S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Fanoušci Formule 1 pozor. Společnost F1 Group je veřejně obchodovatelná na NASDAQU

Mnoho investorů, včetně mě, sní o tom, že budou vlastnit část svého oblíbeného sportovního týmu z Formule 1. Ale vzhledem k tomu, že mnoho lig a týmů zůstává soukromých, nebylo pro nás v minulosti možné, do akce zainvestovat. Od roku 2017, kdy ji koupila společnost Liberty Media, je však závodní liga Formula One Group $FWONA+1.3% veřejně obchodovanou společností a situace se najednou rapidně změnila. A po včerejším napínavém závodě jí podle mě v budoucnu čeká výrazný růst...


Liga je k dispozici jako sledovaná akcie, což znamená, že podnik je stále dceřinou společností Liberty Media, ale můžete si koupit akcie $FWONA+1.3% Formule 1 a realizovat případné zisky nebo ztráty, aniž byste museli investovat do celého subjektu Liberty. 

Nevím jak ostatní, ale já s napětím sledoval včerejší závod a byl příjemně překvapen, když Hamilton dohnal Verstappena a dorovnal na 369,5 bodů těsně před poslední rozhodující Grand Prix v Abú Zabí. Vím, že to může znít šíleně, ale upřímně přemýšlím nad nákupem nějakých call opcí před tímto závodem, protože sledovanost podle mě vystřelí na rekordní hodnoty. Hamilton jede přece jen už na svůj osmý titul, zatímco Verstappen pořád čeká na ten první. 

Hamilton vítězí

Obchodní model

Skupina Formula One Group vlastní práva na mistrovství světa F1, závodní ligu, která v devítiměsíční sezóně soutěží v různých městech po celém světě. Liga má 10 týmů a 20 jezdců, které vlastní firmy jako Mercedes, Ferrari a Red Bull (ano, společnost vyrábějící energetické nápoje má svůj tým pro ty z vás, kteří F1 nesledují).

Liga vydělává peníze díky právům na videopřenosy, sponzorství a prodeji vstupenek na jednotlivé závody. Na konci každého roku, v závislosti na umístění v tabulce, dostane každý tým od ligy výplatu na základě předem dohodnuté smlouvy známé jako Concorde Agreement

Ačkoli podrobnosti dohody Concorde nejsou známy, obchodní model Formule 1 je díky ní poměrně jednoduchý a liga si ponechává předem stanovenou částku z tržeb, které v každé sezóně vygeneruje.

Spousta příležitostí k růstu

Nejjednodušší způsob, jak může Formule 1 rozvíjet své podnikání, je zvyšovat počet fanoušků tohoto sportu. Vedení má k dispozici řadu iniciativ, jak toho dosáhnout. Zatím nejúspěšnější je dokumentární seriál Drive to Survive, který každoročně uzavírá se společností Netflix $NFLX+1.7% a který osobně doporučuji. 

Pořad zachycuje zákulisí deseti týmů během sezóny předchozího roku a pomohl fanouškům představit tento sport, přičemž se v mnoha zemích včetně USA dostal na první místo žebříčku Netflixu $NFLX+1.7%.

Na dalších frontách se liga chystá na nový závod v Miami v roce 2022, což je další způsob, jak potenciálně zvýšit atraktivitu tohoto sportu v Americe, která historicky zaostává ve sledovanosti oproti jiným regionům po celém světě. 

Liga také nedávno změnila svá pravidla pro soutěže a stanovila stropy na částku, kterou může každý tým ročně utratit za své vozy. Doufejme, že se tím zvýší konkurenceschopnost tohoto sportu, protože v minulosti vyhrávaly každoročně týmy s největšími finančními prostředky, například Mercedes, Ferrari nebo Red Bull, což pro fanoušky oslabovalo konkurenční aspekt závodů...

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Zaloguj się do Bulios

Zaloguj się i śledź swoje ulubione akcje, twórz portfolio i dyskutuj z innymi


Nie masz konta? Dołącz do nas

Autor @kevinporters má karmu 6590 a je členem této skupiny od 13/06/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Sice jsou na burze, ale ta cena je naprosto absurdní 😅

Partner

Jeden čas jsem si myslel, že F1 je mrtvá. Ale tak poslední rok nebo dva začínám cítit, že tenhle brand tu ještě nějaký čas bude a možná ještě silnější než dřív, to je jedině dobře.

Nojo, také jsem koukal 😁

Díky za analýzu 🙏