S&P 500 ^GSPC 5,078.9 -0.73%
Tesla TSLA $185.07 -4.63%
Microsoft MSFT $395.98 -1.56%
Alphabet GOOG $166.11 -1.07%
Nvidia NVDA $870.68 -0.79%
Amazon AMZN $179.83 -0.62%
Apple AAPL $173.77 +0.16%
Meta META $433.10 +0.11%

Reddit IPO: Co čekat?

Reddit známe nejspíš všichni z pohledu uživatele. Málokdo ale tuší, že by mělo každou chvílí přijít i jeho IPO - tedy uvedení na burzu. Co by to znamenalo a co se bude dít? Co by mohl Reddit ukázat? 

Bude Reddit nejžhavější IPO tohoto (snad) roku

Reddit je jedním z nejzajímavějších míst pro interakci na jakékoli téma, od psychologie, sportu až po politiku, hry, memy a zábavná videa. Popravdě asi cokoliv vás napadne, to na Redditu najdete. Pro nás je zajímavý také jeho rozměr jako sociální sítě pro investory. Různé investiční subreddity slouží jako takový Bulios :). Pravděpodobně nejzajímavější kauza spojená se subredditem WallStreetBets, který byl v lednu 2021 zodpovědný za obří ztráty hedge fondů, které shortovaly memestocky jako $GME-2.0% a  $AMC-2.6% .

Mimochodem už o tom vznikl krátký dokument a nebál bych se o to, že by nevznikl nějaký celovečerní film ve stylu The Big Short

https://www.youtube.com/watch?v=w5QnYYG72LA

Základní fakta

Společnost založili v roce 2005 Steve Huffman a Alexis Ohanian, dva spolubydlící studující na Virginské univerzitě. Po několika kolech financování od různých investorů vzrostla jeho hodnota na obrovské hodnoty. Naposledy po kole v hodnotě 700 milionů dolarů vedeném společností Fidelity v srpnu 2021, vzrostla hodnota Redditu na více než 10 miliard dolarů. V prosinci 2021 společnost podala žádost o vstup na burzu a usilovala o ocenění přes 15 miliard dolarů. Přibližně 42-50 % uživatelů Redditu pochází z USA, 8 % ze Spojeného království a 5-8 % z Kanady.

Když se společnosti rozhodnou vstoupit na burzu, dělají to buď přímo, nebo spojením se speciální akviziční společností (SPAC), což je společnost vytvořená speciálně za účelem pomoci soukromým společnostem vstoupit na burzu. Přihláška k IPO společnosti Reddit byla důvěrná, takže se zatím nedozvíme více podrobností o způsobu, jakým plánují vstoupit na trh. Určité spekulace o tom kolují na samotném Redditu, v podsekci r/SPAC. Nikde ale není psáno, že se management nerozhodne pro klasické IPO.

Co můžeme očekávat? Co si myslím já?

Reddit má měsíčně o něco více uživatelů než Twitter $TWTR! Twitter měl v roce 2021 příjmy 5 miliard, zatímco Reddit jen 350 milionů. Mnoho lidí si ovšem stěžuje na jeho slabou monetizaci - která by ale nemusela být až takový problém. Minimálně kostru mají. Na webu už jsou "awards" a reklamy. Kromě toho je značná část příspěvků, které se vám zobrazí ve feedu úplně nahoře, takzvanou shadow reklamou. V kombinaci s až fanatickou uživatelskou základnou a bezplatnou pracovní silou (admini jednotlivých fór) si myslím, že Reddit má skutečně šanci být mnohem ziskovější než Twitter. Je to ale velký otazník.

https://www.youtube.com/watch?v=EbMldiqfBt8

Vnímám tady taky jednu takovou věc: Reddit stále častěji uživatelé (i já sám, i když spíš pasivně) používají na obecné otázky, na které se dříve používal Google. Má tolik kvalitního obsahu, že může tak trochu téměř nahradit Google, alespoň pro některé věci, a jeho kombinace inteligentních uživatelů a anonymity, kterou poskytuje, vytvořila hromady skvělého obsahu. Samozřejmě v žádném případě nemůže nahradit Google, to jsou jablka a hrušky. Možná by si ale mohl ukousnout právě tuto část koláče s kvalitnějším obsahem. Nemyslíte?

Bylo by taky hezké, kdyby si Reddit udržel svůj růst MAU a DAU. Zdroj

Jaké by podle vás mohlo být ocenění Redditu? Já si myslím, že se dá očekávat (zejména kvůli nadšení samotných investorů - a hlavně WSB), že bude od prvního momentu extrémně nadhodnocený. Rád bych se ale pletl. Pokud by chtěl ovšem nasadit nějakou rozumnou laťku co se zisků týče, tak bude mít hodně co dělat. Teoreticky k tomu má ale dobře našlápnuto!

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @trollbringer má karmu 569 a je členem této komunity od 14/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Budou z toho meme akcie předražená jak prase 😃

hele třeba ne, nebuďme hned negativní 😅

Uvidime...ale známe trh 😉

Pokud zvládnou monetizaci, tak bych do toho klidně menší částí portfolia šel čistě z subjektivních důvodů jako uživatel. Bohužel mi to nepřijde úplně jako reálná možnost

No dřív nebo později nejspíš uvedení na burzu přijde (ať už v jakékoliv podobě) a tohle bude nejspíš hlavní téma, tak jsem zvědavej co vymyslí

Nevidím moc způsobů, jak by zrovna oni mohli monetizovat víc svůj byznys

Mohlo by to být zajímavé, ale myslím si, že počáteční zájem by je mohl vystřelit do nesmyslů. Otázkou je, kam mohou posunout monetizaci (mimo reklamy), když už teď mají velkou základnu uživatelů, ale peníze úplně nepřitékají.

Právě. Uživatelů víc než Twitter a zároveň naprosto zlomková ziskovost. Mají tam ty badge a odměny, probíhá tam ta shadow reklama... prostě tlačí posty firem, které si bokem zaplatily. Zároveň nemají až tak velké náklady. Ale prostě furt to nešlape.

Být jejich budoucím investorům, tak je tohle rudej vykřičník 😅

Dovedeš si představit tu melu, až opičáci z WSB zjistí, že doslova jejich mateřská společnost bude dělat IPO? Takovou valuaci jsme ještě nikdy nikdo neviděli 😂😂

Jo no :D