S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Je krach Credit Suisse vážně na spadnutí? Banka dělá důležité kroky pro uklidnění celé situace a především investorů

Pavel Botek
9. 10. 2022
6 min read

Problematiku Credit Suisse jsem již rozebíral v jednom ze svých posledních článků, zaměřil jsem se na řadu skandálů a událostí, které vedou investory k obavám. Jsou však tyto obavy na místě? V pátek si akcie Credit Suisse připsaly kladných 13%, což má samozřejmě také svůj důvod, na který se dnes podíváme. Jedná se o náznak pro zlepšení celé situace?

Credit Suisse

Pro menší připomenutí - Credit Suisse, jedna z největších bank v Evropě, se snaží zotavit z řady skandálů, včetně ztráty více než 5 miliard dolarů z kolapsu investiční firmy Archegos v loňském roce, kdy také musela pozastavit klientské fondy spojené s neúspěšným finančníkem Greensillem. To je ale pouze část problémů, které rozebírám v předchozím článku 👇

Skandály a problematika Credit Suisse: Bankrot Lehman Brothers v roce 2008 byl slabý odvar oproti aktuální problematice Credit Suisse | Bulios

Co se stalo? Proč akcie $CS+1.0% prudce vzrostly?

Credit Suisse odkoupí zpět dluh ve výši až 3 miliard švýcarských franků (3 miliardy dolarů), což je pokus švýcarské banky ukázat svou finanční sílu a uklidnit znepokojené investory.

Spekulace o budoucnosti banky nabraly v uplynulém týdnu na sociálních sítích na tempu uprostřed očekávání, že možná bude muset získat miliardy franků v kapitálu, což pošle její akcie a některé dluhopisy na nová minima.

Zpětný odkup snižuje dluhy banky a je pokusem o posílení důvěry. Ústřední otázky ohledně její restrukturalizace – a toho, zda bude či nebude potřebovat nový kapitál k jejímu financování však zůstávají otevřené.

  • Ve snaze to zdůraznit banka uvedla, že zpětný odkup "nám umožní využít tržních podmínek ke zpětnému odkupu dluhu za atraktivní ceny".

Odkup dluhu znamená důležitý krok a krok k ujištění investorů, jelikož se banka připravuje na přetvoření na menší a bezpečnější banku.

Kapitálová pozice je hlavním problémem $CS+1.0%, která je zpochybňována již několik kvartálů po sobě. Mezitím také zisky banky delší dobu klesají, což se dostává do centra spekulací, kde investoři hledají průšvih a možné zatajování ze strany banky. Ať už je pravda kdekoli, tak jsou obavy na místě, skandálů už bylo v posledních letech opravdu dost.

Odkup dluhu se ihned podepsal na výkonnosti akcií $CS+1.0% (+13%).

  • Snížením dluhové zátěže se Credit Suisse snaží posílit nejen důvěru, ale i posílit své vlastní akcie, které od začátku roku výrazně klesly a odepsaly přes 51%.

„Je to oportunistický krok, jak využít tržních podmínek, což může být pro některé investory uklidňující,“ okomentoval analytik Vontobel Andreas Venditti.

Vedení banky strávilo minulý víkend ujišťováním velkých klientů a investorů o své finanční síle. Výkonný ředitel Ulrich Koerner také řekl zaměstnancům, že má banka dostatečný kapitál a likviditu.

Generální ředitel Körner svým vyjádřením reagoval na cenu pojištění proti úpadku banky, která se minulý týden začala výrazně zvyšovat. Cena takzvaných úvěrových swapů, od kterých se odvíjejí náklady na pojištění proti úpadku, se minulý týden zvýšila o 15%, a byla tak nejvyšší od roku 2009, kdy vrcholila globální finanční krize.

  • V pátek však cena pětiletých swapů úvěrového selhání Credit Suisse klesla o 24,5 bazických bodů na 311,5 bazických bodů, což naznačuje zvýšenou důvěru v banku.

Jaká jsou očekávání?

Ratingová agentura Moody's očekává, že ztráty Credit Suisse do konce roku vzrostou na tři miliardy dolarů, což potenciálně sníží její základní kapitál pod klíčovou 13% úroveň, řekl hlavní analytik Moody's.

Banka mezitím pracuje na možném prodeji některých aktiv a podniků ve snaze vrátit se k ziskovosti. K prodeji například nabídne svůj slavný hotel Savoy v Curychu, což by jí podle švýcarských médií mohlo vynést kolem 400 milionů franků.

"Dále by CS měla zaznamenat kapitálový zisk, protože její seniorní nezajištěné dluhopisy se obchodují za přibližně 75 centů za dolar. Kapitálový zisk posílí kapitálovou pozici CS, což je úvěrově pozitivní," uvedl analytik Moody's Alessandro Roccati.

  • Konkrétní plán a další postup prozatím neznáme, Credit Suisse nám však celou situaci objasní 27. října.

Závěr

Credit Suisse zaznamenala opravdu mnoho problémů a důvěra investorů je velice pochroumaná. Situaci ani nepomáhá, že důležití zaměstnanci a dlouholetí představitelé prchají a přecházejí do jiných zaměstnání, což podporuje spekulace o bankrotu mnohem víc - Děje se něco uvnitř? Děje se uvnitř něco o čem veřejnost neví? Proč zisky stále klesají? Přesně tohle je často mezi investory rozebíráno. Nicméně musíme brát v potaz, že banka a její ředitel stále věří v přečkání této situace v poklidu a podstupují důležité kroky, které sklízí prozatím úspěch, navíc v pátek poklesly i ceny pětiletých swapů úvěrového selhání, což je taktéž pozitivní. Předbíhat a vyhodnocovat si však netroufám a prozatím jsem na straně pozorovatele, který do této banky neinvestuje (možná tak přicházím o investiční příležitost).

  • Jaký na to máte názor vy? Kupujete akcie $CS+1.0%?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.