S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Tato super známá společnost a sociální síť je odsouzená k záhubě. Prchejte, varují odborníci

Dominik Petrnoušek
26. 10. 2022
7 min read

Aplikace, kterou zná skoro každý. Obrovský hit, který ale skrývá svou temnou stranu. Podle mnoha odborníků je totiž lákavá akcie na pokraji krachu a pastí na nezkušené investory, kteří se nechají zviklat velkým potenciálem.

Je Snapchat na pokraji kolapsu?

Snapchatu se poslední dobou z pohledu akcií opravdu nedaří. Na druhou stranu jejich aplikace je opět hitem. Tak kde je chyba?

Akcie sociální sítě se v pátek před zahájením obchodování propadly o 25 %, protože tržby za třetí čtvrtletí zaznamenaly již páté čtvrtletní zpomalení v řadě. Zisky byly rovněž nevýrazné, protože $SNAP+0.2% nadále vinil ze zpomalení reklamy a změn v ochraně osobních údajů společnosti Apple.

Hodně smutný pohled

Ani zbytek čísel nebyl úplný zázrak. Čisté tržby byly 1,13 miliardy USD - oproti odhadu 1,14 miliardy USD. Denní počet aktivních uživatelů se na druhou stranu drží kolem 360 milionů, což je slušné.

DAU Snapchatu stále roste. Zdroj

Průměrný příjem na uživatele byl nižší - 3,11 USD oproti odhadu 3,17 USD. Upravený zisk na akcii: 0,08 USD oproti odhadované ztrátě 0,02 USD.

V srpnu společnost Snap oznámila, že v rámci rozsáhlého plánu restrukturalizace propustí 20 % ze zhruba 6 000 zaměstnanců. Odstupné a související náklady tvořily velkou část nákladů na restrukturalizaci v daném období. Snad si to spočítali dobře.

"Růst našich příjmů se ve třetím čtvrtletí nadále zpomaloval a je nadále ovlivňován řadou faktorů, které jsme zaznamenali v průběhu minulého roku, včetně změn v politice platforem, makroekonomických překážek a zvýšené konkurence," 

"Zjišťujeme, že naši reklamní partneři napříč mnoha odvětvími snižují své marketingové rozpočty, a to zejména s ohledem na nepříznivé provozní prostředí, nákladové tlaky způsobené inflací a rostoucí náklady na kapitál." stojí v dopise společnosti k akcionářům.

Společnost Snap rovněž uvedla, že neposkytne výhled na čtvrté čtvrtletí, což představuje druhé období po sobě, kdy se rozhodla nenabídnout prognózu. Bojí se snad něčeho? 🤔Spíš si ani sami nejsou jistí svojí budoucností... Uvedli totiž toto:

"Predikce příjmů do budoucna je i nadále neuvěřitelně náročná, což je umocněno skutečností, že příjmy ve čtvrtém čtvrtletí jsou obvykle neúměrně generovány ve vzdálenější polovině čtvrtletí, což dále snižuje naši přesnost odhadů."

Společnost Snap dodala, že růst příjmů se bude ve čtvrtém čtvrtletí pravděpodobně nadále zpomalovat, protože toto období "je historicky relativně více závislé na příjmech z reklamy orientované na značku", které v posledním období poklesly.

Zlý Apple!

Aktualizace systému iOS od Applu - týkající se ochrany soukromí - zůstává pro společnost Snap překážkou v možnosti sledovat uživatele na webu, což oslabuje její podnikání v oblasti online reklamy. Tedy alespoň to sama společnost označuje za největší problém. Něco pravdy na tom bude. I konkurenti - především Facebook, byli podobně poškozeni změnami společnosti Apple.

Společnost Snap v průběhu čtvrtletí uvedla, že v rámci svého plánu na snížení nákladů ukončí několik drahých projektů, včetně dronu Pixy, který plánoval prodávat za 230 USD. Společnost Snap rovněž ukončila výrobu svých prémiových pořadů Snap Originals.

https://www.youtube.com/watch?v=2Hf_DQXVn0Y

Ve čtvrteční zprávě společnost Snap uvedla, že její předplatitelská služba Snapchat+ dosáhla ve třetím čtvrtletí více než 1,5 milionu platících předplatitelů a je nyní nabízena ve více než 170 zemích. Společnost Snap debutovala s touto předplatitelskou službou v červnu jako se způsobem, jakým mohou uživatelé získat přístup k exkluzivním a předplaceným funkcím za 3,99 USD měsíčně.

Analytici jsou znechuceni

Analytik společnosti EvercoreISI Mark Mahaney uvedl, že výsledky společnosti Snap za 3. čtvrtletí je negativně překvapily.

"Předpokládali jsme, že srpnové zlepšení, které Snap zveřejnil na začátku září, vydrží i za celé čtvrtletí. Místo toho byl vývoj tržeb společnosti Snap v červenci meziročně velmi volatilní. V srpnu meziroční růst v řádu desítek % a v září meziroční růst v řádu nízkých jednociferných %... "

"A domníváme se, že je pravděpodobné, že nedávné velké personální změny ve společnosti SNAP - ztráta klíčových reklamních manažerů ve prospěch Netflixu - zhoršily nepříznivé vlivy."

I analytik společnosti Jefferies Brent Thill vidí u této akcie tři problémy, které jsou před námi a které možná ještě nejsou započítány do hluboce snížené ceny akcií Snap.

"Výhled obratu na 4. čtvrtletí naznačuje výrazné zpomalení růstu. Ačkoli Snap zaznamenal zrychlení růstu tržeb na +9 % meziročně od předchozího čtvrtletí, vedení společnosti stále předpokládá pro 4. čtvrtletí pouze rovnoměrný meziroční růst. Zdá se, že hlavním zdrojem prudkého zpomalení je slabost v oblasti značkové reklamy, ale domníváme se, že v tom může být zakomponován i konzervatismus. Podle našeho názoru může být 1. čtvrtletí 23. roku dnem růstu tržeb s postupným zrychlováním až do roku 2023 při zmírnění srovnávání."

Je obtížné rozebrat, kolik z problémů společnosti Snap je přechodných. Za slabé výsledky částečně může oslabující makroprostředí, ale ptáme se, nakolik je to způsobeno problémy s ochranou soukromí v systému iOS a konkurenčními hrozbami. Konkurenční hrozby považujeme za nejvíce znepokojující vzhledem k potenciálním dlouhodobým důsledkům pro platformu.

Snížení počtu zaměstnanců o 20 % a odchody vedoucích pracovníků by mohly způsobit další problémy. Obáváme se, že reorganizace společnosti Snap by mohla vést inzerenty k přerušení svých výdajů na reklamu. Vzhledem k tomu, že Snap zvyšoval počet zaměstnanců meziročně o více než 30 % po čtyři čtvrtletí v řadě, zajímalo by nás, zda společnost dokáže realizovat své vysoké růstové cíle s o 20 % menší zaměstnaneckou základnou."

Co vy? Investujete do Snapu? Věříte společnosti a věřili byste jim při současném obrovském propadu?

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.