S&P 500 ^GSPC 5,308.15 +1.17%
Nvidia NVDA $946.30 +3.58%
Meta META $481.54 +2.05%
Tesla TSLA $173.99 -2.01%
Microsoft MSFT $423.08 +1.75%
Apple AAPL $189.72 +1.22%
Alphabet GOOG $173.88 +1.13%
Amazon AMZN $185.99 -0.58%

Jak chránit portfolio

V poslední době se na mnoha webech (včetně Buliosu) objevují varování před možným propadem trhů. Je otázkou, nakolik (a hlavně kdy) se tato varování naplní. Je každopádně lépe být připraven než býti zaskočen. Proto zde spouštím diskuzi - dnes na téma: jak chráníte svá akciová portfolia a obzvláště akcie, které jsou v zisku vyšší desítky procent? Která možnost se vám nejlépe osvědčila?

 

1) V podstatě nijak. Nastavím cíl (TP), SL nenastavuji, abych nepřišel o zisk.
2) Nastavuji SL 10% pod nákupní cenu a už jej neupravuji
3) Nastavuji SL 20% pod nákupní cenu a už jej neupravuji
4) Nastavuji a manuálně udržuji SL cca 10% pod aktuální cenou
5) Používám Trailing stop
6) Celé portfolio jistím nákupem (nákupním příkazem) VIXu
7) Používám opce a opční kontrakty
8) Používám jiné zajištění (napište jaké)


Autor @dalibor007 má karmu 20 a je členem této skupiny od 07/07/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Dřívě jsem SL na moudré rady zkušených investorů používal, ale mnohokrát se mi stalo, že se aplikoval SL, aby v následující vteřině akcie nebo kryptoměna vyletěla vzhůru. Od té doby SL nepoužívám a prostě držím.

To se mi stává častokrát. Zvláště při současné volatilitě je tak často předčasně ukončena růstová příležitost. Řešením je dávat SL s větším odstupem od ceny nebo jej nedávat vůbec a přijmout tak riziko propadu trhů.

Partner

Mám jen akcie firem, kterým dlouhodobě věřím, takže nedělám vůbec nic a těším se na nákupy ve slevách 😁

Už dopředu vím, jakou maximální ztrátu/zisk jsem ochoten inkasovat i kolikrát bude potenciální zisk vyšší než risk, aby to dávalo dlouhodobě smysl. Pak dle vývoje posouvám SL nad vstup, abych byl případně "na svém", nebo i do zisku, není to ale pevně dané, odvíjí se to pozice od pozice. Plus pokud jde o krátkodobou spekulaci, musí SL rozumně odpovídat volatilitě trhu, aby mě nějaký tradiční gap při otevíračce veykopl zbytečně ven.

Dělám to prakticky stejně. Zatím to funguje a za normální situace na trzích to nejspíš bude fungovat i nadále. Problém nastane až v případě superrychlého propadu trhů, který nezachytím (třeba nebudu u počítače). Proto jsem začal tuhle diskuzi.

Z výše uvedených způsobů ještě používám zadání limit. příkazu VIXu. Kdyby to šlo, používal bych i Trailing stop, který by asi byl nejlepším řešením.