S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Uznávaný analytik předpověděl, co bude zkázou automobilky Tesla

Tesla se v posledních letech stala jednou z nejsilnějších společností na světě, což dokazuje i dnešní valuace téměř 1 bilionu dolarů. Všichni víme, že se nejedná pouze o automobilku, jako spíše o revolučního technologického průkopníka s potenciálem dlouhodobě změnit budoucnost naší společnosti. Přesto se nedávno objevil názor, který indikuje, jak by mohlo dojít k pádu tohoto giganta...   


Analytik společnosti Guggenheim Aliho Faghri varuje, že by se býci Tesly $TSLA+0.6% neměli příliš uklidňovat, protože dominance společnosti na trhu stále pokračuje.

"Náš vyvážený pohled [na Teslu] je založen na: S ohledem na to, že poptávka převyšuje nabídku, vidíme viditelný nárůst objemu v letech 2022 a 2023, kdy se rozběhnou nové továrny v Austinu a Berlíně; 

2) konkurenční výhodu oproti všem současným výrobcům originálních zařízení, včetně vysokého stupně vertikální integrace, softwarově definovaného přístupu k vozidlům, specializované nabíjecí sítě a větší kapacity baterií; 

3) rostoucí konkurence, a to jak ze strany starších hráčů, tak ze strany nových účastníků na trhu s výhradně elektrickými vozidly, v důsledku čehož vidíme riziko snížení globálního podílu společnosti Tesla na trhu s elektrickými vozidly ze současných vysokých úrovní (zejména po roce 2023, kdy konkurence sníží kapacitu)," vysvětlil Faghri v pondělním sdělení klientům.

https://twitter.com/vincent13031925/status/1472979258997805057 

Faghri zahájil hodnocení akcií společnosti Tesla $TSLA+0.6% s neutrálním ratingem a cílovou cenou 925 dolarů. Akcie Tesly se v současné době obchodují za 902 dolarů, což je za poslední měsíc pokles o 20 %, protože generální ředitel Elon Musk prodal velké množství akcií, aby splnil daňové povinnosti. Od 8. listopadu prodal Musk akcie Tesly $TSLA+0.6% v hodnotě téměř 12 miliard dolarů.

Elon Musk svým fanouškům prozradil, jakou rekordní částku zaplatí na daních

K Faghriho tezi o Tesle: Zdá se, že společnost již ztratila podíl na trhu, protože starší výrobci automobilů začínají pronikat na dnes již relativně horký trh elektromobilů. Podle údajů společnosti Experian měla Tesla $TSLA+0.6% ve druhém čtvrtletí letošního roku 66,3 % registrací elektromobilů, což je méně než 79,5 % před rokem. 


Chevrolet, který patří GM $GM+0.4%, zaznamenal nárůst podílu registrací elektromobilů na 9,6 % z 8,3 % před rokem. Podle údajů společnosti Experian zvýšily svůj podíl na trhu s elektromobily také značky Ford $F-0.5%, Nissan a Audi.

Faghri pokračuje: "Očekáváme, že do roku 2025 dosáhnou elektromobily 14 % celosvětových prodejů a do roku 2030 36 %, což představuje ~30% složenou roční míru růstu v příštím desetiletí. Zavádění elektromobilů bude poháněno především zpřísňujícími se globálními emisními předpisy a zvýšenou angažovaností starších výrobců automobilů v oblasti elektrifikace. Za klíčové faktory rostoucího rozšíření elektromobilů v celosvětovém měřítku považujeme také zlepšující se náklady na vlastnictví a výhody v oblasti výkonu/bezpečnosti vozidel."

Analytici zahájili rating také u konkurenční společnosti Lucid $LCID+0.2% s hodnocením "Neutral". Cílová cena: 38 dolarů, což je relativně v souladu se současnou úrovní obchodování. Faghri však není vůči společnosti Tesla $TSLA+0.6% úplně medvědí, neboť nastínil růstový cíl ceny na 1 963 dolarů 😄.

"Další trakce v úsilí o AV/robo-taxi, dosažení mimořádných cílů v oblasti zlepšení nákladů na baterie a potenciál pro velkoobjemový 'Model 2' v cenové relaci 25 tisíc dolarů," uvedl Faghri, co by bylo potřeba udělat, aby se akcie Tesly $TSLA+0.6% staly ještě více býčími, nežli již jsou.

Nebudu lhát, ale Fahri narazil na rozhodně zajímavou myšlenku a myslím si, že bude mít tentokrát i pravdu. Do Tesly $TSLA+0.6% jsem ale zainvestovala již dávno a společnosti věřím dostatečně, takže se akcií neplánuji někdy v budoucnosti vzdát. S klesajícím podílem na trhu elektromobilů se dalo tak nějak už trochu počítat...

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Aleee, Elon tohle nějak vyřeší 😂

Haha a pak jednom 1 963 dolarů lol 😂

No asi tak, s tím jsme všichni tak nějak už počítali 😄