S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Viimased majandusandmed näitavad, et Hiina on endiselt suurtes raskustes

Mart Poom
25. 9. 2022
4 min read

Hiljuti kirjutasin artikli sellest, kuidas hiiglased müüvad oma Hiinas ostetud aktsiaid. Hiina majandus ei paistnud sugugi hea olevat, seal oli mitmeid probleeme ja ohte, mida tänane artikkel tegelikult ka järgib. Viimase nädala jooksul on meieni jõudnud viimased majandusandmed, mis näitavad mõningaid märke võimalikust paranemisest, kuid viitavad ka muudele nõrkustele ja probleemidele majanduses, mis ei kao lihtsalt ära. Kas Hiina on praegu investeerimise seisukohast kõrge riskiga?

Kas Hiina majanduse kokkuvarisemine on silmapiiril?

Minu arvates on see teema oluline ja huvitav, sest Hiina aktsiate kaitsjaid on olnud varem palju ja mis kõige tähtsam, see on üks maailma suurimaid majandusi. Viimased majandusandmed näitavad, et teatud valdkondades on olukord veidi paranenud, kuid see ei ole ikka veel kaotatud. Miks? Me jaotame selle allpool.

Kui see teema huvitab kedagi põhjalikumalt, käsitlesin seda hiljuti selles artiklis: Kas Hiina majandus on teel hukule? Hiiglased eesotsas Warren Buffettiga müüvad hulgi Hiina aktsiaid.

Viimased andmed

Hiina teatas reedel andmed, mis näitasid augustis eelmise kuuga võrreldes majanduskasvu taastumist . Andmed ületasid ootusi ka kõigis valdkondades.

Statistikaameti avaldatud andmete kohaseltkasvas jaemüük augustis 5,4% võrreldes aastataguse ajaga, mis on kiireim kasv alates selle aasta jaanuarist kuni veebruarini. Üldiselt ületas augustikuu jaemüük 3,5% kasvu prognoosi.

Üldiselt julgustavate andmete hulgas oli suurimaks üllatuseks jaemüük, mida toetas sõiduautode müük, mis aitas võrrelda eelmise aasta augusti madalat kasvu, märkis Guotai Junan Internationali peaökonomist Hao Zhou.

  • Ka füüsiliste kaupade online-müük kasvas augustis 12,8% võrreldes aastataguse ajaga, mis on kiirem kui juulis toimunud 10,1%-line kasv.
  • Tööstustoodang kasvas augustis 4,2% võrreldes aastataguse ajaga, mis ületas analüütikute küsitlusesprognoositud 3,8% kasvu. Hoolimata peamiste kategooriate, nagu tsement ja teras, langusest võrreldes eelmise aastaga, osutusid autod taas eredaks punktiks, kuna sõiduautode tootmine kasvas 33%.
  • Põhivara investeeringud kasvasid aasta esimese kaheksa kuu jooksul 5,8%, mis on suurem kui prognoositud 5,5%. Kõige rohkem kasvasid investeeringud töötlevasse tööstusse, 10% rohkem kui aasta varem. Infrastruktuuriinvesteeringud kasvasid aasta võrdluses veidi kiiremini kui juulis.
  • Kinnisvarainvesteeringud langesid augustist alates veelgi, vähenedes aastatagusega võrreldes 7,4%, samas kui aasta jooksul (alates juulist) oli langus 6,4%. Matõesti ei ole üldse üllatunud siinse languse üle (olen juba arutanud ka kinnisvaraturu teemat) 😄.

Püsivad probleemid

Riikliku statistikaameti pressiesindaja Fu Linghui ütles ajakirjanikele, et ebapiisav sisenõudlus on oluline probleem. Ta osutas suurematele investeeringutele infrastruktuuri ja tootmisse kui majanduskasvu edendamise viisidele.

  • Fu ütles ka, et Covid-epideemia ja äärmuslikud ilmastikuolud alates augustist on mõjutanud mõnede projektide ehitamist ja aeglustanud investeeringute kasvu.
  • 16-24-aastaste töötuse määr langes augustis 18,7 protsendini. See jäi siiski palju kõrgemaks kui üldine linnade töötuse määr, mis oli augustis 5,3%.
  • Hiina tarbijahinnaindeks alanes augustis kahe aasta kõrgeimalt tasemelt ja kasvas 2,5% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Ilma toiduainete ja energiata tõusis indeks siiski ainult 0,8%, mis kajastab taas nõrkade nõudluste puudumist.

Nõudlust vähendab ka kinnisvarasektori langus. Mõned nädalad varem kirjeldas Hiina kinnisvaraarendaja Country Garden kinnisvaraturgu kui "kiiresti tõsisesse depressiooni langenud".

Fu ütles, et kinnisvaraturu stabiliseerimine nõuab rohkem tööd ja et sektor on vaatamata mõningatele positiivsetele arengutele endiselt "langusspiraalis".

  • Hiina majandus jäi surve alla osaliselt ka augustis kümneid tuhandeid elanikke ja turiste koormava kovidikontrolli tõttu.
  • Suvekuud iseloomustasid ka äärmiselt kõrged temperatuurid osades Hiina piirkondades, mis põhjustas mõnes kohas ajutist elektrienergia piiramist.
  • Ekspordi kasv aeglustus augustis 7,1%ni aasta võrdluses, mis näitab, et Hiina majanduskasvu mootor võib nõrgeneda, kuna ülemaailmne nõudlus väheneb. Sisenõudlus jäi nõrgaks, import kasvas vaid 0,3% võrreldes aastataguse ajaga.

"Me eeldame, et eksporditoetus võib lähikuudel globaalse nõudluse nõrgenemise tõttu jätkuvalt nõrgeneda," ütles Bruce Pang, JLLi peaökonomist ja Suur-Hiina uuringute juht.

Kokkuvõte

Minu viimasest artiklist ei ole küll palju päevi möödas, kuid viimased majandusandmed ei näita ikka veel mingit olulist paranemist. Kinnisvaraturg on jätkuvalt ebastabiilne, kovideed on jätkuvalt äärmuslikes piirides, eksport nõrgeneb ja nõudlus väheneb. Vaatamata mõnele positiivsele näitajale näen siin siiski mitmeid riske, mis ainult kinnitavad minu seisukohta, et Hiina aktsiatesse investeerimine on üsna riskantne valdkond. Usun, et maailma suuruselt teine majandus saab sellega hakkama, kuid praegu võib see olla üsna heitlik ja mina isiklikult ei otsiks veel mõnda aega Hiina turul uusi investeerimisvõimalusi. Lisaks liitub Hiinast aktsiate müüjate nimekirja investor Ray Dalio, kes müüs JD ja Alibaba, mis on veel üks Hiinast põgenev nimi. Igaüks peab endale ise pilti tegema, ma ei taha kellegi illusioone rikkuda, see on lihtsalt minu arvamus.

Pange tähele, et tegemist ei ole finantsnõustamisega. Iga investeering peab läbima põhjaliku analüüsi.

Lugege kogu artiklit tasuta?
Mine edasi 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Andke artikkel edasi või salvestage see hilisemaks.