S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Charlie Munger: Situace na trhu je "ještě šílenější než v době internetové bubliny", tyhle 3 akcie vás ale ochrání

Podle investiční legendy Charlieho Mungera je současná situace na světových trzích opravdu špatná a on sám neočekává do budoucna žádné zlepšení. Místopředseda společnosti Berkshire Hathaway Warrena Buffetta touto děsivou predikcí investory rozhodně zaskočil, přesto existují 3 akcie, které by měly vaše portfolio v případě krachu ochránit.   


Munger bývá ve svých varováních a kritice mnohem přímější než jeho obchodní partner Warren Buffett. Munger si proto nebral servítky, když na začátku tohoto měsíce prohlásil, že dnešní situaci na akciovém trhu považuje za "ještě šílenější než v době internetové bubliny".

"Prostě nesnesu účast na těchto šílených boomech," řekl Munger na konferenci Sohn Hearts & Minds Investment Leaders. "Neexistuje žádná skvělá společnost, kterou by nebylo možné změnit ve špatnou investici pouhým zvýšením ceny."

Munger měl jako obvykle ostrá slova na adresu kryptoměn. Pochválil čínský zásah proti kryptoměnám a řekl, že si přeje, aby tato technologie "nebyla nikdy vynalezena".

Jedním ze způsobů, jak se podle Mungera vyhnout jak kryptoměnám, tak spálení se na nadhodnoceném trhu, je poohlédnout se po společnostech, jejichž akcie sice klesly, ale zdá se, že jsou připraveny zase růst.

Vzhledem k tomu, že elitní investoři jako Charlie Munger, Michael Burry a Jeremy Grantham tvrdí, že trh čeká korekce, možná by stálo za to, se začít pro jistotu připravovat. Například nákupen následujících 3 kousků. 

https://twitter.com/ChanakyaDissan1/status/1405894251150381056 

AT&T $T+0.2%

Akcie společnosti AT&T $T+0.2% již nějakou dobu klesají. Cena akcií je o 45 % nižší než před pěti lety a jen letos klesla o více než 22 %. AT&T má za sebou několik velkých výkyvů, které se jí nevyplatily. 

Její nákupy společností DirecTV a Time Warner v roce 2015/2018, zvýšily zadlužení o více než 130 miliard dolarů. Loni společnost T-Mobile dokonce nahradila AT&T $T+0.2% na pozici druhého největšího amerického bezdrátového operátora.

https://twitter.com/nemalki/status/1108552321741537285 

Nic z toho nezní zvlášť lákavě, ale společnost ví, že je třeba provést změny. Zbavila se tak řady menších podniků a některých svých nemovitostních podílů a prodala 30 % DirecTV, aby zefektivnila provoz a uvolnila kapitál na rozšíření své sítě 5G, která bude pro transformaci jejího obchodního modelu hrát velmi důležitou roli.

AT&T $T+0.2% je vzhledem ke svým letošním problémům stále rizikovou koupí, ale pokud věříte plánu na obrat, obavy se mohou vyplatit. V celkovém pohledu se AT&T i nadále může pochlubit výhodami plynoucími z rozsahu, které jsou nutné k tomu, aby mohla dlouhodobě konkurovat v oblasti bezdrátových sítí s vysokým růstem.

https://twitter.com/luiztonisi/status/1469057939591860226 

Mastercard $MA-2.0% 

Akcie společnosti Mastercard mají od července většinou klesající tendenci a nedávno se dostaly na hranici téměř 300 dolarů, když od 16. listopadu do 1. prosince klesly o 17 %. V posledním týdnu však zase rostou a většinu této nedávné ztráty získaly zpět.

Výprodej akcií Mastercard $MA-2.0% zřejmě nemá nic společného s výkonností společnosti. Čisté tržby za 3. čtvrtletí totiž dosáhly 5 miliard dolarů, což představuje meziroční nárůst o 30 %. Objem nákupů se za stejné období zvýšil o 23 %.

Společnost je ve poměrně složité situaci. Aplikace a firmy Buy now, pay later se snaží narušit celý prostor kreditních karet a zdá se, že společnost v současné době nemá odpověď, která by pomohla zvýšit oblibu společnosti u mladších uživatelů.

To by však mohl být spíše dlouhodobý problém. V krátkodobém horizontu znamenají inflační ceny, že zákazníci platí více, a oživení cestovního ruchu a výdajů na kreditní karty by mělo přimět uživatele společnosti $MA-2.0% (kterých je téměř miliarda), začít více utrácet.

Walt Disney Co. $DIS-0.6% 

Akcie společnosti Disney dostaly v prvních dnech pandemie zabrat a v měsíci končícím 20. března 2020 ztratily přibližně 38 % své hodnoty. Po růstu po většinu loňského roku klesly od začátku roku 2021 o téměř 15 %. 

Zisk společnosti Disney $DIS-0.6% ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí, které skončilo 2. října, zaostal za očekáváním o zhruba 200 milionů dolarů. Její zábavní parky stále fungují se sníženou kapacitou, takže výsledky za 4. čtvrtletí mohly být mnohem horší.

Streamovací platforma Disney+ má až 118,1 milionu předplatitelů a společnost předpokládá, že do roku 2024 tento počet vzroste na více než 230 milionů. Ačkoli společnost uvádí, že růst počtu předplatitelů Disney+ se zpomalil, příjmy z předplatného napříč službami Disney+, ESPN+ a Hulu činily ve 4. čtvrtletí 4,6 miliardy dolarů, což je o 38 % více než před rokem.

Disney zůstává oblíbenou globální značkou a uvádí, že očekává, že později v roce 2022, kdy se zmírní omezení, se rapidně zvýší počet mezinárodních návštěvníků jejich parků, což se i pozitivně odrazí na $DIS-0.6% akciích.

Osobně mě Munger tím co řekl opravdu zaskočil a i přesto, že si myslím, že trh momentální situaci chvíli ještě udrží, není menší příprava vůbec na škodu. Což je i důvodem, proč jsem si všechny 3 zmíněné akcie přidal (v době kdy byly ve slevě) do portfolia.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

$T+0.2% a $MA-2.0% v portfoliu mám, $DIS-0.6% už dlouho zvažuji, ale ještě jsem se k nákupu nedostala 😅

Nojo, Mastercard $MA-2.0% absolutní tutovka 😁, ten nedávný propad byl super příležitost

👏