S&P 500 ^GSPC 5,295.15 -0.04%
Tesla TSLA $179.45 +2.64%
Nvidia NVDA $933.10 -1.11%
Alphabet GOOG $176.92 +0.85%
Meta META $470.64 -0.55%
Microsoft MSFT $419.08 -0.45%
Amazon AMZN $183.98 +0.19%
Apple AAPL $189.79 -0.03%

Tipy na akcie od zkušeného investora, který jako jeden z prvních odhalil potenciál Tesly

Mnoho začínajících investorů často tápe v tom, kde mají hledat tipy na zajímavé akcie. Jedním ze zajímavých zdrojů jsou samozřejmě platformy jako Bulios, ale na investičním světě je krásné to, že s trochou námahy se můžete dostat také k investicím úspěšných fondů a miliardářů. A jedním z takových úspěšných investorů je právě Ron Baron, na jehož nejnovější investice se podíváme.

Ron Baron patří mezi investiční veterány.

Zkušení akcioví investoři se čtyřikrát do roka těší na zvláštní událost na trhu, kdy manažeři fondů zveřejňují, co nakoupili v předchozím čtvrtletí - a investoři tak mohu najít nápady na akcie pro své ambiciózní portfolio.

Manažeři odhalují své aktivity ve formulářích "13F", které se obvykle podávají 45 dní po každém čtvrtletí. Jedním z fondů, které je nepochybně zajímavé a poučné sledovat, je Baron Capital Management se sídlem v New Yorku. Tento fondy a fondy pod něj spadající mají nejen skvělé výsledky, ale také se často nebojí jít proti davu. Baron tak často sází na disruptivní společnosti s revolučními nápady, které zatím mainstream nechápe.

Velká sázka na Teslu

Tato strategie vede k velkým výhrám. Především Ron Baron a jeho tým vsadili na společnost Tesla $TSLA+2.6%  v době, kdy téměř všichni považovali Elona Muska a jeho nápad s elektromobily za směšný. Byl to chytrý tah. Baron pro CNBC uvedl, že na této sázce vydělal svým akcionářům i sobě 6 miliard dolarů.

Další taktikou, kterou se Baron Capital odlišuje, je jeho ochota jít do velkých pozic. Zatímco mnoho podílových fondů omezuje pozice na 1-2 % svého portfolia, aby řídily riziko, není neobvyklé, že fondy Baron mají pozice ve výši 4 % nebo i vyšší. Díky tomu je snazší pochopit, co se firmě skutečně líbí. Fond Baron Focused Growth Fund, který vede přímo Ron Baron, má ve společnosti Tesla velkolepou pozici 32,6 %, což představuje 248,9 milionu akcií. Mnoho odborníků to považuje za riziko.

https://www.youtube.com/watch?v=IlAcZtlKXPA

Pokud vás zajímají další zajímavé sázky tohoto fondu, zde je přehled nejzajímavějších pohybů akcií fondů Baron ve třetím čtvrtletí. Všechny údaje jsou k 30. září 2021.

Rychle rostoucí technologické společnosti

Alex Umansky má ve svém fondu Baron Fifth Avenue Growth Fund vynikající výsledky, takže je to skvělé místo, kde začít. Fond překonává svůj index Morningstar U.S. large-mid-cap broad growth a kategorii large growth o přibližně 24 procentních bodů ročně za posledních pět let. To opravdu nejsou špatné výsledky.

Umansky má rád společnosti s trvalou konkurenční výhodou, které získávají podíl na trhu. Společnost zabývající se cloud computingem, která tomu odpovídá, je ServiceNow $NOW+0.6%. Svůj podíl zvýšil o 7 % a jedná se o značnou 4,8% pozici. V sektoru čipů upřednostňuje společnost Nvidia $NVDA-1.1% , kde zvýšil svůj podíl o 33 %. Jedná se o nadstandardně velkou 3% pozici.

Ze spotřebitelsky orientovaných technologických firem Umansky upřednostňuje Shopify $SHOP+0.6%  v oblasti elektronického obchodování a Square (nově Block) $SQ+2.1%   v oblasti digitálních plateb. Obě pozice se zvýšily zhruba o 30 % a tvoří po 3 % portfolia. V této oblasti také přidal novou pozici, singapurskou platformu pro elektronické obchodování Sea $SE+3.3%. Jedná se sice jen o 1% pozici, ale jde o nový holding, a to ji činí obzvláště atraktivní.

A co samotný Ron Baron a jeho Baron Focused Growth Fund? Ten výrazně zvýšil velikost své pozice ve společnosti Guidewire Software $GWRE+0.1% , která nabízí software, jenž pomáhá pojišťovnám modernizovat jejich back office. Tato pozice vzrostla o 78 % na téměř 3 % portfolia. Rovněž zvýšil svou pozici ve streamovací společnosti Spotify $SPOT+0.7% o 53 % na téměř 4 % portfolia. Jeho fond za posledních pět let překonává svou kategorii růstových fondů se střední kapitalizací podle Morningstar o 21 procentních bodů ročně. Opět skvělý výsledek.

Zdravotní péče a biotechnologie

Neal Kaufman, který spravuje fond Baron Health Care Retail Fund, rád vyhledává "pick-and-shovel" (aka prodávat krumpáče hledačům zlata) hry ve zdravotnictví.  Ty mají předvídatelné příjmy, protože nabízejí vybavení, chemikálie a další produkty, které pomáhají biotechnologickým společnostem při výzkumu terapií. 

Kaufman právě zvyšoval velikost pozic ve dvou akciích na toto téma - Thermo Fisher Scientific $TMO-0.6%  (růst o 42 %) a Bio-Techne $TECH+1.3%  (růst o 18 %). V obou případech se jedná o významné 4% pozice. Dále Kaufman navýšil svou pozici MaxCyte $MXCT+1.4%  o 55 % na 1,5 % portfolia. Společnost nabízí platformu buněčného inženýrství, kterou využívají farmaceutické společnosti k výzkumu terapií.

Opravdoví kontrariáni by se nyní měli na biotechnologie pozorně dívat. Burzovně obchodovaný fond (ETF) SPDR S&P Biotech $XBI-1.1% se letos propadl o více než 12 % a ETF iShares Biotechnology $IBB-0.3% vzrostl pouze o 2 %, zatímco index S&P 500 si připsal 27 %. To by mohlo skýtat skvělou investiční příležitost.

V oblasti biotechnologií Kaufman zaujal novou pozici ve společnosti Natera $NTRA-0.4%  v oblasti genetické testovací diagnostiky. Jednalo se o jeho největší pozici a značnou sázku, která tvořila 6 % portfolia. Rovněž navýšil svou pozici ve společnosti Argenx $ARGX-1.4%, která se zabývá terapií protilátkami. Pozice se zvýšila o 14 % na 3,5 % portfolia.

Z velkých farmaceutických firem Kaufman navýšil své pozice ve společnostech Abbott Laboratories $ABT-0.7% a Eli Lilly $LLY-0.3% o 33 % a 72 %. Jedná se o 1,8% a 2,5% pozice.

V oblasti marihuany fond Baron Discovery Fund otevřel pozici ve společnosti Hydrofarm $HYFM+2.3%. Jedná se opět o firmu typu "pick-and-shovel", která prodává osvětlovací a zavlažovací zařízení, živiny a další produkty používané k pěstování rostlin včetně konopí.

To jsou tedy ty nejzajímavější novinky ve fondech Rona Barona. Samozřejmě nevíme, za jaké ceny tyto fondy nakupovaly, což by teoreticky mohla být důležitá informace, ale historicky víme, že tyto fondy investují dlouhodobě, takže se dá předpokládat, že vstupní cena, pokud nedošlo v mezidobí k nějaké dramatické změně, nebude hrát tak podstatnou roli a vy můžete zvážit svůj vlastní vstup.

Tohle samozřejmě není investiční doporučení, jen fakta. A za inspiraci děkuji Michaelu Brushovi z MW!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @thebull má karmu 2078 a je členem této skupiny od 20/04/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

6 miliard je opravdu hodně 😅

"Dívání se do karet" velkým hráčům je určitě užitečné a inspirující. Bohužel přichází skoro vždy s nějakým časovým odstupem, což zpravidla znamená prošvihnutí nejlepší doby pro nákup.

Ještě důležitější snad je se dívat, co "velcí kluci" prodávají. Mohou totiž disponovat málo známými informacemi, které mohou předznamenat pozdější problémy firmy či dokonce její pád. Např. u AT§T by určitě bylo vhodné být včas varován před ne úplně šťastnými kroky vedení spol., které se nyní začínají projevovat konstantním poklesem jejich akcií.

Neděle je studijním dnem, tak jdeme na to :-)

To $HYFM+2.3% je za letošní rok hooodne dole, mám to teda brát jako ideální příležitost k nákupu?

Partner

Tuhle akcii jsem podrobně nezkoumal, takže fakt nedokážu říct. Ale vypadá to jako zajímavá sitauce a Baron určitě ví, proč to kupoval.

Na $NVDA-1.1% a $SHOP+0.6% se s panem Baronem shodneme, takže v pořádku 👍

Partner

👍

Hele mě baví si to procházet, ale nikdy jsem podle těch fondu neinvestoval 🤷‍♂️

Partner

Tak ono i jako inspirace to stačí, proč ne.

Hm, hm, zajímavé počtení...

Partner

No to doufám 😅