S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Díky těmto investičním principům dokázal Warren Buffett proměnit 1000$ na 28 milionu dolarů

Pavel Botek
26. 10. 2022
6 min read

Dnes se podíváme na strategii jednoho z nejúspěšnějších a nejuznávanějších investorů historie, kterým je Warren Buffett. Jak je vůbec možné, že dosahoval tak vysokých čísel a udržoval dlouhodobě vysokou návratnost?

Warren Buffett

Buffettova společnost Berkshire Hathaway $BRK-A-0.8% vygenerovala za posledních 55 let roční výnosy ve výši 20,3%. To by proměnilo investici ve výši 1 000 dolarů na 28 milionů dolarů, což by snadno překonalo širší tržní výnosy během šesti desetiletí.

Warren Buffett: "Koupil jsem první akcie Berkshire v roce 1962 a byl to severní textilní podnik, který měl nakonec zaniknout," říká Buffett. "Byla to statisticky levná akcie a hrozný byznys."

Textilní společnost se sídlem v New Bedfordu v Massachusetts byla ve špatném stavu, ale Buffett viděl příležitost, kde ostatní viděli ztracenou věc.

  • Poprvé Buffett koupil akcie Berkshire 12. prosince 1962 za 7,50 dolarů.

$BRK-A-0.8%

Warren Buffet je dobře známý svou strategií "hodnotového investování". To zahrnuje nákup akcií, které se zdají být podhodnocené, a prodá je o mnoho let později, když dosáhnou své zasloužené tržní hodnoty. Tento typ investic je založen na myšlence, že trh přehnaně reaguje na sentiment a média, čímž maskuje skutečnou hodnotu mnoha akcií a způsobuje, že některé jsou podhodnoceny.

Warren Buffett, "Oracle of Omaha" a muž stojící za Berkshire Hathaway, je často označován za nejlepšího investora všech dob. Miliardářova společnost nabídla investorům roční výnos kolem 20% mezi lety 1965 a 2021. To by proměnilo investici ve výši 1 000 dolarů na přibližně 28 milionu dolarů během 55letého období = síla složeného úročení.

Tohle jsou jeho základní principy, kterých se drží 👇

Vybírejte moudře

Buffettův přístup je ve své podstatě jednoduchý. Nespěchá u žádné investice, spíše si udělá čas, aby zhodnotil a pochopil podnikání a potenciál.

Následování této rady znamená, že investor, který nerozumí určitému odvětví nebo společnosti, by se měl danému odvětví vyhnout, nebo se s ním musí před nákupem pořádně seznámit. Být selektivní ohledně toho, které akcie kupuje, a skutečně znát podnikání, které za tím stojí, je jedním ze způsobů, jak vybudoval své bohatství.

Vztah k riziku

Buffettův vztah k riziku je komplikovaný. Jednou řekl:

Myslíme si, že diverzifikace - jak se obecně praktikuje - má velmi malý smysl pro každého, kdo ví, co dělá.

Diverzifikace portfolia však znamená snížení rizika. Je to proto, že u žádného (nebo dvou nebo tří) akcií nebo sektorů nelze zaručit zisk.

Buffett také říká, že jeho prvním pravidlem pro investování je neztrácet peníze. Jeho druhé pravidlo? Nezapomeňte na pravidlo č. 1.

Buffett tedy mohl mít na mysli radu investorům, aby bezmyšlenkovitě nevytvářeli příliš obrovské portfolio čistě za účelem diverzifikace. Jak bylo uvedeno výše, Buffett radí lidem, aby investovali moudře.

Čas na trhu > načasování trhu

Buffett již dříve řekl, že příliš nepřemýšlí o tom, co trh dělá v určitém okamžiku. Navíc síla Buffettova nejlepšího přítele, složeného úročení, vyžaduje čas.

Proto Buffett hledá podniky, o kterých si myslí, že jsou vítězi, a nepokouší se vychytat dno. Časovat by se nemělo už jen z toho principu, že se vám to nemusí podařit a ochudíte se tak o možné zisky a sílu složeného úročení během této doby.

Nikdy nedělejte kompromisy v oblasti kvality podnikání

Zatímco říkat "ne" komplikovaným podnikům a průmyslovým odvětvím je poměrně jednoduché, identifikace vysoce kvalitních podniků je náročnější.

Investiční filozofie Warrena Buffetta se za posledních 50 let vyvinula tak, aby se zaměřila téměř výhradně na nákup vysoce kvalitních společností se slibnými dlouhodobými příležitostmi pro další růst.

Z novinek a nových zpráv si musíte brát jen to podstatné 👇

"Majitelé akcií příliš často dovolují, aby rozmarné a často iracionální chování jejich spoluvlastníků způsobilo, že se také chovají iracionálně. Vzhledem k tomu, že existuje tolik řečí o trzích, ekonomice, úrokových sazbách, cenovém chování akcií atd., Někteří investoři se domnívají, že je důležité naslouchat učencům - a co je ještě horší, je důležité zvážit jednání podle jejich komentářů.

Společnosti, do kterých investujeme, zatím obstály ve zkoušce času. Mnozí z nich jsou v podnikání již více než 100 let a čelili téměř každé nečekané výzvě, kterou si lze představit.

Představte si, kolik kousků ponurých a zkázových "zpráv" vzniklo během jejich korporátních životů. Tyto podniky však stále stojí. Opravdu záleží na tom, jestli Coca-Cola minula odhady čtvrtletních zisků o 4/5/6%? Měl bych prodat svou pozici ve společnosti Johnson & Johnson, protože akcie se od mého počátečního nákupu propadly o 10%?

  • Odpovědí na tyto otázky je téměř vždy hlasité "ne". Rozdíl by byl v tom, kdyby se stalo něco zásadního v jádru společnosti.

Investujte dlouhodobě

Investiční strategie Warrena Buffetta je dlouhodobá. Nejde o nákup do nového trendu nebo výstřelku jen proto, abyste prodali své akcie za pár měsíců. Jedná se o investování do solidních společností, o kterých si myslíte, že budou pravděpodobně úspěšné, a tak generují zdravé výnosy po delší dobu. Stručně řečeno - není to strategie rychlého zbohatnutí, ale spíš postupného budování.

Pokud se vám článek líbil, tak budu rád za zpětnou vazbu. Tímto článkem také navazuji na svůj předchozí, kde rozebírám pravidla Michaela Marcuse - Tohle jsou investiční pravidla Michaela Marcuse, který proměnil 30 000 dolarů na 80 milionů dolarů během 20 let | Bulios

Máte zájem o pokračování v této sérii slavných investorů a jejich pravidel? 🤔

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.