S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Máte volných 5000 korun? Pak si za ně kupte tyhle 3 lukrativní akcie

Už vás nebaví neustále prodávat akcie, protože jsou nadhodnocené a předražené? Navzdory tomu, co mohou naznačovat některé titulky, je nákup a dlouhodobé držení kvalitních společností stále velmi chytrá strategie. Proto se dnes společně podíváme na 3 levné akcie, které můžete s klidem držet po dobu příštích několika let. 

Gilead Sciences.

Dell Technologies $DELL-1.9%

Zvěsti o smrti osobních počítačů byly značně přehnané. I když toto odvětví už nikdy nezažije léta rozkvětu z 90. let, společnosti i spotřebitelé stále potřebují osobní počítače k tomu, co chytré telefony a tablety nedokážou. 

Ačkoli po letošním prudkém nárůstu nákupů v roce 2022 nastane útlum, společnost IDC, která se zabývá výzkumem technologického trhu, odhaduje, že v letech 2023 až 2025 dojde ve světě k mírnému nárůstu počtu dodaných osobních počítačů.

HP je známé jméno, které profiluje na tomto pomalém a stabilním trendu, ale nemusí to být to nejlepší. Tato pocta pravděpodobně patří podle mě totiž společnosti Dell Technologies $DELL-1.9%, která v letošním roce trvale vedla své kolegy, pokud jde o růst prodeje osobních počítačů, a to navzdory nedostatku čipů.

IDC uvádí, že dodávky počítačů Dell ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostly o 26,6 % oproti průměrnému nárůstu v celém odvětví o 3,9 %. A to je ještě lepší než 18,6% nárůst ve druhém čtvrtletí. Ve skutečnosti společnost od loňského roku, kdy se pandemie rozšířila, zaznamenává konzistentnější růst prodejů než její kolegové a konkurenti 😄.

$DELL-1.9%

Gilead Sciences $GILD+1.3% 

Když už mluvíme o levných akciích, podívejte se na společnost Gilead Sciences $GILD+1.3%. Akcie tohoto výrobce léčiv jsou v současné době oceněny na pouhý 12násobek zisku společnosti za posledních 12 měsíců a na ještě nižší 10násobek odhadovaného zisku na akcii v roce 2022.

Společnost Gilead Sciences je nejznámější díky svému léku na HIV/AIDS, Biktarvy, ačkoli hepatitida je také v její kompetenci. Dokonce má i malý podíl na onkologickém trhu s přípravky Tecartus a Yescarta, které léčí lymfom. 

https://twitter.com/UKiwiS/status/963075233849552896 

Pak je tu ještě projektová řada, která v současné době čítá 45 klinických studií, z nichž 17 je ve fázi 2 nebo 3 testování. Většina těchto studií je zaměřena na rozšíření schválených způsobů použití stávajících osvědčených léků společnosti.

A to hlavní: Každý, kdo dnes nakoupí akcie ve společnosti Gilead, bude inkasovat roční dividendy ve výši necelých 4 % své nákupní ceny. To rozhodně není špatná částka, kterou lze připočítat k potenciálnímu dlouhodobému zhodnocení kapitálu 😁.


Tyson Foods $TSN+0.4% 

A konečně, pokud máte k dispozici 5000 korun navíc, přidejte si na seznam akcií k nákupu také společnost Tyson Foods $TSN+0.4% 😉. 

Nejenže velkoobchodní náklady na kuřecí maso vzrostly o téměř 50 % oproti stavu před rokem, ale 30% nárůst cen pohonných hmot způsobuje i prudký nárůst nákladů na dodávky. 

Společnost Tyson letos již několikrát oznámila zvýšení cen, včetně 13% zvýšení cen právě minulý měsíc. V nářcích se však do značné míry ztrácí skutečnost, že výrobci potravin, jako je Tyson $TSN+0.4%, jsou schopni své ceny trvale zvyšovat. 

Spotřebitelé možná neradi platí za jídlo více, ale většina z nich si přesto najde způsob, jak to udělat. Koneckonců, každý musí něco jíst. Proto společnost Tyson předpokládá v roce 2022 růst objemu výroby o 2 až 3 %, a to navzdory tomu, že ceny a náklady budou pravděpodobně trvale vyšší...

$TSN+0.4% 

K tomu si zkušení pozorovatelé trhu možná vzpomenou, že tyto vlny inflace přicházejí a odcházejí, přičemž každá z nich dočasně otřese investory i spotřebiteli, ale nakonec také odezní.

Společnost Tyson $TSN+0.4% mezitím plánuje tyto náklady omezit, a to jak v krátkodobém, tak v dlouhodobém horizontu. Začátkem tohoto měsíce společnost oznámila, že v příštích třech letech vynaloží 1,3 miliardy dolarů na automatizaci, což by mělo snížit její výrobní náklady bez ohledu na rostoucí náklady na dodávky a dopravu. Celkově chce společnost Tyson do roku 2024 díky modernizaci ušetřit až 1 miliardu dolarů ročně.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

$GILD+1.3% se mi moooc líbí 😍

$DELL-1.9% je zrovna moje oblíbená 😄

Dobrý výběr, $GILD+1.3% a $DELL-1.9% mám v portfoliu úplně že stejného důvodu 😁

Náplň následujícího víkendu je jasná 👌😂