S&P 500 ^GSPC 5,319.67 +0.31%
Nvidia NVDA $948.84 +2.60%
Tesla TSLA $174.38 -1.74%
Microsoft MSFT $425.24 +1.20%
Apple AAPL $191.31 +0.76%
Alphabet GOOG $177.97 +0.38%
Amazon AMZN $184.47 -0.12%
Meta META $471.67 -0.05%

Lucid vs. Nio: Kterou společnost bych dnes kupoval a proč?

Celé odvětví výrobců elektromobilů se zdá být v poslední době přepálené. Pro přicházející investory může být proto extrémně těžké se rozhodnout do jaké společnosti zainvestovat. Proto mě napadlo udělat srovnání dvou předních hráčů na trhu, $NIO-2.1% a $LCID-0.5%.  

 

 

Lucid $LCID-0.5% se rychle mění v lídra trhu

Lucid nedávno oznámil své první čtvrtletí jako veřejná společnost. I když její mizivé číslo 232 000 dolarů tržeb může vypadat špatně, skutečným příběhem jsou výhrady společnosti, globální expanze, probíhající dodávky, nadšené recenze a definovaná cesta k ještě většímu úspěchu.

 

Na dotaz ohledně marketingu společnost zůstala věrná své strategii přímého prodeje spotřebitelům, která se soustředí na showroomy a online prodej, nikoli na tradiční franšízový a dealerský model. 

 

Záměrem je alokovat kapitál do výroby, inovací a designu a nechat značku mluvit za sebe. Tato strategie zatím funguje dobře. Lucid $LCID-0.5% má nyní 16 severoamerických servisních středisek, včetně jednoho ve Vancouveru. V červenci si společnost dokonce stanovila cíl otevřít 20 showroomů a servisních center do konce roku 2021.

 

Lucid $LCID-0.5% nadále pokračuje v plnění svého cíle dodat 520 vozů Lucid Air Dream Edition s vlastním designem před zahájením výroby verze Grand Touring, druhé nejdražší ze čtyř zamýšlených výbavových stupňů sedanu Air.

 

Lucid si od mnoha publikací vysloužil pochvalné recenze. Dne 15. listopadu oznámil, že mu časopis Motor Trend udělil ocenění Auto roku 2022, což není příliš překvapivé vzhledem k tomu, že Jonny Lieberman z časopisu Motor Trend v září testoval Lucid Air Dream Edition Range a udělil mu příznivou recenzi. 

 

Aby Lucid $LCID-0.5% získal toto ocenění, musel porazit 24 dalších vozů v šesti kategoriích: efektivita, hodnota, pokrok v designu, technická dokonalost, bezpečnost a výkon.

 

Společnost má v roce 2022 velká očekávání, ale je přesvědčena, že dokáže vyrobit a dodat 20 000 vozů Lucid Air, rozšířit výrobní kapacitu a pokročit směrem k uvedení svého elektrického SUV Lucid Gravity.

 

Vzhledem k tomu, že konkurence v oblasti elektromobilů sílí, technologický náskok společnosti by se měl ukázat jako dlouhodobá výhoda. $LCID-0.5% si sama navrhuje a vyvíjí akumulátory, motory, měniče a celé elektrické hnací ústrojí. 

 

Znovu také potvrdila svůj záměr pečlivě sledovat svůj konstrukční a výrobní proces, a to i při expanzi do Saúdské Arábie a Číny. Celkově lze říci, že Lucid dělá téměř vše, co slíbila, že udělá včas. Plnění slibů je pro začínající společnost, která neočekává, že bude ještě několik let zisková, velmi důležité.

 

Nio $NIO-2.1% má obrovský náskok

Lucid není jediným populárním výrobcem elektromobilů s novým luxusním sedanem. Přesněji řečeno, model ET7 společnosti Nio bude k dispozici až za několik měsíců, ale zdá se, že se na něj čeká stejně dlouho jako na uvedení Lucid Air na trh. 

 

Jeden velký rozdíl ovšem spočívá v tom, že Nio prodává své elektrické SUV od jara 2018 a celkem již dodalo téměř 150 000 vozů. Lucid $LCID-0.5% dodal svůj první vůz teprve před necelými třemi týdny.

 

Generální ředitel a technologický ředitel (CTO) společnosti Lucid Peter Rawlinson věří, že jeho společnost uspěje díky svým technologickým výhodám. Nio je však sama o sobě lídrem v oblasti technologií pro elektromobily. 

 

Model ET7 bude k dispozici s vylepšenou baterií o kapacitě 150 kWh, která podle společnosti zajistí dojezd přes 600 mil. To je více než hodnota 520 mil, kterou má podle americké agentury EPA sedan Lucid s dlouhým dojezdem. 

 

Nio svým zákazníkům nabízí také využití stanic pro výměnu baterií, kde podle společnosti trvá výměna plně nabité baterie pouhé tři minuty. Tato služba eliminuje nutnost čekání na nabití je zaváděna také v Norsku, prvním exportním trhu společnosti.

 

Nio $NIO-2.1% již prodává svá SUV v Norsku a v příštím roce plánuje expanzi do Evropy prostřednictvím Německa. Je také možné, že společnost nakonec přenese své podnikání do USA, o čemž na začátku tohoto roku informoval časopis Barron's

 

Ať už se její podnikání rozroste kamkoli, Nio již nyní expanduje, aby se na to připravilo. Společnost nedávno obnovila smlouvu se svým výrobním partnerem a v rámci této smlouvy, která platí do května 2024, rozšiřuje své výrobní zařízení na více než dvojnásobek kapacity.

 

Akcie $NIO-2.1% nejsou podle tradičních měřítek oceněny nějak levně. Její tržní kapitalizace 66 miliard dolarů však není tak drahá jako u společnosti Lucid s 90 miliardami dolarů a společnost Nio se blíží ziskovosti. Lucid má sice skvělý start, ale k ziskovosti a provoznímu úspěchu ji čeká mnohem delší cesta. Proto je dnes lepší koupit společnost Nio.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Logare în Bulios

Conectează-te și urmărește-ți acțiunile favorite, creează un portofoliu și discută cu alții


Nu ai un cont? Alătură-te nouă

Také bych preferoval $NIO-2.1%, ale $LCID-0.5% se nebráním 😄

Analýzy na Buliosu jsou top 👌