S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Popularita tohoto druhu investice mezi retailovou skupinou rapidně roste a dokonce trhá rekordy

Na burze existuje opravdu spoustu způsobů, jak vydělat peníze. Nejsou to totiž jen akcie, které se veřejně obchodují. V poslední době se ukázal být zejména úspěšný i jiný druh aktiva, jehož popularita rapidně vzrostla. Nově tak trhá rekordy a dostal se do portfolií investorů po celém světě. Na ten se dnes společně podíváme...     


Ještě před otevřením trhu založila firma BlackRock sedm burzovně obchodovaných fondů. Poté se při zahajovacím zvonění rozjela mašinérie dalších nových ETFs (Exchange-traded fund) na plné obrátky - debutovaly ETF sledující blockchain, elektromobily, zdravotní péči, čínské inovace, ESG a další...🤔 A do konce dne přistála u americké Komise pro cenné papíry a burzy žádost o další úvěrový fond s vysokým výnosem...😂

Asi nějak takhle by se dal v kostce popsat jeden standartní den na Wall Street, co se ETFs týče 🤔. Takové časy tento byznys opravdu ještě nezažil. Kout Wall Street, který se už tak těší pověsti explozivního růstu, se stal supernovou, podle údajů agentury Bloomberg se v roce 2021 v USA objevilo zatím rekordních 445 nových ETF fondů 😳. 


Za rychlou expanzí stojí záplava nových peněz, protože investoři se ženou za ekonomickým zotavením z koronární krize, zatímco akciové podílové fondy upadají v nemilost. Od začátku roku přiteklo na trh ETF přibližně 900 miliard dolarů, což je rovněž snadno rekordní hodnota. Přitom se jen sotva nějaké fondy zavírají 😅.

"Z generačního hlediska se přesouvá hodně peněz," řekl Keith Buchanan, portfolio manažer společnosti Globalt Investments. "Hvězdy se právě teď sešikovaly tak, aby se odvětví ETF za a) velmi rychle vyvíjelo a za b) přijímalo peněžní toky."

To vše znamená, že počet ETF, z nichž si lidé z amerického burzovního systému mohou vybírat, od konce roku 2020 poskočil o 19 %. Podle agentury Bloomberg Intelligence je zhruba čtvrtina všech obchodovaných ETF mladší než dva roky, což je další známka boomu celého odvětví.

https://twitter.com/markets/status/1472930424246747141 

Září patřilo k nejrušnějším měsícům, co se týče debutů vůbec, se 70 novými ETF - v průměru více než třemi na jeden obchodní den. Od té doby se tempo zmírnilo, ale ve čtvrtém čtvrtletí bylo stále uvedeno na trh 120 produktů.

Podrobnosti o jejich uvedení na trh vypovídají detailněji: Z celkového počtu 445 nových ETF je 75 zaměřeno na pevný příjem. Poprvé převažují nové aktivně spravované ETF nad svými pasivními protějšky - 298 debutů oproti 147.

"Písmena ETF znamenala pro většinu investorů pasivní," řekla Allison Bondsová, vedoucí oddělení správy soukromého majetku ve společnosti State Street Global Advisors. "Nyní si stále více poradců uvědomuje, že ETF již nejsou jen o získávání pasivní expozice a že aktivní ETF, zejména v rámci pevného výnosu, mají smysl, protože mohou získat expozici vůči zkušeným správcům dluhopisů."

Současně ubývá uvádění nízkonákladových širokých sledovacích fondů akciových indexů. Podle agentury Bloomberg Intelligence tvořily tradiční jádrové nebo "beta nástroje" od začátku roku 2020 do října pouze 8 % všech spuštěných akciových ETF.

Částečně je to proto, že tyto základní strategie jsou dobře zastoupeny velkými, zavedenými a velmi levnými fondy od hlavních emitentů. Popularita fondů jako SPDR S&P 500 ETF Trust $SPY+1.2% a Vanguard S&P 500 ETF $VOO+1.2% znamená, že si stále nárokují lví podíl nových peněz.

Místo toho se společnosti vrhli do nabídky takzvaných tematických ETF, které se zaměřují spíše na trendy, jako je automatizace nebo elektromobily, než na tradiční průmyslové segmenty. Ukázalo se, že jsou nesmírně populární mezi drobnými investory, kteří jsou na trzích stále silnější silou od doby, kdy je zasáhla pandemie.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

A ten nadpis ma jaky vyznam prosím ?😅

upřímně by nemělo chybět v žádném portfoliu 😄

ano souhlas, maximálně doporučuji 😁

🔝🔝🔝

ETFka jsou super 😄