S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Ez rosszabb lesz, mint az 1929-es összeomlás - figyelmeztet két legendás befektető, Burry és Druckenmiller.

György Sárosi
24. 11. 2022
5 min read

Jelenleg számos kedvezőtlen hatás és körülmény sújtja a piacokat és a befektetőket. Sajnos a Wall Street két nagy neve sem szolgál jó hírekkel számunkra. Sőt, úgy vélik, hogy egy olyan kis piaci apokalipszis felé tartunk, amely felülmúlja az 1929-es apokalipszist.

Sem Burry, sem Druckenmiller nem látja alapvetően pozitívnak a helyzetet.

"Elég valószínű, hogy a helyzet lényegesen rosszabb lesz, mint bármelyik, a történelemben ismert helyzet." Stanley Druckenmiller, a legendás befektető már jó ideje mondja.

A Fed intézkedéseivel és a piacokkal kapcsolatos hosszú távú álláspontjáról itt írtam: Sürgős figyelmeztetés egy híres milliárdostól és menedzsertől. Miért hiszi, hogy a piacok hamarosan térdre esnek?

És egy még nagyobb név csatlakozik hozzá: Michael Burry. Amikor egy ilyen nagy és ijesztő figyelmeztetést hallasz, az első kérdés, amit fel kell tenned: kitől jön? Megbízható-e a figyelmeztetést kiadó személy?

Igen, Burryt komolyan kell venni, néhány közelmúltbeli cselekedete és hozzáállása ellenére. Az elsők között volt, aki 2008-ban átlátta az amerikai ingatlanbuborékot. Ráadásul 100 millió dollárt keresett magának és 700 millió dollárt a befektetőinek. Nos, a legtöbben onnan ismerik, hogy egy film is készült róla.

https://www.youtube.com/watch?v=azk4DciTzng

Burrynek csak szerencséje volt 2008-ban? Valószínűleg nem. A dotcom-buborék kipukkanásakor is hatalmas nyereségre tett szert. Burry alapja 2001-ben és 2002-ben 80%-ot nyert, míg az S&P 500 index 32%-ot esett.

És most nem tetszik neki a helyzet. Világos magyarázata és oka van. Mint tudják, 2020-ban és 2021-ben a kormány ingyen készpénzzel halmozta el a lakosságot - több mint 5000 dollárt küldött több tízmillió bankszámlára. A kamatlábakat is nullára csökkentette. Burry szerint ezek a példátlan lépések eltorzították a piacokat, és felfújták minden buborékok anyját - ami még csak most kezdett el kipukkadni. Egyszerűen Burry kedvenc MOAC - Mother Of All Crashes.

A tavalyi csúcs óta az S&P 27%-ot zuhant. Ha valóban minden összeomlások anyjával állunk szemben, a teljes veszteség megközelítheti az 55%-ot, ahogyan 2008-ban is történt. Ezzel az S&P 500 körülbelül 2150 pontra csökkenne, ami 43%-kal a jelenlegi szintek alatt van.

A legtöbb ember nincs felkészülve erre.

Burry azonban agresszívan pesszimista nézeteiről ismert, ezért kissé zavaró, hogy egy másik nagyon okos és nagyon hiteles befektető is hasonlóan gondolkodik:

Stanley Druckenmiller szerint a részvények birtoklásának ma "nincs sok értelme. ..". És ezt a véleményt rendkívül komolyan kell venni. Valójában széles körben minden idők öt legjobb befektetője között tartják számon.

Visszafogott és ritkán ad interjút. De az eredményei megdöbbentőek. 1980 és 2010 között évente átlagosan 30%-os hozamot ért el. És Drucknak még soha nem volt vesztes éve... soha!

https://www.youtube.com/watch?v=KeNs7NkMjYk

2001-ben, a dot-com összeomlása idején is nyereséget termelt. És 2008-ban állítólag 260 millió dollárt keresett, miközben a legtöbb befektető pénzt veszített.

De az utóbbi időben újra és újra megismétli és figyelmeztet, hogy a helyzet tényleg nem jó, és hogy bajok jönnek. Druck ugyanazért aggódik, mint Burry. Röviden, szerinte az alacsony kamatlábak és a laza monetáris politika volt a hajtóereje a 2011-2021 közötti hosszú távú bikapiacnak, amely az év elején ért véget.

Az árakat nagyon sokáig alacsonyan tartották. Bury és Druckenmiller szerint ez a jelenlegi problémák egyik fő oka. Forrás

Most a Fed a történelem leggyorsabb ütemében emeli a kamatlábakat.

"A bikapiacot kiváltó tényezők mindegyike nem csak megáll, hanem megfordul, mindegyikük. Ennek eredményeként a legvalószínűbb, hogy a részvénypiac a következő évtizedben a nullán lesz" - mondta Druckenmiller.

Mit gondolsz? Igaza van ennek a két csúcsbefektetőnek, vagy a bika újra felébred, és folytatja az emelkedést?

Ha tetszenek a cikkeim és interjúim, nyugodtan dobj egy követést. Köszönöm! 🔥

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.