S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

10 nejlepších akcií pro rok 2022

Pokud patříte mezi zkušenější investory, jistě se dnes netrápíte tím, zda jdou trhy o jedno procento dolů nebo zda ještě stihneme nějakou santovskou rally, ale spíše už koukáte směrem do budoucnosti na to, které akcie by mohly být tou správnou volbou pro rok 2022 a dál. Tady je 10 tipů, které by vám mohly usnadnit rozhodování.

Připravte se na rok 2022.

V roce 2022 toho bude nepochybně hodně ke sledování. Na americkém trhu je třeba počítat s napjatou situací na trhu práce, rostoucí inflací a pravděpodobností zvýšení úrokových sazeb ze strany Federálního rezervního systému. V celosvětovém měřítku se objevují komplikace v dodavatelském řetězci a pokračující úsilí v boji proti COVID-19 a jeho mnoha variantám. Ekonomové jsou však pro rok 2022 opatrně optimističtí a obecně předpokládají globální hospodářský růst mezi 4,5 a 5 %

Těchto 10 akcií by mělo být, i vzhledem k výše zmíněným podmínkám, skvělým doplněním vyváženého portfolia každého rozumného investora.

Alphabet $GOOG+1.7% 

Jako špičková růstová akcie s velkou tržní kapitalizací se GOOGL obchoduje za poměr ceny a zisku prakticky totožný s širším indexem S&P 500, tedy za necelých 29 bodů. Analytici očekávají, že zisk společnosti GOOGL poroste v příštích pěti letech o 24 % ročně, na rozdíl od 15% růstu, který se očekává u společnosti Apple Inc. $AAPL+2.2% , která se obchoduje za 31násobek zisku. Hlavní činnost společnosti Alphabet, kterou je online reklama, zůstává neuvěřitelně silná; příjmy z YouTube nadále prudce rostou, v posledním čtvrtletí o více než 43 %, a na vzestupu je i činnost Google Cloud. Přestože cloudové operace nejsou ziskové - při tržbách 4,99 miliardy dolarů v posledním čtvrtletí, které meziročně vzrostly o 45 %, zaznamenal Alphabet provozní ztrátu 644 milionů dolarů - marže se zlepšují a přechod k ziskovosti představuje pro investory velkou příležitost. Atraktivní je také možnost volby divize Alphabet "ostatní sázky", která je dlouhodobě ztrátová a kde se Alphabet pouští do velkých nápadů. Navíc, pokud vedení přestanou bavit tyto "ostatní sázky", ukončení této divize by jen v posledním čtvrtletí přineslo další 1,3 miliardy dolarů provozního zisku.

Medifast $MED-1.6% 

Další na seznamu nejlepších akcií k nákupu pro rok 2022 je Medifast, multilevel marketingová společnost, která vyrábí, distribuuje a prodává potraviny určené k hubnutí. Společnost Medifast se po v podstatě "bočním obchodování" v roce 2021 opět ocitá v situaci, kdy je žalostně podhodnocená, a to i přes záviděníhodný rok růstu, kdy tržby v posledním čtvrtletí vzrostly o 52 %. Akcie Medifastu, které by se daly označit za příležitost "růstu za rozumnou cenu", se obchodují za méně než 15násobek zisku, zatímco analytici očekávají v příštích pěti letech růst zisku o 20 % ročně. Díky absenci dluhu, udržitelné dividendě ve výši 2,9 % a nedávnému nákupu akcií MED za téměř 1 milion dolarů ze strany insidera společnosti není na této přehlížené růstové a výnosové akcii v hodnotě 2,3 miliardy dolarů příliš co nemilovat.

ASML $ASML+2.0% 

Miliardář a investor Peter Thiel je známý tím, že pohrdá konkurencí. Podle něj by se podniky a investoři měli snažit o něco, co se blíží monopolu. A ASML, technologická společnost se sídlem v Nizozemsku, která má nyní hodnotu přibližně 320 miliard dolarů, má nesmírně cenný monopol. ASML je jediným světovým výrobcem extrémně ultrafialových neboli EUV litografických strojů, které potřebují slévárny polovodičů a velcí výrobci čipů k výrobě nejvýkonnějších čipů na světě. Na nejvyšší úrovni je ASML společností, která udržuje trend stále menších, hustších a energeticky účinnějších čipů. Bariéry vstupu na trh jsou extrémně vysoké - ASML strávila desetiletí výzkumem této technologie a každý litografický stroj EUV stojí přibližně 150 milionů dolarů a je velký zhruba jako autobus - a poptávka zůstává vysoká, protože celosvětový nedostatek čipů bude pokračovat i v roce 2022.

EOG Resources $EOG+1.4% 

Bylo by zanedbáním povinností každého, kdo sestavuje seznam nejlepších akcií k nákupu pro rok 2022, kdyby vynechal výběr, který by těžil z inflace. Vstupte do společnosti EOG, amerického producenta ropy a zemního plynu, který je díky své valuaci 50 miliard dolarů dostatečně velký na to, aby přečkal jakoukoliv bouři. Společnost vyplácí udržitelnou dividendu ve výši 1,8 % a obchoduje se za méně než 9násobek forwardového zisku. Společnost EOG se obchoduje s 33% diskontem oproti svému maximu z října 2018, a to navzdory skutečnosti, že ceny ropy byly prakticky totožné s těmi dnešními. Vzhledem k listopadovému údaji o inflaci ve výši 6,8 % - nejvyšší za téměř 40 let - by investoři měli očekávat, že komodity jako ropa budou mít předpoklady k dalšímu růstu. 

Microsoft $MSFT+0.7% 

Ty časy, kdy firma Billa Gatese ovládala trh jen díky výhodným smlouvám na Microsoft Windows, jsou dávno pryč. Moderní Microsoft, který je fantastickou firmou, se zaměřuje na cloud a téměř všechny aspekty jeho podnikání směřují k posílení jeho cloudové výpočetní platformy Azure, rychle rostoucí služby s vysokou marží, která je vedle AWS druhým největším poskytovatelem cloudových služeb. Její monopolní postavení v oblasti operačních systémů (Windows) a softwaru pro produktivitu (Office a Office 365) přináší pravidelné peněžní toky, které může reinvestovat do cloudu. Segmenty jako LinkedIn (nárůst o 42 % v posledním čtvrtletí), Xbox, Microsoft Surface a Microsoft Dynamics jsou lahodnými třešničkami na dortu. Nebuďte překvapeni, pokud Microsoft v roce 2022 překoná valuaci 3 bilionů dolarů.

Upstart Holdings $UPST+2.8% 

Upstart je inovátorem v oboru úvěrových skóre, kterému dlouho dominovala společnost Fair Isaac Corp. $FICO+2.2%. Tvrzení společnosti Upstart jsou pozoruhodná: Společnost tvrdí, že věřitelé, kteří využívají její služby, zaznamenávají o 75 % méně případů nesplácení úvěrů. Na užitečnost technologie společnosti Upstart poukazují i behaviorální důkazy: počet partnerů s bankami se v době IPO v prosinci 2020 zvýšil z 10 na 31 v době listopadového oznámení o výsledcích. Rychle se také rozšiřuje oslovitelný trh společnosti Upstart. To, co začalo s osobními půjčkami, se nyní rozšiřuje na mnohem větší trh půjček na automobily a časem budou pravděpodobně následovat i větší ryby, jako jsou hypotéky. S cenou akcií na úrovni 22násobku tržeb je v nich zabudován značný růst, ale společnost Upstart je již nyní zisková - což je u mladých růstových akcií vzácnost.

Visa $V+0.1% 

Gigant v oblasti kreditních karet Visa zřídkakdy nabízí lákavé vstupní body, obchoduje se s prémií oproti zbytku trhu díky působivým výsledkům, vysokým maržím, konzistenci a neuvěřitelným konkurenčním výhodám. Po mírném poklesu v roce 2021 jsou však akcie od maxim z února 2020 zcela na nule. A to i přesto, že objem plateb v posledním, čtvrtém fiskálním čtvrtletí, vzrostl z úrovně před rokem 2019 a společnost sebevědomě oznámila 17% zvýšení čtvrtletní peněžní dividendy. Za příležitost s Visa mohou částečně některé děsivé titulky z poslední doby, protože Amazon.com Inc. $AMZN+3.2% náhle plánuje zakázat na svých stránkách používání karet Visa vydaných ve Velké Británii kvůli vysokým poplatkům. Generální ředitel společnosti Visa však uvedl, že očekává, že tento konflikt bude vyřešen. Postupný návrat k normálu a zvýšený počet cest po celém světě bude nepochybně příznivý i pro společnost Visa.

Grupo Aeroportuario del Sureste $ASR-2.3% 

Je čas na něco trochu netradičního: Předposledním tipem mezi nejlepšími akciemi k nákupu je mexický provozovatel letišť Grupo Aeroportuario del Sureste. Na rozdíl od samotných leteckých společností musí provozovatelé pouze udržovat letiště v provozu - a pak si sednout a inkasovat svůj podíl. Společnost, která vlastní letiště v mexickém Cancúnu, portorickém San Juanu a kolumbijském Medellínu, v listopadu oznámila, že provoz na všech jejích letištích byl již o 7,2 % vyšší než v listopadu 2019. Ačkoli omicron a budoucí varianty koronaviru mohou představovat hrozbu, akcie byly v roce 2021 jen málo ovlivněny variantou delta a společnost chrlila zisky, protože Mexiko udělalo relativně málo pro boj s novými variantami. Stručně řečeno, ASR je mezinárodní středně kapitalizovaná a atraktivně oceněná dividendová akcie, která vynáší 2 % a obchoduje se za méně než 17násobek zisku. Pokud věříte v postupné oživení a stabilní návrat k normálnímu chování spotřebitelů, očekávejte, že se cestovní ruch odrazí ode dna a ASR z toho bude těžit.

Meta Platforms $FB+0.5% 

V dlouhodobém horizontu mohou ekonomické podmínky kolísat, mohou se objevit geopolitické krize, může se objevit nepředvídaná pandemie... ale jedna věc zůstává konstantní: lidská povaha. Meta Platforms, společnost dříve známá jako Facebook, sází na ego. Jednu ze služeb společnosti - mezi něž patří Facebook, Instagram, WhatsApp a Messenger - využívá měsíčně neuvěřitelných 3,58 miliardy lidí, což představuje přibližně 50 % světové populace nebo 75 % celosvětových uživatelů internetu. Pouze dvě z těchto platforem, Facebook a Instagram, jsou smysluplně zpeněženy, přičemž zpeněžení WhatsApp a Messengeru stále představuje obrovskou příležitost. A slonem v porcelánu je obrat Facebooku k sázce na metaverzi, do které v příštím roce investuje 10 miliard dolarů. Ačkoli je prakticky jisté, že bude trvat roky, než začne vyplácet dividendy, při pouhém 23násobku zisku má Meta Platforms nejlepší poměr hodnoty k růstu ze všech akcií FAANG.

Tohle není investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @drakostonks má karmu 365 a je členem této skupiny od 22/04/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Opět jsem si se zájmem přečetl a 2 z výběru prostuduji hlouběji. Na vaše články se každý den těším.

Moc děkuji, jsem rád že článek splnil účel 😁

Lepsi je koupit index jako MSCI World. Tahle uroven analyzy fakt nestaci k tomu, abyste dokazali porazit trh, resp. v prumeru to bude mit podobnou uspesnost, jako nahodny vyber 10 akcii.

 

Cekal bych spis, ze kazdou z tech akcii ohodnotite a pokud vyjde hodnota vyssi nez trzni cena, tak to je dobra investice.

Tak tenhle druh článku lze brát jen jako názor. Občas jsem se dostal k placeným analýzám typu Bloomberg a ve finále ač kvalitně zpracované, dlouhodobou budoucnost toho či onoho titulu stejně s jistotou nepředpoví. Dobrá investice je zkrátka více nebo méně riskantní a edukovana sázka a dlouhodobě výkonní investoři tráví hodně času hedgeováním.Beru většinou pozitivně, pokud se představí nějaký zajímavý titul, který jsem nezaznamenal, udělám si vlastní obrázek, zda ho zařadit, co jiného čekat od všemožných top 5-7-10s.

Přesně tak, nepředpoví. Lidi si neuvědomují, jak těžké je dlouhodobě porazit trh. Za posledních 20 let má 90% aktivně spravovaných fondů horší výsledek, než odpovídající index. 

 

Například naprostý základ je dokázat ohodnotit firmu, ale podle mě drtivá většina investorů do jednotlivých akcií vůbec netuší jak na to.

Přesně jak píše @janvesely2, je to jen jednoduchý přehled a určitě bych nerad, aby někdo bez další analýzy slepě nakupoval tituly v příspěvku zmíněné.

Některé trochu dražší 😅, ale jinak super výběry 😄

Jak se tady říká, další "výběr z bobulí" 👌😂

Tak nějak 😂

To mexické letiště jsem vůbec neznal, ale vypadá to vážně zajímavé, o víkendu bude čas se na to pořádně podívat.

Jojo, vlastní DD je důležité

Partner

Za mě super výběr, možná se i budu trochu inspirovat 👍

Tak fajn 👍

Takových příspěvků by tu mohlo být víc 👌

Dobrá, zkusím 😂