S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

3 dividendoví králové vhodní k nákupu a držení po dlouhou dobu

Dividendy - Mnozí z nás je milují a často i vyhledávají. Dnes bych se rád podíval do sekce dividend kings, kteří nám mohou poskytnout tučné výplaty a zároveň nám mohou nabídnout trochu útěchy, pokud přijde další kolaps na trzích. K tomu všemu se navíc obchodují tyto akcie s určitou slevou, což rozhodně není k zahození.

 

Pro ty, kteří neznají definici Dividend kings -Dividend kings jsou elitní skupinou společností, které vyplácely a zvyšovaly dividendy po dobu nejméně 50 po sobě jdoucích let. Už jen tento fakt sám o sobě něco vypovídá o těchto společnostech. Dnes vám představím výběr 3 akcií z tohoto seznamu, kde jsou aktuálně 2 akcie s určitou slevou a ta třetí poměrně dominuje i v letošních těžkých podmínkách. Pojďme na to! 👇

1. Abbott Laboratories $ABT+0.0% 

S tržní kapitalizací 195,5 miliardy dolarů je Abbott Laboratories $ABT+0.0% jednou z největších zdravotnických společností na světě. Vedoucí postavení společnosti v oblasti zdravotnických prostředků (tj. monitorů glukózy v krvi), diagnostických testů (jako jsou testy COVID-19), nutričních produktů (včetně Ensure a PediaSure) a nepatentovaných léčiv na mezinárodních trzích by mělo v nadcházejících letech vést k silnému růstu.

Je to proto, že rostoucí a stárnoucí globální populace by měla vést ke zvýšené poptávce po produktech Abbott Laboratories. To vysvětluje, proč analytici očekávají v příštích pěti letech roční růst zisku o 12,6%.

S výplatním poměrem dividend, který má být v roce 2022 38,6%, by Abbott Laboratories neměla mít problém prodloužit svou 50letou dividendovou růstovou šňůru v nadcházejících letech. Aktuální dividendový výnos činí 1,68%.

Forwardový poměr ceny a zisku (P/E) společnosti Abbott Laboratories ve výši 23 z ní nedělá úplně nejlevnějšího dividendového krále. Ale pro akcie své třídy a kvality s dvouciferným výhledem ročního růstu zisku je to atraktivní ocenění.

2. Procter & Gamble $PG+0.4% 

O něco zajímavější dividendu vyplácí spíše defenzivně založená společnost Procter & Gamble $PG+0.4%. Síla značky v produktovém portfoliu Procter & Gamble je bezkonkurenční. Dětské plenky Luvs, změkčovadla tkanin Downy, holicí strojky Gillette, mycí prostředek do myčky Cascade a řada dalších tvoří produktové portfolio $PG+0.4%. Tahle společnost byla schopna financovat a zvyšovat dividendu již 66 let v řadě. Aktuální dividendový výnos činí 2,45%.

Význam společnosti P&G ve spotřebních návycích prakticky všech amerických domácností je to, co dává společnosti výjimečnou cenovou sílu. To pomáhá vysvětlit, proč analytici předpovídají 5,3% roční růst zisku v příštích pěti letech. Vzhledem k tomu, že výplatní poměr dividend je přibližně 60 %, měla by mít společnost P&G schopnost dividendy v nadcházejících letech nadále zvyšovat.

  • Jak vidíte 👉 $PG+0.4% je prostě kvalita a skvělá defenzivní volba do portfolia s poklesem pouhých 8,4% YTD. Obecně se však očekává, že společnost může v rámci dalších makro protivětrů mírné pokulhávat v letošním roce, což bude záviset na finanční situaci a náladě spotřebitelů. Ani to však nemusí být ničím hrozivým, jelikož společnost už přežila daleko horší situace a katastrofická tržní prostředí.

3. Genuine Parts Company $GPC+0.7% 

Na závěr vytahuju těžký kalibr v podobě $GPC+0.7%. Genuine Parts Company je americká servisní organizace zabývající se distribucí automobilových náhradních dílů, průmyslových náhradních dílů, kancelářských produktů a elektrických + elektronických materiálů.

Jak stárnou automobily, vozidla a průmyslová zařízení budou nutně potřebovat náhradní díly, aby mohly pokračovat v efektivním provozu. Společnost Genuine Parts $GPC+0.7%, která obsluhuje stovky tisíc zákazníků z lokalit po celé Severní Americe, Evropě a Australasii, je jednou z největších společností vyrábějících automobilové a průmyslové náhradní díly na planetě. Jedná se o jednu z nejstabilnějších společností v tomto seznamu. Akcie zvýšily své dividendy vyplácené akcionářům již 66 let v řadě. A dividendový výnos činí aktuálně 2,26%.

Nedostatek polovodičových čipů posunul průměrný věk amerických vozidel na rekordních cca 12 let. Vzhledem k tomu, že to bude pravděpodobně problém v příštích několika letech, poptávka spotřebitelů po použitých automobilových dílech by měla zůstat pevná. To je důvod, proč analytici očekávají, že Genuine Parts v příštích pěti letech vykáže roční růst zisku o 4,6%.

Předpokládaný výplatní poměr dividend ve výši 44,9 % by jí měl poskytnout flexibilitu při rozdávání středně jednociferných ročních dividendových nárůstů v dlouhodobém horizontu. Jak vidíte na grafu - Společnosti se letos daří, náhradní díly prosperují i v těžkých časech a obzvlášť v době, kdy si lidé nemohou dovolit koupit nové auto.
 

Závěr

V současnosti nedržím podíl ani v jedné ze společností. V jednu dobu jsem ale zakládal portfolio na defenzivní akcii $PG+0.4%, se kterou jsem byl spokojen. Je to stálice, která vám nepřinese žádný růstový zázrak, ale přečká těžké období na trhu a k tomu vám ještě vyplatí dividendu. Všechny 3 akcie, které jsem vám dnes představil, bych sám bez problému do portfolia zařadil (samozřejmě po hlubší analýze). $ABT+0.0% je kvalitní společností ze sektoru zdravotnictví, které je taktéž takovým držákem, který navíc může do budoucna ještě těžit ze zákona o snížení inflace, který byl v USA schválen. Největší sympatie ale chovám ke $GPC+0.7%, který mi dává opravdu velký smysl v aktuálním období, ale i mimo něj. Náhradní díly jsou a budou potřebné zkrátka pořád, střední a nižší třída si nemůže dovolit zainvestovat do nových a drahých automobilů, takže se povětšinou budou přiklánět ke koupi dílů a opravám. Nehledě na vzrůstající počet řidičů na silnicích, ale s tím i spojených nehod na cestách, což opět přivede lidi ke společnosti $GPC+0.7%.

  • Zaujala vás některá ze společností? Investujete do některé z nich?🤨

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 1420 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Já se taky snažím jet trošku víc na hraně a kupovat firmy s vyšší dividendou. samozřejmě za cenu toho, že se tomu musím víc věnovat a případně upravovat portfolio

Jojo, vždycky je to holt něco za něco 😅

Firmy, které vyplácí divi pod 2 procenta neberu jako firmu, kterou bych kupoval kvůli dividendě.

Ona je podstata věci v udržitelnosti a až následně v procentuálním výkonu dividendy. Prakticky asi ani neznám akcii s dividendou (já nevím okolo 10%), která by byla udržitelná a je vyplácena 50+ let.

To ne no. Ale chápu ten důvod proč to dělat. Taky volím trochu jinou strategii, ale ta časová náročnost je tam pak úplně jinde

Tenhle pohled chápu

Proč už nedržíš PG? Já ji v portfoliu mám, spíš mě zajímá co tě vedlo k prodeji. Pokud to není tajné 😀

Nic závažného. Jen jsem potřeboval lehce ořezat defenzivní základ portfolia - ze začátku své investiční kariéry jsem volil bezpečnější strategii, kdy jsem nashromáždil víc defenzivnich titulů, než bych vlastně chtěl a potřeboval. Peníze jsem přesunul do akcií, kde vnímám větší potenciál.

Abbott neznám, ale co jsem tak četl, tak se jedná o dobrou společnost. V sektoru zdravotnictví však dávám přednost jiným jmenům.

Koho preferujete ve zdravotnictví?😌

O Abbottu se mluví hodně, ale ta divi je tam fakt hodně nízká

$GPC+0.7% 😍 Držím už takových 5 let a jsem spokojený.

To věřím, na první pohled se mi taktéž zamlouvají (kompletní analýzu prozatím nemám zpracovanou).