S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Последните икономически данни показват, че Китай все още има големи проблеми

Игор Иванов
25. 9. 2022
1 min read

Неотдавна написах статия за гигантите, които продават своите акции, закупени в Китай. Китайската икономика не изглеждаше никак добре, имаше редица проблеми и заплахи, които всъщност ще бъдат предмет на днешната статия. През изминалата седмица получихме последните икономически данни, които показват някои признаци за възможно подобрение, но също така сочат и други слабости и проблеми в икономиката, които няма да изчезнат просто така. Високорисков ли е Китай в момента от инвестиционна гледна точка?

Очертава ли се срив на китайската икономика?

Намирам тази тема за важна и интересна, тъй като в миналото е имало много привърженици на китайските акции, а най-важното е, че това е една от най-големите икономики в света. Последните икономически данни показват леко подобрение в някои области, но все още не е загубена кауза. Защо? По-долу ще ви разкажем за това.

Ако тази тема интересува някого по-задълбочено, наскоро я разгледах в тази статия: Върви ли китайската икономика към гибел? Гиганти, водени от Уорън Бъфет, масово продават китайски акции.

Последни данни

В петък Китай съобщи данни, които показват възстановяване на растежа през август спрямо предходния месец . Данните също така надминаха очакванията във всички области.

Продажбите на дребно са се увеличили с 5,4% през август спрямо предходната година, което е най-бързият ръст от периода януари-февруари тази година, според данни, публикувани от Националното статистическо бюро. Като цяло продажбите на дребно през август надминаха прогнозата за ръст от 3,5%.

Сред като цяло окуражаващите данни най-голяма изненада поднесоха продажбите на дребно, стимулирани от продажбите на леки автомобили, които помогнаха за сравнение с ниския ръст през август миналата година, посочи Хао Джоу, главен икономист в Guotai Junan International.

  • Онлайн продажбите на физически стоки също нараснаха с 12,8% през август спрямо година по-рано, което е по-бързо от ръста от 10,1% през юли.
  • Промишленото производство се повиши с 4,2% през август спрямо предходната година, което надхвърли прогнозираното в проучване на анализаториувеличение от 3,8%. Въпреки спада на годишна база в основни категории като цимент и стомана, автомобилите отново се оказаха светъл лъч, като производството на леки автомобили нарасна с 33%.
  • Инвестициите в дълготрайни активи нарастват с 5,8% през първите осем месеца на годината, което е повече от прогнозираното увеличение от 5,5%. Инвестициите в производството нарастват най-много - с 10% спрямо предходната година. Инвестициите в инфраструктура нарастват с малко по-бърз темп на годишна база в сравнение с юли.
  • Инвестициите в недвижими имоти спадат още повече от август, като се понижават със 7,4% спрямо година по-рано, в сравнение с отчетения за годината спад от 6,4% (от юли насам). Наистина изобщо не съм изненадан от спада тук (вече обсъждах и темата за пазара на имоти) 😄.

Постоянни проблеми

Говорителят на Националното статистическо бюро Фу Линхуей заяви пред репортери, че недостатъчното вътрешно търсене е съществен проблем. Той посочи по-големите инвестиции в инфраструктурата и производството като начини за стимулиране на растежа.

  • Фу каза също, че епидемията от Covid и екстремните метеорологични условия от август насам са повлияли на строителството на някои проекти и са забавили ръста на инвестициите.
  • Равнището на безработица сред младежите на възраст между 16 и 24 години спадна до 18,7% през август. Въпреки това той остава много по-висок от общото равнище на безработица в градовете, което през август е 5,3%.
  • Индексът на потребителските цени в Китай се понижи от двугодишния си връх през август и отбеляза увеличение от 2,5% на годишна база. С изключение на храните и енергията обаче индексът се повиши само с 0,8%, което отново отразява слабото търсене.

Спадът в сектора на недвижимите имоти също оказва влияние върху търсенето. Няколко седмици по-рано китайският строителен предприемач Country Garden определи пазара на недвижими имоти като "бързо изпаднал в тежка депресия".

Фу заяви, че стабилизирането на пазара на недвижими имоти изисква още работа и че индустрията все още се намира в "низходяща спирала" въпреки някои положителни развития.

  • Икономиката на Китай остава под натиск отчасти заради контрола на коварството, който натовари десетки хиляди жители и туристи през август.
  • Летният месец беше белязан и от изключително високи температури в някои части на Китай, което доведе до временно ограничаване на потреблението на електроенергия на някои места.
  • Ръстът на износа се забави до 7,1% на годишна база през август, което е сигнал, че двигателят на растежа на Китай може да отслабне, тъй като световното търсене се забавя. Вътрешното търсене остана слабо, като вносът се увеличи само с 0,3% спрямо предходната година.

"Очакваме, че подкрепата за износа може да продължи да отслабва през следващите няколко месеца поради намаляването на глобалното търсене", казва Брус Панг, главен икономист и ръководител на отдела за проучвания в Голям Китай в JLL.

Заключение

Може да не са минали много дни от последната ми статия, но последните икономически данни все още не сочат съществено подобрение. Пазарът на недвижими имоти продължава да се задъхва, ковидите продължават да се покачват до крайност, износът отслабва, а търсенето намалява. Въпреки няколкото положителни показателя, все още виждам редица рискове, които само потвърждават мнението ми, че това е доста рискова област по отношение на инвестициите в китайски акции. Вярвам, че втората по сила икономика в света ще се справи с това, но засега тя може да бъде доста непостоянна и аз лично не бих търсил нови инвестиционни възможности на китайския пазар за известно време. Освен това към списъка на продавачите на акции от Китай се присъединява и инвеститорът Рей Далио, който продаде JD и Alibaba, което е друго звучно име, бягащо от Китай. Всеки трябва да си направи своя собствена представа, не искам да развалям илюзиите на никого, това е само моето мнение.

Моля, имайте предвид, че това не е финансов съвет. Всяка инвестиция трябва да премине през задълбочен анализ.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.