S&P 500 ^GSPC 5,308.13 +0.09%
Nvidia NVDA $947.80 +2.49%
Tesla TSLA $174.95 -1.41%
Microsoft MSFT $425.34 +1.22%
Alphabet GOOG $178.46 +0.66%
Meta META $468.84 -0.65%
Amazon AMZN $183.54 -0.63%
Apple AAPL $191.04 +0.62%

Tahle společnost mě překvapila...

O Etsy jste už asi slyšeli. Ale víte opravdu co dělají, nebo to šlo jedním uchem dovnitř a druhým ven? Přiznám se, že u mě to byla druhá možnost. Teď jsem ale musel kouknout trochu lépe a jsem celkem překvapen. Docela dost zajímavá společnost, která má teoreticky velký potenciál a slabou konkurenci. Jenomže to trh ví a oceňuje ji tedy dost odvážně. 

Bude tady to the moon, nebo je to obyčejná past?

Základní body

Etsy $ETSY+0.3% je online tržiště, kde mohou talentovaní lidé vydělávat peníze prodejem svých ručně vyráběných produktů. Na Etsy jsou ~4 miliony aktivních prodejců, ~80 milionů nabídek a ~70 milionů aktivních kupujících. Tržby 2,33 miliardy, tržní kapitalizace 15,18 miliardy. 

https://www.youtube.com/watch?v=wFqAgT1_mWU

Etsy se brutálně zaměřuje na spokojenost zákazníků a zákazníci Etsy milují, protože mohou podporovat talentované jednotlivce proti silným korporacím a velkým firmám. Etsy má obstojný algoritmus, podobně jako sociální sítě, takže vám doporučí více toho, co se vám líbí, což usnadňuje nákup více výrobků = Etsy vydělává více peněz. Ostatně síla správně naladěného algoritmu pro doporučování obsahu je vidět hlavně na TikToku, který tak dokáže udržet uživatele u obrazovek obrovské množství peněz.

Pokud dva lidé zadají na Etsy stejné klíčové slovo, zobrazí se jim velmi rozdílné výsledky. Výsledky vyhledávání jsou přizpůsobeny zákazníkovi, čímž se maximalizuje pravděpodobnost, že najde to, co hledá. Logicky. Etsy má skvělý síťový efekt, což znamená, že dalšího zákazníka získá vždy levněji než předchozího. 

Nedávná pandemie covidu byla pro Etsy neuvěřitelně přínosná, protože se k platformě připojilo spousta lidí, kteří chtěli prodávat výrobky, protože si uvědomili potřebu druhého příjmu a také měli mnohem více času na vymýšlení nějakých domácích craftů. Pandemie také obecně zvýšila prodeje elektronického obchodu, protože lidé začali nakupovat online.

Bohužel tedy trh vidí to samé co já a požaduje opravdu vysoké premium

Etsy nemá žádná distribuční centra, sklady, kamiony ani nic podobného. To výrazně snižuje kapitálové výdaje.

Jak Etsy vydělává peníze?

Všechno to zní hezky. Jak ale vlastně vydělají peníze? 

Jednoduše - Poplatky za transakce, 5 % z objednávky. Poplatky za inzerci, 0,20 USD za inzerci. Platby Etsy, 3 % z objednávky + 0,25 USD Etsy Ads, Propagace vašeho produktu.

Prodejci na Etsy velmi pozorně sledují trendy a obvykle se připojují brzy. Navíc jsou tvůrci ochotni platit za Etsy Ads, aby se ve vyhledávání umístili co nejvýše, protože na platformě je velká konkurence.

Etsy je skvělý byznys s obrovskou možností stát se průkopníkem. V takovém měřítku nic podobného nejspíš neexistuje. Alespoň co jsem zjistil. Konkurence se uvádí v podobě například v podobě Amazon Handmade, eBaye a nebo Bonanzy. 

Velkým rizikem je zde samozřejmě recese, která spotřebitele připraví o disponibilní příjmy, i když věřím, že Etsy by v pohodě přežilo a byla by to skvělá doba na nákup.

Etsy se začíná pomalu vyhrabávat z celotržního propadu. Vypadá to, že suprová příležitost byla tentokrát tak trochu promeškána :/

https://www.youtube.com/watch?v=uYi6pCHMMCk

Etsy má téměř monopol v sekci e-shopů s ručně vyráběnými výrobky, protože Amazon se na ručně vyráběné výrobky nezaměřuje, Shopify je hlavně pro levné čínské výrobky a eBay je hlavně zaměřen na bazar.

Bohužel tentokrát jsme asi zaspali nejlepší dobu na nákup. Každopádně na fundamentu společnosti se za mě nic nemění.

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Akcie jsou předražené a společnost zaťala (dluhovou) sekeru poměrně hluboko. Pro mě je to nezajímavé.

Tomu rozumím, ani byznys mi nepřijde extra zajímavý

nic pro mě, ten byznys mě fakt vůbec nezaujal

nikomu to ale neberu :)

Aspoň někdo 😅😅

popravdě akcie $ETSY+0.3% je dost drahé, jinak zajímavý byznys :/

P/E je snad 40 nebo i více

to mi přijde jako poměrně dost

Drahé to je samozřejmě fest, nejlepší ceny jsme už asi promeskali

ono to zlevní, neboj :d

Jestli mi něco extrémně nepřipadá jako sexy sektor, tak je to tohle 😂

Jako já to celkem i chápu :D

e-commerce ti nepřijde jako trendy? Mně teda ano

Mám $BABA-0.3%, to je také e-commerce

Ecommerce v pohodě, ale ne na rucni práce 🤔

Přesně jak píšeš. Tady to šlo jedním uchem dovnitř a druhým ven. Ale nevím, působí to na mě jako takový Pinterest. Asi zajímavé, ale rozhodně ne něco, na čem by měl jednou stát svět.

Jo, tak na kutilských a hobby výrobcích asi svět stát (doufejme :D) nebude. Ale nemusíš pokaždý najít novou Teslu aby to byla dobrá investice :)

To ani netvrdím