S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Má smysl investovat do akcií Airbnb, které jsou aktuálně v silném růstovém rozpoložení?

Bylo víceméně jasné, že společnost jako je Airbnb $ABNB-1.0% bude během léta zaznamenávat růst. Na jedné straně máme část roku, která prostě nabádá k cestování, na té druhé pak máme postupné uvolňování od covid opatření. $ABNB-1.0% sice od začátku roku stále ztrácí, ale postupně tyto ztráty umazává. Své o tom říká i necelý 40% nárůst za pouhý měsíc a půl. Může ale tohle dynamické tempo pokračovat i nadále?

 

Čím se společnost zabývá?

Airbnb $ABNB-1.0% provozuje online platformu pro ubytování na dovolenou a cestování. Hostitelé třetích stran nabízejí apartmány nebo domy k pronájmu a nabízejí buď pokoj, nebo celou nemovitost, což hostům umožňuje rezervovat si ubytování pro volný čas nebo služební cesty. Airbnb si v těchto transakcích vybírá procento z příjmů z pronájmu spolu s dalšími poplatky. Platforma také nabízí zážitky, jako jsou výlety a další prázdninové aktivity. Stejně jako u pronájmů rekreačních bytů jsou tyto zážitky poskytovány provozovateli třetích stran a Airbnb vybírá poplatek buď od provozovatele, hosta nebo od obou.

Airbnb v současné době působí ve více než 220 zemích po celém světě. Jeho více než 4 miliony hostitelů poskytlo ubytování pro více než 1 miliardu hostů od založení společnosti v roce 2007.

Čtvrtletní výsledky

Airbnb prokázalo neuvěřitelné oživení, protože na začátku pandemie utrpělo vážné poklesy. To pokračovalo tváří v tvář náročným makroekonomickým podmínkám, které poškozují desítky velkých společností.

Existuje mnoho faktorů, které pomohly Airbnb dosáhnout těchto výsledků. Konkrétně provozuje diferencovanou cestovní platformu, která je agilní a lehká. To znamená, že může rychle nabídnout ubytování, které uspokojí měnící se poptávku.

Za prvé, Airbnb stanovilo nový rekord v počtu nocí a zážitků rezervovaných na platformě, s více než 103 miliony za čtvrtletí, což je 25% meziroční nárůst. Společnost zvýšila tržby o 58% a překročila hranici 2 miliard dolarů pro čtvrtletní příjmy plynoucí ze 17 miliard dolarů hrubé hodnoty rezervací na své platformě, což je 27% nárůst oproti loňskému roku.

Ve velmi pěkném vývoji bylo Airbnb za čtvrtletí ziskové. Společnost vytvořila čistý zisk ve výši 379 milionů dolarů oproti čisté ztrátě ve výši 68 milionů dolarů ve druhém čtvrtletí loňského roku a ztrátě 19 milionů dolarů v posledním čtvrtletí. K tomu všemu máte téměř 800 milionů dolarů volného peněžního toku a téměř 10 miliard dolarů v hotovosti a obchodovatelných cenných papírech v rozvaze. Zde máme společnost, která si vede velmi dobře, s dostatkem zdrojů a likvidity, aby mohla pokračovat v investicích do svého podnikání.

Výsledky se zlepšují nejen po finanční stránce

Management říká, že poptávka je vyšší než kdy jindy. Airbnb zaznamenává pokračující oživení v cestování po globální pandemii, kdy se hosté vracejí k cestování ve velkém. Dlouhodobé pobyty (definované jako pobyty na 28 a více dní) zůstávají nejrychleji rostoucí kategorií společnosti.

Management využívá této poptávky neustálými inovacemi v platformě a nedávno spustil aktualizaci, která zahrnovala nový způsob vyhledávání v kategoriích. Od této aktualizace společnost říká, že zaznamenala nejvyšší počet denních návštěvníků platformy od doby, kdy společnost začala. Tyto pozitivní signály naznačují, že další růst teprve přijde.

Co je potřeba sledovat?

Rizika:

  • Primárním problémem Airbnb je nyní potenciální zpomalení spotřebitelských výdajů, zejména v cestovním ruchu. Trvalý ekonomický pokles by pravděpodobně zasáhl Airbnb v krátkodobém horizontu, protože rekreační cestování je obecně jednou z prvních věcí, které spotřebitelé omezují, pokud se dostanou do finanční tísně. 
  • Jako další riziko vnímám možné snižování služebních cest, které má dopad na Airbnb. V podstatě to již vidíme, že velké společnosti jako Microsoft snižují cestovní výdaje. Další společnosti, velké i malé, by mohly následovat, pokud budou ekonomické obavy přetrvávat.
  • Další rizika, která na první pohled vidím, jsou zvýšené regulace pronájmů rekreačních domů a rostoucí konkurence tradičních hráčů v ubytovacím průmyslu.
  • No a samozřejmě nesmíme zapomenout ani na podzim a možnost dalších covid vln.

Proč je Airbnb právě teď ve skvělé kondici?

Cenová síla - Společnosti, které jsou nyní úspěšné, tak činí proto, že byly schopny zmírnit vyšší náklady se zvýšenými cenami. Průměrná denní sazba (ADR) Airbnb vzrostla o 40% oproti loňskému roku na 164 USD, což byl také mírný nárůst oproti prvnímu čtvrtletí roku 2022. To bylo v tomto čtvrtletí důležité, protože městské destinace se odrazily ode dna (městské destinace mají tendenci mít nižší ADR než ty mimoměstské).

V tomto prostředí jsou lidé ochotni utrácet mnohem více peněz, protože mají chuť cestovat po dlouhé době. Mnoho lidí se rozhoduje pro řiditelná místa, aby se vyhnuli létání, které bylo sužováno zpožděními, dlouhými linkami a zrušením letů. To je požehnání pro Airbnb, které může nabídnout ubytování ve velkém množství oblastí.

Není pravděpodobné, že by ADR nadále rostla tak rychle jako ve druhém čtvrtletí. Vzhledem k tomu, že městské destinace se stále zotavují, ADR by se měla začít zmírňovat. Ale pro investory je to důležitý prvek, který je třeba mít na paměti, protože se týká síly celkového podnikání.

Vyhlídky

Airbnb odhaduje silný výhled na třetí čtvrtletí roku 2022. Společnost odhaduje své nejvyšší čtvrtletní tržby v historii Airbnb s průměrnými denními sazbami, které rostou ještě výše. Airbnb dále očekává, že růst hrubé účetní hodnoty bude v souladu s úrovněmi druhého čtvrtletí, což ukazuje pokračování silného prostředí poptávky.

Navzdory silnému výkonu Airbnb mnoho investorů nadále spekuluje o možnosti recese. Důvěra spotřebitelů je nízká, inflace vysoká a geopolitická rizika přetrvávají - celý cestovní ruch, nejen Airbnb, však poskytuje silný výhled do roku 2022.

  • Dnešní cena akcie $ABNB-1.0% se pohybuje okolo 124$, což nevypadá úplně atraktivně při pohledu na predikce analytiků, kteří vidí průměrný cenový cíl na 130$ za akcii. V nejlepším možném scénáři pak očekávají až 197$, ale to je dle mého názoru z jiného vesmíru a nepřikláněl bych se k tomu (alespoň ne letos).

Závěr

Finanční zdraví Airbnb je extrémně silné. Společnost má celkovou hotovost a krátkodobé investice ve výši přibližně 9,9 miliardy dolarů s celkovými aktivy ve výši přibližně 19 miliard dolarů. Na druhou stranu dlouhodobý dluhový závazek Airbnb činí asi 2 miliardy dolarů. Vzhledem k silnému peněžnímu toku a hotovostní pozici s nízkým dlouhodobým dluhem se domnívám, že rozvaha Airbnb je v příznivé pozici pro podporu růstu a provozu Airbnb. Přesto bych do společnosti nyní neinvestoval. Proč? 👇

Věřím, že Airbnb právě teď poskytuje přesvědčivou investiční příležitost. Jedná se o inovativní, dobře řízenou společnost, která úspěšně zvládla výzvy pandemie a vyšla z ní větší a lepší než kdy jindy. Nutno však podotknout, že může být tato honba za zisky poměrně riskantní investicí, jelikož se pomalu dostáváme ke konci letní sezóny spolu s možností další podzimní vlny covidu, která by určitě vystavila společnosti další bariéru, kterou by horko těžko překonávala. Zároveň mi společnost přijde na stávajících cenách poměrně nadhodnocená, což mě tím spíš odrazuje od potencionální investice. Pokud však půjde vše podle plánu a neočekáváte určité zpomalení nebo další covid kolaps, tak je $ABNB-1.0% možná vhodnou investicí pro vás. Osobně bych ale cenu 124$ za akcii nebyl ochotný zaplatit.

  • Investujete do $ABNB-1.0%?
  • Jaký máte názor na společnost a tento sektor? Může být až příliš vystaven nadměrným výdajům domácností, které si odepřou cestování? Vnímáte i rizika v podobě covidu, o kterém se teď příliš nemluví?

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 1408 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Co vím, tak velký průšvih pro $ABNB-1.0% je právní regulace. Některé státy/města se snaží omezovat pronajímání "party bytů"... což jsou zpravidla ty nejlepší kousky v centrech velkých měst, protože tam prostě lidi dělají bordel. Navíc tím berou zákazníky hotelům, které musí navíc splňovat oproti Airbnb hafo regulatorních, hygienckých atd. regulí a norem.

O této zprávě jsem četl, ale nevím jak moc velký zásah to může být do čísel společnosti (tržeb a zisků). Vyjádřila se k tomu nějak společnost?🤔

Čo sledujem nejaké profily v USA tak ten Airbnb business sa tam riadne rozbieha ale možno to nebude stačiť len som mal taky pocit, že to tam uz zacina robit skoro každy

Rozhodně se jejich business slušně rozjel, ale mé obavy zde stále převyšují možný přínos 🤷‍♂️

Airbnb může mít potenciál, ale myslím si, že bude záležet spíš na regulacích daných zemí než na jejich snažení.

Já investoval do ABNB na 98 nebo 99$. byla to snad jedna z nejnižších cen za akcii od IPO. Covid výluky jsou jasná věc, ale už nepočítám s tím, že se to odrazí až takto drasticky do výsledků těchto společností. Možná tak v Číně, tam je to vždy semele brutálně. To že končí léto není moc velký problém, zase začne zimní sezona a lyžovačky a různé pobyty.

To bylo snad prozatímní dno ne? 😄 Ty hrozby, které zmiňuju nemusí samozřejmě nastat. Osobně to ale nehodlám pokoušet 😄

Tahle investice by mi dávala smysl jen před začátkem léta. Neříkám, že je to špatná společnost, ale dostáváme se do bodu, kdy se blíží podzim a zima = jak píšeš, možnost covidu a zároveň lidé budou potřebovat ne malé peníze na topení a energie přes zimu, což se podepíše ve výdajích domácností. No a kde jinde udělat škrty, než v možnosti cestování a dovolených 🤷‍♂️  Tím nijak nepodkopávám dlouhodobý potenciál společnosti, celkově vypadá zdravě.

Měsíc nebo dva zpátky se daly akcie ABNB pořídit celkem výhodně. Bohužel bych je asi nezvládl držet přes podzim a zimu, tady bych byl covid posera 😄