S&P 500 ^GSPC 5,308.87 +0.01%
Tesla TSLA $180.88 +3.39%
Meta META $463.24 -1.19%
Microsoft MSFT $429.98 +1.09%
Amazon AMZN $182.04 -0.81%
Apple AAPL $191.83 +0.41%
Nvidia NVDA $950.13 +0.25%
Alphabet GOOG $178.56 +0.06%

[KNOWHOW] Praktický slovník moderního investora

Svět investování se v posledních letech výrazně změnil. Tentokrát však nemám na mysli to, jakým způsobem se pohybují ceny akcií, ale to, jakým způsobem se do investičního kolotoče zapojil mainstream. Z investování se stal životní styl. A toto přijetí investování v běžné společnosti s sebou přináší spoustu nových věcí, včetně slangu, který si retailoví investoři vytvořili, aby se odlišili od boomerů v kravatách.

Využijte tento praktický slovník.

Vítejte v roce 2021, kdy vám emoji jako 💎🙌 a 🚀📈 a 🍗 mohou skutečně diktovat, co budete dělat se svými penězi.

Zdá se to přitažené za vlasy, ale emoji, slang a obyčejné vtipy jsou novým jazykem investování. A tento svěží způsob mluvení o akciovém trhu nepřišel z Wall Street, ale od obyčejných lidí, kteří sedí ve svých domácích kancelářích, na vysokoškolských kolejích nebo dokonce na středních školách.

Pryč jsou doby, kdy investoři museli osobně navštěvovat své makléře, nebo dokonce zvednout telefon. Nyní obchodují s akciemi, fondy a kryptoměnami prostřednictvím aplikací během několika sekund.

https://twitter.com/xapeclub/status/1470640646448840708

A místo toho, aby se tito investoři shromažďovali na burzovním parketu, scházejí se v online prostoru. Nejznámější je subreddit r/WallStreetBets - kde se na začátku letošního roku spojili retailoví obchodníci na sociálních sítích, aby poslali cenu akcií společnosti GameStop $GME-12.5%  prudce nahoru. Velkou základnu fanoušků má ale i řada méně bouřlivých míst, jako je Twitter nebo Discord. A samozřejmě nesmíme zapomínat ani na čím dál oblíbenější platformu Bulios, kde je v době psaní tohoto textu už více než 77 000 investorů.

Když si online komunity vytvoří vlastní jazyk, je to způsob, jak dát najevo, že "patříme do této komunity," říká Jessa Lingelová, docentka na Annenberg School for Communication na Pensylvánské univerzitě.

Vzhledem k tomu, že se platformy sociálních médií staly pro investory místem, kde mohou sdílet své úspěchy i neúspěchy, zveřejňovat své tipy na akcie a učit se jeden od druhého, mají nyní tuto komunitu, která jim pomáhá orientovat se v divokém světě investování. A je to tak samozřejmě správně, protože... APES TOGETHER STRONG!

https://twitter.com/JuniorPunksNFT/status/1472469802337771521

Slovníček pojmů

Tyto komunity používají spoustu slov a emotikonů a každý den se objevují nové. Zde je stručný přehled slov a frází, které je třeba znát, protože se často používají také přímo zde na Buliosu. Tak ať vždy přesně víte, o čem je řeč:

Ape (🦍): To je výraz pro drobné investory, hlavně pak pro ty, kteří jsou býčí na silně shortovaných akciích, jako jsou GameStop a AMC $AMC-2.8% . Každodenní investoři v r/WallStreetBets měli tendenci si říkat "opice" (a také... "degeneráti"), ale v průběhu roku 2021 se z toho stal všeobecně používaný výraz.

Bag Holder: Bag holder je investor, který drží aktivum, kterému se trvale nedaří, často s vírou, že se jeho cena obrátí. Pravděpodobně pochází ze slovního spojení "držitel pytle", tj. ten, kdo je chycen, zatímco ostatní, kteří jsou stejně vinni, uniknou.

Buy the Dip: Je to skutečná investiční strategie, ale v poslední době se stala velmi oblíbenou právě mezi lidmi na sociálních sítích. Odkazuje na nákup akcie nebo kryptoměny hned po dočasném poklesu ceny.

Diamond Hands (💎🙌): Diamantové ruce mají investoři, kteří se drží svých pozic - bez ohledu na protivětry nebo ztráty - často s konečným cílem, který ostatní investoři v komunitě sdílejí - poslat akcie prudce nahoru. 

HODL: Oblíbený termín mezi kryptoinvestory, HODL, vznikl jako obyčejný překlep. V roce 2013 napsal na fóru Bitcointalk poster jménem GameKyuubi "I AM HODLING". Dále vysvětloval, proč drží svůj Bitcoin (a přiznal, že si dal "trochu whisky"). HODL nyní znamená "hold on for dear life" - tedy držet se své kryptoměny dlouhodobě.

Mooning: Ve světě investování se "mooning" používá, když se mluví o růstu ceny kryptoaktiv. Například "Doge is mooning!" znamená, že cena Dogecoinu v současné době prudce roste. Obchodníci také řeknou, že nějaké aktivum "letí na Měsíc 🌙".

Paper Hands (🧻🤲): Papírové ruce jsou opakem diamantových rukou. Mají sice stejný cíl jako diamantové ruce, ale aktivum prodají při prvním náznaku, že jde na jih.

Pump and dump: Pumping and dumping je, když se obchodníci spojí nebo využijí vlivného influencera, aby aktivum, například krypto minci, propagovali tak, aby jeho cena vyskočila, a pak ho prodají, když cena dosáhne určitého bodu. Tento termín je známý již desítky let, ale mezi kryptoměnami získal novou popularitu. Pumpaři vydělají na prodeji aktiva při vysokém kurzu, ale všichni ostatní mají potenciál prodělat. Na regulovaných burzách se jedná o nelegální schéma, ale protože některé krypto burzy nejsou regulované, může být těžké tyto špatné aktéry chytit.

Rockets (🚀): Emoji raketové lodi naznačuje, že si autor příspěvku myslí, že dané aktivum prudce vzroste. Často se používá s frází "na Měsíc" či klasicky po anglicku "To the Moon" nebo je doprovázen emoji grafu (📈).

Stonks: Záměrně špatně napsaný výraz "stock", který pochází z memu z roku 2017, je jen vtipným způsobem, jak označit akciový trh, který se dokonce dostal na stránky Merriam-Webster. Slovník uvádí, že stonks se často používá humorně, aby "naznačil nejasné chápání finančních transakcí nebo špatných finančních rozhodnutí".

Tendies (🍗): Tento slangový výraz, zkrácený z anglického chicken tenders, označuje finanční zisky, které investoři získávají ze svých investic. Zpopularizoval se na webu 4chan v polovině roku 2010 ve fiktivních příbězích, kde dospělí muži říkali, že kuřecí tendry jsou jejich oblíbené jídlo, a později se dostal na Reddit a používal se pro označení toho, co si lidé kupují za své výhry (opět kuřecí tendry). Nakonec se pro tyto výhry vžilo označení "tendies".

Whales (🐳): "Velryba" je někdo, kdo vlastní obrovský objem kryptoměny - dostatečný na to, aby jeho obchodní aktivita mohla ovlivnit cenu kryptoměny. Tento termín není nový, kasina velkým hráčům také říkají "velryby". Do světa investorů se však toto označení dostalo díky "londýnské velrybě", obchodnímu skandálu s velkými obchody se swapy úvěrového selhání (složitý nástroj, který umožňuje investorovi kompenzovat své úvěrové riziko), v jehož důsledku přišla společnost JPMorgan Chase & Co. v roce 2012 o nejméně 6,2 miliardy dolarů.

YOLO: Zkratka pro "žiješ jen jednou" se stala populárním termínem, který ospravedlňuje drahou dovolenou nebo impulzivní bungee jumping. Investoři si však tento význam osvojili i pro vysvětlení velkých investičních rozhodnutí podobných hazardu, kdy investor vsadí třeba všechny své úspory na jednu akcii či kryptoměnu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @thebull má karmu 2123 a je členem této skupiny od 20/04/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Očividně už jsem v tomhl slangu zběhlý 😂

Tendies jsem neznal, díky 😂

super shrnutí, tohle se začátečníkům bude určitě hodit 😁

Tak já pevně věřím, že většina místních investorů všechny ty pojmy dobře zná 😁