S&P 500 ^GSPC
5,061.82
-1.20%
Tesla TSLA
$161.48
-5.59%
Nvidia NVDA
$860.01
-2.48%
Meta META
$500.23
-2.28%
Apple AAPL
$172.69
-2.19%
Microsoft MSFT
$413.64
-1.96%
Alphabet GOOG
$156.33
-1.80%
Amazon AMZN
$183.62
-1.35%

Zlatá pravidla legendárního investora Petra Lynche, která z vás udělají lepšího investora

Pavel Botek
25. 8. 2022
7 min read

Peter Lynch je známý americký investor, který je legendární především díky své vysoké návratnosti a investičním principům. V letech 1977 až 1990 dosahoval Lynch průměrného ročního výnosu 29,2 %, což byl téměř dvojnásobek S&P 500. Z jeho investiční strategie a základních principů se mohou inspirovat i běžní investoři, kteří hledají v akciích a investicích zbytečné složitosti.

Během jeho 13letého funkčního období se spravovaná aktiva zvýšila z 18 milionů dolarů na 14 miliard dolarů.

Pokud tohoto investora neznáte, tak si vzpomeňte na jednu ze základních frází, která nám je vtloukána do hlavy od začátku naší investiční kariéry - "investujte do toho, co znáte". Povědomé? Právě tohle je jeden z jeho výroků.

Nebudu to nadále zbytečně natahovat a půjdeme se podívat rovnou na jeho ''zlatá pravidla'', ale také množství užitečných rad pro začátečníky, ale i pro pokročilé investory.

1. Nemůžete vidět budoucnost přes zpětné zrcátko

Hodnocení minulé výkonnosti společnosti je při investování do společnosti velmi důležité. Pohled na minulé trendy vám poskytne úplnou představu o tom, jak společnost pokročila. Je to zásadní, ale nestačí to.                          

Co to znamená?

Výsledky z minulosti jsou podstatné při analyzování, ale nejsou žádnou zárukou budoucích úspěchů. Nikdo by neměl zakládat svou investiční tézi na základě toho, že se společnosti nedávno/kdysi dařilo a měla slušné výsledky.

Představte si například, že společnost měla dosud vynikající tempo růstu, ale v posledních šesti měsících došlo k mnoha interním problémům. Proslýchá se, že vedení se na příští valné hromadě změní. Nyní, v tomto scénáři, se tato společnost stává špatnou investicí. Bez ohledu na to, jak jasný byl minulý výkon, budoucnost je temná, pokud nové vedení nebude schopné. Pohled dozadu je důležitý, ale musíte se podívat i dopředu. Pokud se nedíváte dopředu, budete jen hledat auto vzadu a najednou vás může zepředu srazit náklaďák.               

2. Nikdo nemůže předpovědět úrokové sazby, budoucí směr ekonomiky nebo akciový trh

Ekonomiku nelze předvídat. Ekonomické faktory jsou mimo kontrolu kohokoliv, ale výkonnost nebo faktory společnosti lze předvídat. Například rodiče mohou naučit své děti, aby byly silné. Nemohou ale očekávat, že svět bude na jejich děti měkký. Ale mohou naučit své děti, jak čelit světu.

  • Tuhle myšlenku bych vyhodnotil tak, že je ekonomika reálně dynamická a jakákoliv predikce nemusí odpovídat realitě. Nikdo z nás nemůže říct, že zítra, za týden, za měsíc či za rok bude něco jasně dané. Dění na trzích i ve světě je nepředvídatelné a s těží říct, že se probudíte do nového dne, kdy vás nemůže překvapit nějaký problém (například válka, která může strhnout trhy dolů).

3. Nejlepší akcie k nákupu může být ta, kterou již dávno vlastníte

Jakmile si koupíte akcie po dlouhém a promyšleném procesu, nehledejte lepší investiční příležitosti. Akciové trhy jsou velké a složité. Pokud budete stále přecházet z jedné společnosti do druhé jen proto, že druhá společnost poskytuje lepší výnosy, skončíte bez skutečných zisků.

Představte si, že naleznete nového přítele, který mluví dobře francouzsky a chcete se od něj učit. Oba se za týden stanete dobrými přáteli. Ale po týdnu zjistíte, že váš přítel má souseda, jehož francouzština je lepší než francouzština vašeho přítele. Takže opustíte svého přítele a jdete k jeho sousedovi. Ale když tam jdete, uvědomíte si, že jeho francouzština je příliš těžká na to, aby se jí dalo rozumět. Ale teď se nemůžete vrátit ke svému starému příteli, protože už jste ve skutečnosti zaplatili tomuto sousedovi, aby jste se naučil francouzsky.

  • Tento bod bych shrnul tak, že pokud máte jednu akcii, kterou máte řádně zanalyzovanou, věříte ji a nemá žádné vnitřní problémy, tak není důvod ji obměňovat za akcii jinou, u které vidíte příslib většího růstu. Jakmile jednou investujete, tak dané společnosti důvěřujte, teda pokud se nestane nějaká neočekávaná věc, která by změnila její fungování nebo ji dostala do nějakých potíží.

4. Vlastnit akcie je jako mít děti

  •  Nedělejte si jich více, než můžete zvládnout.

Diverzifikované portfolio snižuje celkové riziko vašeho portfolia. Když máte diverzifikované portfolio, vnější faktory neovlivní všechny akcie současně. Tím se sníží ztráty.

Ale pokud máte ve svém portfoliu příliš mnoho akcií, budete mít potíže s tím, abyste se snažili sledovat všechny akcie. Dvě akcie mohou prudce stoupat, zatímco ostatní mohou klesat a tři další mohou být vázány na rozsah.

Peter Lynch říká, že portfolio s pěti akciemi je více než dost.

Akcie jsou jako děti. Musíte se o ně neustále starat. Ironií je, že i když se o ně staráte, nemáte žádnou záruku, že nepůjdou vzpurně. Proto se u akcií i dětí zásobujte počtem, který zvládnete!

5. Musíte vědět, co kupujete (do čeho investujete)

Peter Lynch:

Jsem ohromen, kolik lidí vlastní akcie a nedokážou mi říct, proč je vlastní. Jediné odůvodnění, které mi poskytnout bývá to, že akcie zaznamenává růst. Pokud ve své podstatě nedokážete vysvětlit 10letému dítěti ve 2 minutách to, čím se společnost zabývá a proč vlastníte její akcie, tak byste tuto akcii neměli vlastnit.

Tady vám doporučím pustit si video, které je níže a dát si čas 2:16. Peter Lynch tam krásně uvádí typicky vlastněnou akcii řady investorů 😄

Jednoduše řečeno bych tento bod shrnul následovně: Neinvestujte do toho čemu nerozumíte. Nechápu business společnosti a jejich produkty? Dám ruce pryč. Investovat do něčeho, čemu absolutně nechápu je nesmyslné. Na tomto základě se buď spálíte nebo nezjistíte pravý potenciál akcie. Jednoduše řečeno: Nehledejte žádné zázračné produkty a technologie, kterým zdaleka nerozumíte. Ostatně to říká i Lynch, který uvádí svůj příklad toho, že zbohatl i na investici do Dunkin' Donuts - řetězec rychlého občerstvení, zaměřující se především prodej koblih a kávy - jednoduchá společnost a její základní model dokážete vysvětlit i v 20 sekundách.

Doporučil bych vám i tohle video, které je opravdu velice přínosné ( plus se jedná o zmiňované video z článku): (227) Peter Lynch: How To Invest For Beginners - YouTube

Zajímá vás tato tématika? Pokud ano, tak mi napište do komentáře. Pokud budou pozitivní ohlasy, tak můžeme v této sérii pokračovat. Peter Lynch, ale i řada jiných legendárních investorů disponují mnoha užitečnými rady, které vám pomohou k tomu, aby se z vás stal lepší investor.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.