S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Této společnosti očividně Warren Buffett věří. Ve druhém čtvrtletí zde ztrojnásobil svůj podíl.

Pavel Botek
18. 8. 2022
6 min read

Začátkem týdne k nám dorazila zpráva, že Berkshire Hathaway Warrena Buffetta rozšířila své podíly v mnoha společnostech. Nejvíc pozornosti si však připisuje společnost Ally Financial  $ALLY-0.9%, kde ve druhém čtvrtletí Buffett více než ztrojnásobil svůj podíl. Dnes bych se rád zaměřil na tuto společnost a podíval se na to, co na ní Věštec z Omahy“ vidí. Konkrétní vyjádření Buffetta neznáme, ale můžeme si vyhodnotit klady i zápory, abychom lépe pochopili tuto investici.

Berkshire Hathaway Warrena Buffetta ve druhém čtvrtletí více než ztrojnásobila svou sázku na Ally Financial, čímž konglomerát získal téměř 10% podíl v této společnosti.

Berkshire zvýšila své podíly v Ally na přibližně 30 milionů akcií a na konci června měla hodnotu více než 1 miliardu dolarů, podle regulačního podání. Konglomerát má nyní ve společnosti 9,6% podíl, což z něj činí druhého největšího akcionáře po gigantu BlackRock.

Čím se společnost zabývá?

Ally Financial je bankovní holdingová společnost organizovaná v Delaware a se sídlem v Detroitu v Michiganu. Společnost poskytuje finanční služby včetně financování automobilů, online bankovnictví prostřednictvím přímé banky, firemních úvěrů, pojištění vozidel, hypotečních úvěrů a elektronické obchodní platformy pro obchodování s finančními aktivy.

  • Ally je největší digitální bankou v USA s více než 184 miliardami dolarů spravovaných aktiv ke konci prvního čtvrtletí letošního roku, což z ní činí 23. největší banku v USA podle aktiv.

Konkrétní názor Buffetta na společnost sice neznáme, ale můžeme se pokusit přijít na to, proč se mu společnost tolik líbí.

  • Společnost Ally Financial je v extrémně silné konkurenční a strategické pozici v americkém bankovním sektoru. Společnost těží z nižšího nákladového profilu díky tomu, že je bez poboček, což výrazně snižuje režijní zátěž starších spotřebitelských bankovních franšíz.
  • Finanční profil společnosti Ally se v posledním desetiletí dramaticky posílil díky své schopnosti používat nízkonákladové retailové vklady k financování svého podnikání, spíše než drahé zajištěné a nezajištěné zdroje dluhu, na které se společnost spoléhala předtím, než se stala bankou. Od roku 2014 banka zdvojnásobila nízkonákladové retailové vklady, zatímco vyřadila 24 miliard dolarů staršího a zajištěného dluhu.
  • Ally posiluje svou rozvahu od konce roku 2020, kdy ceny ojetých vozů začaly růst díky snížené nabídce nových vozidel a vyšší poptávce. Nutno podotknout, že tento trend přetrvává i s ústupem pandemie.
  • Společnost Ally zakončila čtvrtletí s kapitálovým poměrem CET1 (CET1 - je klíčovým měřítkem finanční síly banky z pohledu regulačního orgánu) ve výši 10 %, což poskytuje dostatek prostoru pro dokončení programu zpětného odkupu akcií ve výši 2,0 miliardy dolarů ve fiskálním roce 2022 a čtvrtletní dividendy ve výši 0,30 dolarů.
  • Společnost od roku 2016 pravidelně odkupuje a snižuje počet kmenových akcií v oběhu.
  • Společnost Ally začala na své cestě k nižším nákladům na financování, když se stala bankou během globální finanční krize. Jen za poslední 4 roky vzrostly nízkonákladové vklady na 88 % z 64 %. 

Jaké bylo čtvrtletí společnosti?

Předmluva generálního ředitele:

Naše přední automobilové a pojišťovací společnosti mají hluboké vztahy s tisíci zákazníky prodejců. V průběhu historie společnosti Ally jsme prokázali, že jsme spolehlivým a přizpůsobivým partnerem, který řídí růst a tvorbu hodnot, a to opět prostřednictvím různých ekonomických cyklů. V celé Ally Bank i nadále vidíme solidní dynamiku a zapojení zákazníků v celé řadě vzájemně se doplňujících podniků. Takže i když se setkáme s různými provozními a ekonomickými prostředími, zůstáváme věrni naší dlouhodobé strategii sloužit zákazníkům a zůstat pohotoví jako operátoři.

Zpět k výsledkům

Výsledky byly ve čtvrtletí poškozeny především nárůstem nákladů, poklesem ostatních výnosů a vyššími opravnými položkami. Vyrovnáním však bylo zlepšení čistých příjmů z financování. Zůstatky úvěrů zaznamenaly ve sledovaném čtvrtletí nárůst.

  • Společnost vykázala upravený zisk na akcii ve výši 1,76 USD, což překonalo odhady analytiků.
  • Po zvážení jednorázových položek činil čistý zisk (na základě GAAP) 454 milionů USD nebo 1,40 USD na akcii, což je pokles z 900 milionů USD nebo 2,41 USD na akcii v předchozím čtvrtletí.

Tržby nepatrně klesají a náklady rostou

Celkové čisté tržby podle GAAP činily 2,08 miliardy dolarů, což je meziroční nepatrný pokles. Horní linie minula odhad konsensu ve výši 2,21 miliardy dolarů.

Čisté výnosy z financování vzrostly o 14% oproti předchozímu čtvrtletí na 1,76 miliardy dolarů. Růst byl tažen nárůstem úroků a poplatků z finančních pohledávek a úvěrů, celkových úroků a dividend z investičních cenných papírů, úročené hotovosti, ostatních ziskových aktiv a operativního leasingu.

  • Upravená čistá úroková marže činila 4,06 %, což představuje meziroční nárůst o 49 bazických bodů.
  • Celkové ostatní tržby činily 312 milionů dolarů, což je o 42% méně než v předchozím čtvrtletí.

Ally Financials 

  • Důležité a zajímavé body 👇
  • Jak vidíte - Ukazatele jako P/E, P/S a P/B jsou na poměrně nízkých hodnotách.
  • Společnost vyplácí také dividendu ve výši 3,25%.
  • Pravidelně zpětně odkupují akcie.
  • Společnost úspěšně snižuje svůj dlouhodobý dluh.
  • Akcie $ALLY-0.9% jsou stále podhodnocené.

Analytici jsou u akcií $ALLY-0.9% poměrně býčí, kde se valná většina shoduje na hodnocení buy a dávají cenové cíle od 40-50$ (v průměru). Dle grafu výše můžeme vidět, že analytici vidí v nejhorším scénáři pokles na 34$, což je až úsměvné při dnešní ceně 35$ za akcii. Median je pak na 42$ a v tom nejlepším scénáři vidí akcie až na 72$.

  • Jak hodnotíte $ALLY-0.9% vy?
  • Investujete do akcií $ALLY-0.9%?
  • Přijde vám aktuální cena akcie optimální?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.