF sp500 na brokeru Degiro s tickerem (identifikatorem)

- VUSA (cca 78€) - distribuční 

- IUSA (cca 39€) - distribuční

- SXR8 (cca 425€) - akumulační

Všechny výše zmíněné maji poplatek 0.07%!

 

Nevýhoda je že na degiro nemas vic možností akumulacnich, cenově dostupných etf sp500. Takze z tech distribucnich ti budou chodit dividendy, ktere degiro zdanuje 15%.

 

Dále máš možnost koupit tyto ETF na brokeru XTB, kde platis poplatek z prevodu meny, ve vysi 0.5%, takze je dobré to hnát pres revolut.

Ale zase ti XTB nabizi ETF se zkratkou VUAA, za70-80$, které je akumulační.

 

Pokud bys nechtela být fixována jen na USA,tak muzes pořídit následující ETF, vse na degiro zdarma.

- VWCE, celosvětové ETF se zastoupenim rozvinutych a rozvíjejících trhu, velke a male společnosti (akumulační, 100€)

- EMIM - etf na rozvíjející trhy (cina, Afrika, asie), akumulační, 28€

Pokud se ti líbí investice do energii, tak tu je:

- WNRG - světové energeticke, akumulacni etf, za 40€ - za pul roku se zdvojnásobilo, pochopitelně.

Pokud chces upřednostnit technologické firmy tak tu je:

 - NQSE, nasdaq100, akumulační, za cca 8€.

 

Vse na Degiro zdarma.

Vic o jednotlivých ETF se dozvis na tomto linku, kde tu zkratku soupnes do policka hledat:

https://www.justetf.com/en/investor-area.html

Muzes zde ETF i porovnavat.

Mno a co to je akumulační et a distribucni etf, je krasne popsáno tady:

https://youtu.be/XjO-9jYraMM 

Snad to bude k něčemu.

Vláďa

Díky za parádní shrnutí! Všichni doporučují jít (minimálně pro začátek) cestou ETF SAP500, ale třeba ta Afrika vypadá docela zajímavě. Ale to bude asi dost rizikové, nemám pravdu?

Každopádně teď mi už pár lidí radilo to justetf.com, takže si to budu muset pořádně projít, ať se tu neptám na úplné hlouposti :)

Ještě jednou děkuji za trpělivost a ochotu!

Jestli chceš mít stabilitu (co to je stabilita?) Tak pro to já mam sp500 IUSA a trochu si nechat pootevřená vrátka pro potencialni rust rozvojových trhů (EMIM).

Jo a další nápad! Pokud nechceš byt aktivní a sledovat to a chceš to řešit příkazem. Tak je možnost si to udělat na Portu, tam ti udelaji mix ruznych ETF z celeho sveta, popripade si můžeš udělat vlastní strategii. Nebo investovat do krypta. 

Chteji za to baksiš 1%, ale pokud si to zafixujes (ze to nevyberes) 5-10-15 let, tak ti daji slevu na poplatek, tusim az 40%.

Dale maji možnost detskeho investicniho uctu. To maji moc pěkně.

Výběr S&P 500 chválím, ale možná bych se zaměřil i na etf, které bude kopírovat celosvětový index 😅

To jsem ráda, že nejsem úplně mimo :) Celosvětové tedy zahrnuje ještě i největší společnosti mimo USA, je to tak? Popravdě mě ani nenapadá, které největší společnosti nejsou z Ameriky :) Předpokládám správně, že tam bude výhoda toho, že se vyhnu riziku nějakého politického problému USA a "podrží" mě ten zbytek světa?

Ano, zahrnuje to společnosti z celého světa. Ano, je to největší výhoda :)

Dobrá cesta, dobré uvažování, ale  musíme v tom ještě udělat trochu pořádek 😁 Různé tickery (ty zkratky) jsou opravdu jen takové obchodní názvy těch konkrétních ETF - což je vlastně druh produktu dané  společnosti, která ji nabízí. Jako má automobilka název modelu auta, tak má nějaká finanční společnost název svého ETF. Pak se v tom názvu většinou ještě vyskytuje jaké ETF to je. V tomhle případě tedy SAP500. Může to být ale třeba ETF celého světa, konkrétního sektoru nebo třeba jen zaměřené na dividendy. 

Akumulační vs. distribuční. To chápeš správně - buď ti dividendu vyplácí "na ruku" a ty si s ní můžeš dělat co chceš a nebo ji ihned reinvestuje za tebe. Pak záleží na tobě, můžeš třeba chtít dividendu vytahovat a platit s ní třeba účty, to je jedno. Každopádně pro začátek určitě lepší reinvestovat, protože se tím pak výrazně urychlí růst.

Evropské vs americké - v pořádku, pořád to kopíruje americké společnosti, tím se nenech zmást. Rozdíl je jen v tom, kde má ETF domicil, tedy jestli je určené pro US nebo evropské investory. Oficiálně by měl evropský investor mít možnost kupovat jenom ETF s evropským domicilem. To jsou třeba $IUSA.L nebo $SPY5.L

Super děkuji. To mi nebylo jasné. Takže předpokládám, že opravdu lepší kupovat evropskou "variantu", je to tak?

Nedokážu říct jak u ostatních brokerů, ale minimálně u mých jde koupit i USA verzi, jen to nebude podkladové aktivum, takže "skutečný papír", ale tzv. CFD, takže derivát, který poskytuje broker. Není to asi nutně špatně, ale je vždycky asi lepší mít skutečný index