S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Megatrend, ktorý bude naberať na sile v najbližšom desaťročí a spoločnosti, ktoré z toho môžu výborne profitovať

Kristian Šooš
18. 8. 2022
6 min read

Posledné dva roky nám ukázali zraniteľné miesta globálneho prostredia a jeden z najväčších problémov, ktorý sa prejavil je s určitosťou zraniteľný dodávateľský reťazec. Tento spomínaný problém je súčasťou jedného z megatrendov, od ktorého sa očakáva, že bude ešte nejakú dekádu pretrvávať.

Megatrendy su fenomén, ktorý sa len tak nestratí a na základe ktorého môžeme investovať do perspektívnych odvetví.

O aký megatrend v tomto príspevku vlastne pôjde? 

Je to s určitosťou deglobalizácia. Keď nad tým popremýšľame, je celkom jednoduché pochopiť, prečo naše problémy s dodávateľským reťazcom len tak nezmiznú. Dôvodov je viacero: Konflikt Rusko-Ukrajina, začínajúci spor Čína-Taiwan a to sa ešte len začne nabaľovať. Peter Zeihan a ďaľší uznávaní geopolitici to nazvali koncom alebo aspoň úpadkom globalizácie.

Peter Zeihan definoval tri základné možnosti, ktoré má každá krajina k dispozícii, pokiaľ ide o medzinárodný obchod:

  • Spojte sa s "priateľskými" krajinami (tak ako to urobilo Mexiko a Japonsko a USA).
  • Snažte sa vyrobiť "doma" čo najviac tovaru, ktorý potrebuje vaše obyvateľstvo.
  • Zaobíďte sa bez medzinárodného obchodu (čo ale vôbec nie je jednoduché pre niektoré krajiny).

Nás ako investorov by mali zaujímať hlavne prvé dva spomínané body, pretože podporujú onshoring a "friendshoring"- tieto 2 novovznikajúce megatrendy sa ešte len dostávajú do povedomia širokej verejnosti, avšak treba ich brať v úvahu. Tieto zmeny naštartoval hlavne COVID-19 narušením dodávateľského reťazca a problémy naďalej pretrvávajú. Následne prišlo k vojne na Ukrajine a novovznikajúce napätie medzi Taiwanom a Čínou, čo bolo čiastočne podporené aj návštevou Pelosiovej z USA. Každý môže mať vlastný názor ale veľa analytikov sa zhodne, že globálny supplychain už nikdy nebude ako predtým. Samozrejme každá zlá situácia sa dá využiť aj vo svoj vlastný prospech, je potrebné len uvedomiť si, ktoré odvetvia alebo spoločnosti budú z tejto situácie profitovať.

Tieto dva odlišné typy spoločností by mali s vysokou pravdepodobnosťou profitovať, keď sa fenomén globalizácie prevalí a začne sa prejavovať nový fenomén deglobalizácie.

1. Potravinárstvo

Potraviny sú nepochybne dôležité a dopyt s neustále rastúcim počtom obyvateľstva bude narastať. Tento rok by sme sa mali dočkať, že globálna populácia dosiahne 8 miliárd. Podľa Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo celosvetový dopyt po potravinách vzrastie do roku 2050 o 70 %. Do toho tu prevládaju vyššie spomínané negatívne udalosti, ako napríklad: Vojna na Ukrajine, ktorá odstavila jedného z najväčších producentov pšenice. Ďalej tu máme globálne otepľovanie, ktoré tomu určite nepomôže. Jednoducho povedané, schopnosť uspokojiť narastajúci dopyt vyzera dosť neisto.

Do čoho teda investovať?

V spojitosti s narastajúcou populáciou som napísal podľa mňa zaujímavý članok: Globálna populácia neustále rastie a preto by sme mali investovať do týchto oblastí - kde je dosť vymenovaných oblastí, ktoré by Vás mohli inšpirovať. 

Čo sa týka potravinárstva je taktiež veľa globálnych spoločností z oblastí agriculture, napríklad: $ADM+2.5% $TSN+0.4% $NTR-0.3% - ktoré disponujú aj zaujímavou dividendou. 

Napríklad prvá spomínaná ADM je spoločnosť, ktorá prevádzkuje 400 zariadení na zber plodín a 270 spracovateľských závodov po celom svete, pričom premieňa surové plodiny na doplnky a prísady pre výrobcov potravín. ADM tiež vyrába krmivo pre zvieratá a prevádzkuje obchod s komoditami, ktorý profituje z vyšších cien a je pravdepodobné, že v tom bude pokračovať aj z dlhodobého hľadiska. ADM by mohlo byť teraz zrelé na nákup: ukazuje „relatívnu silu“ voči zvyšku trhu. To jednoducho znamená, že akcie majú dynamiku a akcie, ktoré sú na vzostupe, majú tendenciu neustále rásť. Spoločnosť ADM to tento rok stúpala, zatiaľ čo index S&P 500 klesal, čo je taktiež dôkazom sily tohto odvetvia a zároveň spoločnosti.

2. Ťažba, spracovanie, stavebníctvo

Toto sú určite oblasti, ktoré neprestali rásť ani počas otrasov, ako napríklad: pandémia, konflikt na Ukrajine alebo narušený dodávateľský reťazec a sním spojený enormný rast cien rôznych komodít. Výborným príkladom je spoločnosť Catepillar $CAT-2.6%, ktorá vykazovala rast počas týchto otrasov a analytici im predikujú zaujímavý rast. Je typickým americkým úspechom: výrobca ťažkých zariadení v Deerfielde v štáte Illinois sa blíži k 100. výročiu, pretože bol založený už v roku 1925. Dividenda Caterpillaru je takmer taká stará ako samotná spoločnosť- výplata sa začala investorom vyplácať v roku 1933 a CAT ju za posledných 28 každý rok zvyšovala, čím si získala miesto na zoznam dividendových aristokratov. Spoločnosť v poslednom desaťročí expandovala v USA, napríklad otvorila nové závody v Gruzínsku a rozšírila svoju prevádzku vo West Fargo v Severnej Dakote.

Očakáva sa, že táto spoločnosť by mala naďalej rásť nakoľko štáty potrebujú renovovať a rozširovať infraštruktúru, aby takýmto spôsobom podporovali rozširovanie a zlepšovanie efektivity dodávateľského reťazca. Túto pre mňa zaujímavú spoločnosť som analyzoval aj v samostatnom článku: Spoločnosť, v ktorej väčšina z top vlastníkov akcií navyšovala podiel a kvartálne výsledky dopadli nad očakávania 

Ale taktiež máte aj iné spoločnosti na výber, ako napríklad: $NUE-1.6% $VMC-3.9% $FLR-0.4% 

Myslím si, že každý z nás by mal mať tieto udalosti v hlave a brať ich v úvahu aj čo sa týka investovania, pretože vidíme, že to dokáže dosť ovplyvňovať trh a preto podľa môjho názoru je dosť správne zamerať sa a investovať do oblasti potravinárstva a stavebníctva s ním spojených odvetvi. Avšak je to len môj názor a nie investičná rada, preto robte podľa vlastného uváženia.

Ak sa Vám tento príspevok páči, môžete mi dať follow, aby ste o nasledujúci neprišli.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.