S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Co jsou nejlepší akcie z extrémně stabilního zbrojního průmyslu? Vyberte si správně díky tomuto přehledu

Dominik Petrnoušek
29. 10. 2022
8 min čtení

Zbrojní průmysl (a zejména ten v USA) má obrovskou sílu, stabilitu a historii. Nabídka titulů je ale nepřeberná. Pokud tedy zvažujete investici v tomto sektoru, pak je tento přehled několika kandidátů přímo pro vás!

Zbrojní průmysl není pouze o vojenské technice

Zbrojní průmysl a obranný sektor je dobrý sluha, ale zlý pán. Investorům může poskytnout jistotu v podobě podpory programů a obchodů s nejmocnějšími vládami světa. Na druhou stranu je zde stále faktor toho, že svět by přece jen byl asi lepší, pokud by se dali věci řešit bez války. To ovšem asi nezměníme a tak nezbývá, než se pokusit alespoň vybrat správnou akcii.

Obecně akcie obranných společností prudce vzrostly po únorové ruské invazi na Ukrajinu. Vzhledem k tomu, že tato válka přetrvává a jaderná hrozba roste, akcie obranných společností překonávají výkonnost širšího akciového trhu.

Na energetický sektor sice nemají, ale oproti 20% propadu SAP je to stále celkem slušný výkon

"USA a jejich evropští spojenci vynakládají miliardy na vojenskou pomoc Ukrajině. Posílají zbraně, jako jsou protitankové střely Javelin společnosti Lockheed Martin a systémy protivzdušné obrany Stinger společnosti Raytheon. V dlouhodobějším horizontu by válka na Ukrajině mohla znamenat i velké zvýšení vojenských výdajů," shodují se odborníci.

No celkovou situaci a prostředí asi chápeme, teď už k akciím:

Northrop Grumman $NOC+0.1% 

Tržby společnosti Northrop Grumman dosáhly v roce 2021 celkem 35,67 miliardy USD. Linie relativní síly této špičkové akcie obranného průmyslu podle analýzy MarketSmith prudce vzrostla na desetileté maximum. Společnost Northrop vyrábí bombardér B-2 stealth a bude vyrábět i novou generaci bombardéru B-21 stealth. B-21 by mohly časem nahradit letouny B-2 i B-52 z dob studené války.

https://www.youtube.com/watch?v=7DRDdaH1iMQ

Obranná společnost je hlavním subdodavatelem programu Lockheed F-35 a vyrábí také bezpilotní letouny, jako je Global Hawk. Mezitím koupí společnosti Orbital ATK posílila svou nabídku v oblasti vesmíru.

Kromě toho Northrop Grumman vyvíjí pro americké letectvo mezikontinentální balistický raketový systém nové generace s názvem Sentinel. Portfolio produktů NOC je tedy neuvěřitelně silné.

A investoři si to uvědomují. Akcie letos vyrostla o desítky procent a rozhodně není levná

Lockheed Martin $LMT+0.3% 

Společnost Lockheed Martin dosáhla v roce 2021 tržeb ve výši 67 miliard USD.
Vyrábí stíhačky F-22 a F-35. Její program F-35 Lightning II slibuje, že bude v příštích letech vydělávat klíčové peníze. Tento fighter jet je klíčovým bodem programu v případném boji proti Rusku a Číně.

Spojené státy a jejich spojenci mají objednáno 3 100 letounů F-35 do roku 2035, což z Lockheedu dělá jednu z nejlepších akcií v oblasti obrany se stabilními a dlouhodobými příjmy. Množství peněz, které díky tomu přiteče je naprosto nepředstavitelné.

Akcie LMT také rostou. Zejména v posledních dnech.

A další země stojí ve frontě. Po ruské invazi na Ukrajinu oznámily Německo a Kanada plány na nákup desítek letounů F-35. Lockheed mezitím připravuje klíčové hypersonické zbraně. Pro NASA Lockheed vyvíjí kosmickou loď Orion. Spolu s Boeingem vyrábí a provozuje rakety pro vynášení kosmických lodí na oběžnou dráhu. Tam jim tedy po písečku trochu šlape Musk se svým SpaceX.

HII $HII-0.2% 

Pojďme ze vzduchu na zem... tedy na vodu. HII o sobě tvrdí, že je největším výrobcem vojenských lodí v USA. Její portfolio zahrnuje útočné lodě, ponorky, letadlové lodě a další. Expanduje v růstových oblastech, jako jsou bezpilotní systémy, kybernetický boj a umělá inteligence. Opět - síla společnosti je velká. Moat na stavbu bitevních lodí je myslí taky obrovský. Jak se ale společnosti daří  nyní?

Očekává se, že společnost Huntington Ingalls vykáže při zveřejnění výsledků za čtvrtletí končící v září 2022 meziroční pokles zisku při vyšších tržbách. Tento všeobecně známý konsenzuální výhled dává dobrou představu o výsledcích společnosti. Ovšem záleží, jak budou vypadat skutečné výsledky. To je silný faktor, který by mohl ovlivnit cenu jejích akcií v blízké budoucnosti.

Zpráva o výsledcích hospodaření, která by měla být zveřejněna 3. listopadu 2022, by mohla pomoci akciím. Očekává se, že tento stavitel lodí ve své nadcházející zprávě zveřejní čtvrtletní zisk ve výši 3,53 USD na akcii, což představuje meziroční změnu o -3,3 %. Tržby se očekávají ve výši 2,69 miliardy USD, což je o 14,9 % více než v předchozím čtvrtletí.

Stejný scénář i zde. Obranný sektor prostě investory v této situaci táhne. Opět je ale akcie dost drahá

L3Harris Technologies $LHX+0.7% 

Společnost se sídlem v Melbourne na Floridě poskytuje obranné technologie ve vzduchu, na zemi, na moři, ve vesmíru a v kyberprostoru. Analytici také očekávají, že L3 Harris bude těžit z poptávky po ruské invazi na Ukrajinu, protože vlády chtějí doplnit svůj arzenál.

I tato společnost roste. Byť ne tak markantně

Společnost vznikla v roce 2019 sloučením společností Harris Corp. a L3 Technologies. O tři roky později získává L3Harris Technologies zakázky Pentagonu v hodnotě miliard dolarů, uvádí DefenseOne. V létě získala vojenskou zakázku, která by mohla mít hodnotu 3 miliard dolarů na až 75 útočných letounů.

https://www.youtube.com/watch?v=-cHMberNOTo

Portfolio společnosti se skládá z tří hlavních částí.

Integrated Mission Systems
Odnož Integrated Missions Systems se sídlem v Palm Bay na Floridě se specializuje na zpravodajské, sledovací a průzkumné systémy (ISR) a systémy signálového zpravodajství, elektrické a elektronické systémy pro námořní použití, elektrooptické systémy včetně infračervených, laserových zobrazovacích a zaměřovacích systémů, systémy pro obranné letectvo včetně zbraňových systémů a bezpilotních letounů a řešení pro komerční letectví včetně avioniky, systémů pro zabránění kolizím, letových zapisovačů, letových simulátorů a výcviku pilotů. Divize měla v roce souhrnné tržby kolem 7 miliard USD.

Space & Airborne Systems
Tato odnož se specializuje na vesmírné mise, užitečné zatížení a senzory pro družicovou navigaci, ISR, počasí a protiraketovou obranu. Divize měla kombinované tržby 6 miliard dolarů v roce 2021.

Communications Systems
Ta se specializuje na taktickou komunikaci, širokopásmovou komunikaci, noční vidění a veřejnou bezpečnost. Zde byly tržby 4,3 miliardy USD.

General Dynamics $GD+1.1% 

Společnost je obrovská. Dosáhla v roce 2021 tržeb přes 38 miliard dolarů Nedosahuje tedy třeba čísel Lockheedu, ale pořád je to úctyhodné.

I společnost General Dynamics bude těžit z vyšších mezinárodních prodejů, protože země NATO zvyšují financování. Lodě a ponorky pro americké námořnictvo pomáhají definovat společnost General Dynamics, což z ní činí jednu z nejlepších akcií v oblasti obrany. GD se podílela na stavbě pobřežních bojových lodí a vyrábí také ponorky třídy Virginia a Columbia.

GD také staví raketové torpédoborce třídy Arleigh Burke, typ válečné lodi, torpédoborce nové generace třídy ZumwLalt. Její jednotka NASSCO staví podpůrné lodě pro námořnictvo.

https://www.youtube.com/watch?v=58FB3orQz8E

Kromě toho General Dynamics dodává pro americkou armádu. Vyrábí tanky Abrams, vozidla rodiny Stryker a lehká obrněná vozidla. Mezitím se její letouny Gulfstream zaměřují na zákazníky z řad podnikatelů.

Opět stejná pohádka

Obecně je zbrojní průmysl a obranný sektor velice lákavý díky své stabilitě a síle. Je samozřejmě nutné dívat se na čísla - ale také na to, co konkrétní společnost dělá a zda jde o něco, co by v současné a budoucí situaci mohlo být v konfliktech žádané. To se mi doufám povedlo v tomto článku trochu osvětlit. Konkrétní analýzy už samozřejmě musím nechat na každém :)

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Přihlášení do Buliosu

Přihlas se a sleduj své oblíbené akcie, vytvářej portfolio a diskutuj s ostatními


Nemáš účet? Zaregistruj se

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.