S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Má dnes cenu nakupovat akcie Applu?

Ahoj lidi, právě jsem začal více analyzovat akcie a řekl jsem si, že se o to pokusím i tady. Pokud pro mě máte nějakou zpětnou vazbu, bylo by to skvělé a velmi si toho cením. Dnes si projdeme základní informace o podnikání společnosti Apple a poté se podíváme, zda dokážeme pomocí diskontovaného volného peněžního toku dospět k reálné hodnotě akcií Applu $AAPL-0.6%.

 

 

Toto není finanční doporučení a já osobně akcie společnosti Apple vlastním, tak nevím jak objektivní následující řádky budou 😅. Přesto se budu snažit zůstat co nejvíce nezaujatý.

 

Nejprve si projděme jednotlivé zdroje příjmů. Největší část, přibližně 50 % tržeb, pochází z iPhonu. Mac tvoří asi 11 %, iPad asi 9 %, služby asi 19 % a nositelná elektronika, domácnost a příslušenství asi 11 %.

 

Vycházíme z odhadů analytiků, které diskontujeme požadovaným výnosem 8 %. Poté použijeme míru růstu 2,5 %, čímž získáme reálnou hodnotu akcií společnosti Apple $AAPL-0.6% ve výši 99 dolarů na akcii.

 

Protože však musíme zohlednit i dluh společnosti, naše reálná hodnota vlastního kapitálu by byla 94 dolarů na akcii. Nyní si k tomu klidně připočtěte bezpečnostní marži.

 

Vzhledem k tomu, že cena společnosti je nyní 160 dolarů za akcii, je to trochu moc 😅. Proto si nemyslím, že je dobrý nápad nakupovat ve velkém. I když vždycky můžete použít "Dollar cost averaging" taktiku. To znamená, že každý měsíc investujete stejnou částku a budete pravidelně pozici v $AAPL-0.6% navyšovat.

 

Kde vidím cenu akcií Apple za 5 let? Můžeme si spočítat, kde by mohla být cena za 5 let pomocí zisku na akcii (EPS TTM), odhadované míry růstu a budoucí hodnoty P/E. Touto metodou dostanu cenu akcie 293 dolarů za akcii, což je vyšší cena, než jaká je nyní. Téměř na dvojnásobek. Proto je třeba být při této analýze opatrný. Vždy si proveďte prosím vlastní DD.

 

Co udělám s $AAPL-0.6% akciemi já...Věřím v Apple. Myslím, že zůstanou na vrcholu ještě dlouho a budou ještě více inovovat. Proto, i když cena není tam, kde bych ji chtěl mít, budu pokračovat v průměrování nákladů. Tak mi nebude vadit volatilní trh a budu moct držet dlouhodobě. I kdyby se za 5 let nezdvojnásobily, jsem na tuto společnost spíše býčí.

 

Děkuji za přečtení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

No hned mám brouka v hlavě 😃

Sice bych dnes $AAPL-0.6% už nekupoval, svoji pozici ale nadále držím 😄

Sice bych dnes $AAPL-0.6% už nekupoval, svoji pozici ale nadále držím 😄

myslím, že z dlouhodobého hlediska, pokud se člověk snaží o relativně vyvážené portfolio, tak asi klidně...