S&P 500 ^GSPC 5,051.91 -1.26%
Tesla TSLA $184.22 -5.07%
Microsoft MSFT $392.32 -2.47%
Amazon AMZN $178.05 -1.61%
Alphabet GOOG $165.40 -1.49%
Apple AAPL $171.34 -1.25%
Nvidia NVDA $868.90 -0.99%
Meta META $432.14 -0.11%

Když investujete do těchto 4 kultovních akcií, armády oddaných fanoušků se postarají o váš zisk

Když se mě mojí známí a přátelé ptají, do které firmy by měli investovat, má odpověď je vždy stejná - do firmy, kterou znáte a jejíž produkty pravidelně používáte. Protože nic není víc, než být akcionářem firmy, kterou sami finančně podporujete. A zároveň si snadno dokážete vyhodnotit, zda tato firma dělá dobře svůj byznys. Někteří investoři jdou však ještě dál a jsou horlivými fanoušky dané firmy. To pro vás může být dobrý signál toho, že tato firma v blízké době jen tak o své zákazníky a byznys nepřijde.

Starbucks patří mezi kultovní značky.

Co přesně dělá kultovní akcie kultovními? Nadšená základna akcionářů, která je uchvácena stejně tak produktem společnosti jako jejími finančními výsledky. A definice není vždy zcela podmíněna nehynoucí vírou ve společnost - někdy zahrnuje i nehynoucí víru v komunitu kolem společnosti. 

S tím, jak se stále stírají hranice mezi spotřebitelem a investorem, vzniká ve všech koutech webu stále více komunit běžných investorů, které přinášejí kultovní rozlišení novým i starým společnostem.

Zde jsou čtyři kultovní akcie, které byste měli v roce 2022 sledovat.s

Walt Disney Company $DIS-0.7% 

Disneyho megafanoušci milují vše, co se týká společnosti Disney, včetně jejích akcií.

Jak moc jsou ale oddaní? Společnost Give A Share, která se zabývá darováním akcií, tvrdí, že Disney je její nejoblíbenější možností mezi více než 130 známými akciemi. Za zhruba 250 dolarů vám společnost prodá skutečnou akcii (současná tržní hodnota: asi 145 dolarů), která je dodávána s fyzickou replikou starých Disneyho akciových certifikátů (jejichž vydávání bylo ukončeno v roce 2013), rámečkem a dokonce i vyrytou plaketou k tomu.

Blogeři společnosti Disney si také hrají na investiční analytiky v křesle. Například DisneyFoodBlog, jeden z největších Disneyho blogů na internetu, přidal investiční rubriku, kde se věnuje akciovým novinkám hned vedle nejžhavějších nových tipů na Disneyho jídla, oznámení produktů a cestovních trendů.

Fanoušci společnosti Disney z řad akcionářů mohou být také kritičtí. Někteří fanoušci Hvězdných válek, kterým vadí, jakým směrem se společnost Disney ubírá, volají po odvolání šéfky Lucasfilmu Kathleen Kennedyové. Během schůze akcionářů společnosti Disney v roce 2021 se ozval jeden z akcionářů s dotazem na generálního ředitele společnosti Disney Boba Chapeka, zda se chystá Kennedyovou vyhodit. 

Bohužel, společnost nemůže fungovat jen na horlivosti svých fanoušků. Pandemie zasáhla části Disneyho aktivit týkající se parků, cestování a pohostinství, ale společnost se v posledních dvou čtvrtletích přesto dostala do zisku, protože se spoléhá na své streamovací služby, jako jsou Disney+ a Hulu, které jí přinášejí další příjmy.

Dále Disney sází na metaverzi, potenciálně s novými funkcemi pro předplatitele Disney+ a zážitky pro návštěvníky parků, na kterých se pracuje v roce 2022.

Polestar/Gores Guggenheim $GGPI 

Výrobce elektromobilů Polestar je již nyní některými označován za další Teslu. Švédská značka, kterou v současnosti vlastní Volvo, má ambiciózní plány, podle nichž chce do roku 2025 uvést na silnice téměř 300 000 elektromobilů.

Miliardář a podnikatel Alec Gores je o tom přesvědčen. Gores a investiční banka Guggenheim vytvořili speciální akviziční společnost (SPAC) - odtud Gores Guggenheim -, která má Polestar získat a v první polovině roku 2022 uvést na burzu. Samotná společnost Gores Guggenheim je po březnovém IPO v hodnotě 750 milionů dolarů veřejně obchodována pod tickerem GGPI. Jakmile bude akvizice schválena, Polestar se plánuje obchodovat pod kódem PSNY.

Společnost Polestar nedávno upoutala pozornost nechvalně proslulé komunity Wall Street Bets na Redditu a někteří již chystají YOLO investice. Nebo už to dělají.

Jeden z uživatelů Redditu v reakci na virální příspěvek o společnosti Polestar prohlásil, že nakoupil akcie v hodnotě přibližně 95 000 dolarů. Jiný uvedl: "Víc nepotřebuji slyšet. Mám v tom 85 % svého portfolia". I když je těžké posoudit pravdivost příspěvků na Redditu, jejich chuť investovat je nepopiratelná.

Co je příčinou všeho toho nadšení? Mezi fanoušky Polestaru na internetu panuje shoda, že švédská automobilka vyrábějící elektromobily je v současnosti nejlepší "čistou hrou" v oboru. Jinými slovy, imponuje jim laserové zaměření společnosti na výrobu elektromobilů, na rozdíl od Tesly, která se skrze Elona Muska zabývá vesmírnými loděmi nebo čtyřkolkami pro děti.

A Thomas Ingenlath, generální ředitel společnosti Polestar, je tomuto poselství nakloněn. V upoutávce na nové SUV Polestar 3 ze začátku prosince uvedl, že očekává, že počet elektromobilů Polestar na silnicích dosáhne do konce roku 29 000 a do roku 2025 plánuje desetinásobek tohoto počtu. Společnost, jejíž hodnota se odhaduje na 20 miliard dolarů, předpovídá v roce 2021 tržby ve výši 1,6 miliardy dolarů a v roce 2022 více než 3 miliardy dolarů, což jsou velké plány, které od mnohých vyžadují obrovskou dávku víry, vzhledem k tomu, že společnost tvrdí, že ještě nedosáhla zisku.

Southwest Airlines $LUV-2.9% 

Letecké společnosti se často umisťují spíše na předních místech žebříčků nejnenáviděnějších společností v Americe, a proto je bezmezná náklonnost k Southwest v některých skupinách vzácná až překvapivá.

Tato nízkonákladová letecká společnost se v průběhu let nikdy nevyhýbala svému strohému přístupu k létání na obloze, a to je částečně důvod, proč ji tolik lidí miluje. Jen skupina Southwest Friends na Facebooku má více než 23 000 členů. V ní se scházejí akcionáři, zaměstnanci, zaměstnanci-akcionáři a pravidelní cestující, aby si povídali o novinkách ve společnosti a na burze a samozřejmě o své neutuchající lásce ke všemu, co se týká společnosti Southwest.

"Zní to bláznivě, ale je to všechno o VÍŘE v naši společnost," napsala jedna zaměstnankyně-akcionářka a vysvětlila, že 100 % svých peněz z podílu na zisku vkládá zpět do akcií společnosti. Jiný zaměstnanec odpověděl, že "nakupuji za každou výplatu, [protože] mě dorovnávají", čímž narážel na zaměstnanecké akciové výhody společnosti Southwest.

Zaměstnanci společnosti Southwest jsou skutečně jedineční. Jsou silně odborově organizovaní a vlastní téměř 7 % společnosti prostřednictvím plánů nákupu zaměstnaneckých akcií, a to v době, kdy je široké zaměstnanecké vlastnictví mezi veřejnými společnostmi poměrně vzácné. Dokonce i v době pandemie, která zpustošila celé odvětví, společnost Southwest nepropustila jediného zaměstnance. A nikdy nepropouštěla. Pandemie však přerušila desetiletí trvající ziskovou sérii nízkonákladové letecké společnosti.

"Až do úderu Covidu v roce 2020 byl Southwest ziskový 47 let," napsal akcionář Graham Grieder pro investorskou komunitu na Seeking Alpha. "Říkejte mi, že jsem blázen, ale pevně věřím, že až to všechno skončí, budou opět ziskoví."

S velkou pomocí federální pandemické pomoci se společnost Southwest začala zotavovat. Společnost v minulém čtvrtletí vykázala zisk 446 milionů dolarů při tržbách 4,7 miliardy dolarů. A nejsou to jen nadšení investoři v internetových skupinách, kteří očekávají obrat k lepšímu: Podle mediánu předpovědí analytiků akcie v příštím roce vzrostou o více než 30 %.

Starbucks $SBUX+0.5% 

Společnost Starbucks je tak populární, že pouhou změnou designu svého kelímku na kávu o svátcích dokáže přivést velkou část populace k šílenství, rozhořčení nebo nadšení. Tento kavárenský řetězec si také mezi svými akcionáři vypěstoval značný kult.

Již 30 let Starbucks rozdává svým zaměstnancům akciové podíly. Jen v roce 2019 společnost poskytla takový podíl přibližně 211 000 "partnerům" (z celkového počtu asi 400 000 v tomto roce). To také vysvětluje, proč je společnost takto označuje místo dělníků nebo zaměstnanců. Na program má nárok téměř každý pracovník na nevýkonné úrovni, dokonce i zaměstnanci na částečný úvazek, pokud ve společnosti zůstanou dostatečně dlouho. (Vedoucí pracovníci dostávají samostatné výhody v podobě akcií.)

Je to jistě atraktivní výhoda, která dala vzniknout skupině oddaných akcionářů z řad zaměstnanců.

Na oficiální stránce Starbucks "Partneři" na Facebooku se jeden zaměstnanec rozplýval, že akciový program "mi pomohl postavit můj první dům". Jiný ho nazval: "Jedna z mých nejoblíbenějších částí práce partnera."

Starbucks samozřejmě není úplně altruistický. Výzkumy ukazují, že plány zaměstnaneckého vlastnictví mohou zvýšit celkovou výkonnost společnosti a pomoci udržet si zaměstnance, a zaměstnanci Starbucks musí zůstat nepřetržitě zaměstnaní alespoň dva roky, aby jim akcie fazolí plně náležely.

V průběhu pandemie prochází Starbucks malou metamorfózou a experimentuje se způsoby, jak udržet Ameriku i celý svět v kofeinovém opojení. Kavárenský řetězec v minulém čtvrtletí překonal odhady zisku, ale nedosáhl na odhadované tržby - a přitom zboural stovky prodejen, postavil nové a upravil stávající provozovny tak, aby byly vhodnější pro vyzvedávání zboží a drive-thru.

Nic z výše napsaného není investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Na $DIS-0.7% a $SBUX+0.5%  si brousím zuby už nějaký pátek. Navíc teď hezky vyklesaly 🤑

👍