Spotify je suverénním králem audio světa, tak proč ho nikdo nechce?

Tak co, už jste se podívali na své nejoblíbenější skladby roku? Já vím, ten nadpis je trochu přehnaný, spoustu z vás má Spotify ve svém portfoliu, protože je to služba, kterou rádi používají. Přesto se mi zdá, že se o téhle firmě ze švédského Stockholmu mluví až příliš málo na to, jaký se v ní skrývá potenciál. Proč tomu tak je? Níže uvedu 3 důvody, proč si myslím, že přehlížet Spotify může být velkou chybou. 

 

1. Čísla, čísla, čísla

Společnost Spotify $SPOT-3.9%  zveřejnila 27. října výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí a všechny její hlavní ukazatele dosáhly lepších výsledků, než vedení očekávalo, když do tohoto období vstupovalo, což svědčí o dynamice, kterou společnost získává po celém světě. Tržby meziročně vzrostly o 27 % na 2,8 miliardy dolarů, zatímco hrubá marže se rozšířila z 24,8 % před rokem na 26,7 % v roce 2021. Díky tomu Spotify ve třetím čtvrtletí vygenerovalo více než 100 milionů dolarů volného peněžního toku, a to i přesto, že společnost intenzivně reinvestuje do růstu v oblasti hudby, podcastů a dalších zvukových formátů.

Růst počtu uživatelů klesal v podstatě v souladu s příjmy. Celkový počet aktivních uživatelů (MAU) meziročně vzrostl o 19 % na 381 milionů a vedení Spotify uvedlo, že společnost nyní zaznamenává silný růst v segmentu "Zbytek světa", a to díky silnému růstu v zemích, jako je Indie, Filipíny a Indonésie. Počet prémiových předplatitelů se ve 3. čtvrtletí meziročně zvýšil také o 19 % na 172 milionů, což ukazuje, jak společnost pokračuje ve vysokém tempu převádění bezplatných uživatelů na placené předplatné (právě na prémiovém předplatném nyní společnost vydělává nejvíce peněz).

Společnost založená už v roce 2006 ve svých kvartálních výsledcích uvedla, že v roce 2021 očekává pokles odlivu oproti roku 2020. Snižující se odchod v kombinaci s rostoucím počtem předplatitelů je receptem na vytvoření dlouhodobého podnikání a ukazuje potenciál předplatitelské hudební služby Spotify.

Poslechněte si slova zakladatele Daniela Eka, no není to inspirující?

https://www.youtube.com/watch?v=YCZOzRi8qOA

2. Podcasty? Zlatá vejce!

Čísla za 3. čtvrtletí zdůraznila sílu podnikání společnosti Spotify v oblasti předplatného hudby, ale nejrychleji rostoucím segmentem společnosti je reklama, která je tažena růstem jejího podnikání v oblasti podcastové reklamy. Ve 3. čtvrtletí vzrostly příjmy z reklamy meziročně o 75 % na 366 milionů USD, přičemž příjmy z podcastů rostly podle vyjádření vedení společnosti v konferenčním hovoru trojciferným tempem.

Společnost Spotify v posledních několika letech investovala do mnoha vlastněných/licencovaných podcastů, včetně pořadu č. 1 na světě: The Joe Rogan Experience. Provedla také dvě akvizice distributorů podcastů s názvem Anchor a Megaphone, které jí pomohou zvýšit zásobu podcastů, jež spravuje. Za účelem zpeněžení těchto podcastů Spotify spustilo službu Spotify Audience Network (SPAN), která pomáhá inzerentům automaticky se spojit s epizodami, které Spotify buď vlastní, nebo spravuje.

Síť SPAN byla spuštěna teprve letos na jaře, ale již zvýšila počet podcastů na své platformě o 50 % a službu využívá každý pátý stávající inzerent Spotify. Pokud se společnosti Spotify podaří vybudovat digitální reklamní trh pro podcasty, měly by její příjmy z reklamy růst vysokým tempem ještě mnoho let.

3. Audioknihy a mnoho dalšího!

Hudba a podcasty jsou dva pilíře stávajícího podnikání společnosti Spotify a měly by být schopny zajistit růst po mnoho dalších let. Nicméně vzhledem k tomu, že společnost Spotify prohlásila, že se chce stát globální audio platformou, existují ještě různé oblasti, do kterých se může pustit. Další se zdají být audioknihy.

Dne 11. listopadu společnost Spotify oznámila, že získá společnost Findaway, distributora digitálních audioknih. Tento byznys vypadá velmi podobně jako Megaphone a Anchor, pomáhá majitelům audioknih publikovat a distribuovat jejich zvukové záznamy na všechny platformy, na kterých jsou posluchači. V tiskové zprávě společnost Spotify uvedla, že akvizice pomůže společnosti Findaway distribuovat audioknihy stovkám milionů posluchačů služby Spotify, což znamená, že audioknihy se pravděpodobně brzy dostanou i do této služby.

Jak bude Spotify na audioknihách vydělávat? To zatím nebylo stanoveno, ale pravděpodobně to bude jako doplněk k předplatnému hudby Spotify nebo prostřednictvím reklamy na SPAN. V každém případě je to pro Spotify další příležitost, jak dlouhodobě zvýšit svůj výdělečný potenciál.

S tržní kapitalizací těsně nad 50 miliardami dolarů by nákup akcií Spotify mohl být právě teď chytrým tahem, pokud věříte v dlouhodobé ambice společnosti stát se globální audio platformou. Díky pokračujícímu růstu v oblasti hudby, nárůstu reklamy v podcastech a tomuto nedávnému přechodu na audioknihy dělá společnost rychlé pokroky na cestě k naplnění tohoto cíle, což je pro akcionáře dobrá zpráva.

Tak si pusťte svou oblíbenou hudbu a vydejte se na nákupy, akcie Spotify už takto levné dlouho nebudou. Ačkoliv se samozřejmě nejedná o investiční doporučení.


Autor @thebull má karmu 1926 a je členem této skupiny od 20/04/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Libí se mi jak je zase okolo hranice 200$ 😁, ještě kousek a asi budu nakupovat 😄

No nevypadá to špatně, ale teprve ještě o něco nižší cena by mne přesvědčila k nákupu. Malá korekce by to vyřešila :-)

Opravdu králem? $SPOT-3.9% je zajímavá firma, ale té konkurence bude čím dál víc a čím dál lepší, nebyl bych si tak jistý tím, že u ní uvidíme valuaci přes 100 miliard.

Tak přesně $SPOT-3.9% kupuji za $20 každý měsíc už skoro rok. A hodlám v tom pokračovat, tak může ta cena ještě chvilku vydržet nízko 😁

Zrovna včera jsem zjistil, že jsem letos na $SPOT-3.9% platformě naposlouchal okolo 50 tisíc minut, takže investice byla naprosto jasná. Není nic lepšího, než zainvestovat do společností, které člověk sám používá 😁

Osobně předpokládám, že do roku 2025 uvidíme $SPOT-3.9% na valuaci více než 100 miliard dolarů. A když bude super býčí trh a Ek to nějak nepokazí, klidně se můžeme podívat i na 200 miliard. A to už by bylo vážně moc pěkné zhodnocení!

Tak to já bych si tedy vůbec nedovolil $SPOT-3.9% ignorovat, v mém portfoliu má stabilní místo už nějaký ten pátek 😁

Timeline Tracker Overview