S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Alternativní investice do uranu a společností, které profitují na momentální uranové horečce

Akcie uranových společností jsou definitivně na vzestupu a nejde jen o další rally. Téměř všechny uranové akcie kótované v USA se totiž v roce 2021 více než zdvojnásobily, což je překvapující vzhledem k tomu, že uranový průmysl se po jaderné havárii ve Fukušimě v roce 2011 téměř vymazal jadernou energii z globální energetické mapy. Tato rally však není pouze přechodná což je i důvod, proč se podíváme na akcie společností, které by z ní měly dlouhodobě profitovat....


Jisté je, že několik zemí po celém světě znovu zvažuje jadernou energii jako životaschopný zdroj alternativního paliva, který jim pomůže splnit cíle dekarbonizace, což by mělo zvýšit i poptávku po jaderném palivu, uranu. Dvě společnosti by podle mě mohly na této poptávce zejména profitovat 😁: 

Camoco $CCJ+0.0%

Existují dva důvody, proč by si investoři, kteří chtějí získat expozici v oblasti uranu, mohli vybrat akcie společnosti Cameco: Cameco je jedním z největších světových těžařů uranu a její kroky mohou mít silný vliv na uranový průmysl, zejména na straně nabídky.

Společnost Cameco $CCJ+0.0% byla například mezi prvními těžaři uranu, kteří v posledních několika letech výrazně omezili produkci, aby pomohli zmírnit obavy z nadměrné nabídky na trhu s uranem a podpořili jeho ceny - tento krok jak se ukázalo definitivně ocenili ostatní hráči v uranovém průmyslu.

Tato provozní flexibilita spolu s dobrými finančními výsledky jsou obrovskou konkurenční výhodou, zejména v době, kdy se uranový průmysl nachází v bodě zlomu. Podle údajů společnosti Cameco vyskočila cena dlouhodobého uranu od srpna do října téměř o 25 %.


Při hovoru o výsledcích společnosti Cameco za třetí čtvrtletí dokonce vedení označilo současný trh s uranem za "konstruktivnější", než jaký zažilo "za velmi dlouhou dobu". Společnost Cameco má přehled o trhu s uranem, takže tato slova z úst těžaře jsou nesmírně povzbudivá a signalizují, že společnost čekají silnější dny. 

Uranium Energy $UEC+1.3%

Společnost Uranium Energy je možná nejodvážnějším tipem na uranovou akcii, který nyní doporučuji, protože na rozdíl od společnosti Cameco, která je zavedeným těžařem uranu, společnost Uranium Energy od roku 2015 negeneruje žádné příjmy 😅. Proč se tedy zaměřuji na akcie $UEC+1.3% Uranium Energy? Jedním slovem: akvizice. Dovolte mi to vysvětlit...

Společnost Uranium Energy letos zatím uran nevyrábí, ale místo toho nakupuje uran ze spotového trhu ve snaze ho později prodat a vydělat na rostoucích cenách uranu. To je krok založený čistě na spekulacích o okamžitých cenách uranu a není to obchodní strategie, na kterou bych vsadil. 

Společnost Uranium Energy $UEC+1.3% však na začátku listopadu překvapila, když oznámila svůj záměr převzít americké provozy společnosti Uranium One, čtvrtého největšího producenta uranu na světě, který je kontrolován ruskou státní korporací pro atomovou energii Rosatam.

https://twitter.com/konik2/status/1458057109837332482 

Zde je vysvětlení, proč se jedná o významnou transakci: Akvizice v hotovosti za 112 milionů dolarů zahrnuje aktiva připravená k výrobě v povodí řeky Powder ve Wyomingu, včetně jednoho z největších zařízení na zpracování uranu v USA s roční licenční kapacitou 2,5 milionu liber uranu. Po získání těchto aktiv by společnost Uranium Energy mohla začít okamžitě generovat příjmy.

Investice do uranových společností se může definitivně zdát riskantní, přesto jsem přesvědčen o tom, že čeká celé odvětví do budoucna výrazný růst. Neříkám, že lze na uranu momentálně dosáhnout 10X zhodnocení, přesto očekávám, že by se zmíněné akcie v horizontu 2 let mohly klidně zdvojnásobit....

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Uran to the moon? 👀

Uran to the moon zní fajn 😂

Zní to smysluplně, ale radši si to zanalyzuju ještě sám.

Yess, uran je letos fakt pecka 😄

Uran je moje oblíbená investice. Už téměř 45 % v plusu v portfoliu 😁