S&P 500 ^GSPC 5,277.51 +0.80%
Amazon AMZN $176.44 -1.60%
Nvidia NVDA $1,095.95 -0.82%
Apple AAPL $192.32 +0.54%
Tesla TSLA $178.10 -0.39%
Microsoft MSFT $415.60 +0.23%
Alphabet GOOG $173.93 +0.21%
Meta META $467.29 +0.05%

Jak dosáhnout průměrného ročního výnosu 20%, kterého dosahoval Warren Buffett?

Pavel Botek
12. 9. 2022
6 min read

Legendárního investora Warrena Buffetta snad asi ani nemusím představovat. Jeho genialita a investiční moudrost mu pomohla k tomu, aby se svou Berkshire Hathaway dlouhodobě porážel výkonnost S&P500, což se jen tak někomu nemusí podařit. Dnes se podíváme na pár jeho základních strategií a myšlenek, které mohou pomoct i vám pro zlepšení vaší výkonnosti a pro porážení indexu S&P500.

Warren Buffett (Věštec z Omahy)

Každý z nás zná starou dobrou básničku okolo jména velikána, kterou je to, že Buffett dlouhodobě poráží index S&P 500. Lépe řečeno - Buffett a jeho Berkshire generovaly složený roční výnos 20,1% (od roku 1965) oproti 10,5% pro S&P 500. V letošním roce sice není ten výnos až tak velký, ale je to způsobeno velikostí jeho Berkshire a nenalézáním tolika lukrativních investic a do toho makroekonomickými vlivy.

Jak vidíte, tak křivka se pomalu přibližuje k výkonu S&P 500, ale i tak se stále drží lehce nad ní. Graf je pouze do roku 2015, ale v současnosti je to dost podobné, tedy to, že Buffettova Berkshire mírně poráží S&P500.

Warren Buffett je bezpochyby jedním z nejrespektovanějších investorů všech dob. Buffettova investiční strategie je vcelku velmi jednoduchá, ale i tak investoři vyhledávají všelijaké složitosti a nesmysly 👇

  1. Nakupujte podniky, ne akcie. Jinými slovy, přemýšlejte jako majitel firmy, ne někdo, kdo vlastní kus papíru.
  2. Podívejte se na společnosti s konkurenčními výhodami, které lze udržovat, nebo mají tzv. ekonomické příkopy. Firmy, které dokáží úspěšně odrazit konkurenci, mají větší šanci v průběhu času zvýšit vnitřní hodnotu.
  3. Zaměřte se na dlouhodobou vnitřní hodnotu, ne na krátkodobé výdělky. Záleží na tom, kolik hotovosti může společnost v budoucnu generovat pro své majitele. Proto oceňujte společnosti pomocí analýzy diskontovaných peněžních toků.
  4. Požadujte bezpečnostní rezervu. Budoucí peněžní toky jsou ze své podstaty nejisté. Abychom tuto nejistotu kompenzovali, vždy kupujte společnosti za méně, než je jejich vnitřní hodnota.
  5. Buďte trpěliví. Investování není o okamžitém uspokojení: je to o dlouhodobém úspěchu.

Samozřejmě, co je teoreticky jednoduché, může být méně jednoduché při provádění. Tohle je pouze hrstka základních principů velikána, které mohou pomáhat i vám ve vaší cestě za lepším zhodnocením.

Jak ale vypadá taková ideální společnost?

Zde se podíváme na jeden z citátů Buffetta: „Základem investování je vybrat správné akcie ve správný čas a držet je tak dlouho, dokud se společnosti daří.“

  1. Buffett zastává názor, že společnost musí být srozumitelná a musí být jasné, co vlastně nabízí - jaký mají produkt, jak podnikají. Každá nová investice je něco jako počátek nové spolupráce, tak by to měl brát každý investor.
  2. Vkládejte určitou pozornost managementu společnosti. Sledujte jejich kroky, chování v těžkých situacích a především se soustřeďte na to, jak dané problémy řeší. Dost vám to napoví a v budoucnu pak nebudete nemile překvapení, když nastane komplikace a budete vědět, jak vedení probléme řeší a jak postupuje.
  3. Buffett se často soustředí na základní a nenáročné produkty či diverzifikované portfolio příjmů dané společnosti. V podstatě dlouhodobě vybíral společnosti, které se rychle opotřebovávají nebo mají lidé potřebu si je kupovat neustále dokola. Tady může posloužit jako příklad - $PG+1.2%, $KO+1.5%, $MCD+2.7% a řada dalších.
  4. Silná pozice na trhu je dalším důležitým měřítkem. Buffett preferuje firmy, které mají na trhu významné jméno a postavení. Tyto společnosti totiž dokážou lépe odolat nepředvídatelným událostem i konkurenčnímu boji. Tady bych se opakoval, ale i zde opět sedí výběr akcií - PG, KO a MCD - jak vidíte, tak očividně kritéria splňují.
  5. Věštec z Omahy má rád, když společnosti odkupují vlastní akcie. Je to známkou toho, že management věří v budoucí růst společnosti (tím ale není ihned myšleno, že když odkupuje daná společnost akcie, že je to hned správně). Buffett se také zajímá o společnosti, které mohou růst nákladů promítnout do cen za účelem zachování stejných ziskových marží.
  6. Dividendové akcie sehrávají taktéž určitou roli v portfoliu Buffetta. Ještě před pandemií byla Berkshire na nejlepší cestě k vygenerování dividendového příjmu ve výši 4,7 miliardy dolarů (to číslo se samozřejmě snížilo). Základem je to, že i tak Berkshire vygenerovala cca 3 miliardy dolarů, které může využívat na nové investice či rozšiřování stávajících pozic.
  • Historie zde mluví za vše - Společnosti, které vyplácely a zvyšovaly své dividendy zaznamenávají větší růst hodnoty. Srovnatelné akcie, které nevyplácely dividendy, ve stejném časovém období vykazovaly daleko nižší návratnost.


Závěr

Doufám, že tyto základy vám pomohou pro zlepšení vaši výkonnosti a odnesete si z nich určité poznatky či vychytávky, které můžete aplikovat jednoduše i vy. Tento článek je dalším dílem z mé série, kde se soustředím a rozebírám poznatky, strategie a vychytávky známých investorů (pokud někoho tato tématika zajímá, tak se rozhodně podívejte na článek o pravidlech Petra Lynche). Neříkám však doslova, že by investor měl kopírovat jejich investice, strategie či určité ''mapování'' daných akcií. Od velikánů je skvělé se učit, což se vám do budoucna může osvědčit. Právě investor (Buffett), který je označován za jednoho z nejlepších investorů všech dob, by vám mohl přinést určitou inspiraci a řadu vědomostí, které můžete zužitkovat i vy.

  • Napište mi do komentáře, zda by vás zajímalo pokračování, které bych udělal ve smyslu jednotlivých parametrů a kritérií pro výběr akcií dle Buffetta. Pokud o to bude zájem, tak vám v příštím týdnu navážu na tuto sérii.
     

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.