S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

6 důležitých faktorů, které výrazně ovlivní vývoj kryptoměnového trhu v roce 2022

Jak bude kryptoměnový trh vypadat v roce 2022? To je otázka, kterou si dnes kladou miliony investorů po celém světě. A přesto že nikdy z nich nezná jasnou odpověď, existuje několik faktorů, které do vývoje tohoto trhu pozitivně či negativně promluví.

Co čeká kryptoměny v dalším roce?

Rok 2021 byl pro kryptoměny divoký. Navzdory nedávnému propadu Bitcoinu $BTC/USD například jeho cena za posledních 52 týdnů stále vzrostla o více než 70 %.

Ještě důležitější je, že Bitcoin a další kryptoměny udělaly obrovský pokrok nejen v ocenění - dnes se tržní kapitalizace kryptoměn odhaduje na 2,5 bilionu dolarů, což je více než dvojnásobek hodnoty před rokem - ale také v rostoucí akceptaci.

Jeden z průzkumů v polovině roku odhadoval, že kryptoměny vlastní 221 milionů lidí, což je více než dvojnásobek počtu z ledna. A letos Salvador prohlásil Bitcoin za zákonné platidlo a několik zemí včetně USA vydalo nějakou formu ETF založených na Bitcoinu.

Zároveň jsme byli svědky i tvrdého odporu proti kryptoměnám. Čína patřila k zemím s nejvýraznějšími zásahy, a to jak vystěhováním těžařů kryptoměn, tak zákazem většiny kryptoměnových transakcí pro více než miliardu svých občanů. Podobná opatření zvažuje i Indie.

A i tam, kde se vlády k zákazu kryptoměn nepřiklánějí, byl rok 2021 rokem skepse ohledně odčerpávání energie, a tedy i dopadů na klima, které kryptoměny potenciálně vytvářejí.

https://twitter.com/MMCrypto/status/1475803066800635905

Co nás vzhledem k těmto protichůdným signálům čeká v novém roce? 

1. Mnoho El Salvadorů

Budeme svědky dalšího pokroku v přijímání kryptoměn hlavním proudem. Nemusí mít vždy podobu zákonného platidla, ale finanční instituce budou kryptoměny stále více přijímat, protože zákazníci požadují, aby byly součástí jejich portfolia. Mnoho bank a společností poskytujících finanční služby učiní ze spolupráce s kryptoměnami způsob, jak nalákat a udržet si zákazníky.

2. Expanze na sekundárních nebo derivátových trzích

V únoru kanadská společnost Purpose Investments uvedla na trh podle svých slov první ETF založené na Bitcoinech na světě. O necelý rok později spravuje přibližně 1,4 miliardy dolarů.

Není důvod, proč by se to nemohlo desetkrát nebo stokrát zopakovat na trzích mimo USA, a přestože se k tomu zatím staví odmítavě, Komise pro cenné papíry by mohla v roce 2022 schválit bitcoinové nebo krypto ETF.

Je také stále pravděpodobnější, že si individuální investoři uvědomí, že mohou navzdory rizikům vytvářet zisk v krypto portfoliu a půjčovat si na něj, čímž se rozšíří krypto ekosystém.

3. Válka s Ethereem bude pokračovat

V posledních měsících se rozvinula fascinující soutěž mezi kryptotitánem Ethereum $ETH/USD a několika kryptoměnovými blockchainy, které se prezentují jako rychlejší a levnější.

Spor se možná nevyřeší v roce 2022, ale chytří investoři pravděpodobně vyváží svá portfolia, aby hráli na jistotu.

4. Konec konkurence velkých technologií, prozatím

Rok 2021 byl rokem pozoruhodného ústupu technologických gigantů, kteří kdysi snili o kryptoměnové nadvládě.

Společnost Meta $FB+0.5%, dříve známá jako Facebook, roky otálela se svou digitální měnou, nyní nazývanou Diem. Nedávný odchod šéfa kryptoměnové divize společnosti Meta Davida Marcuse je téměř zárukou, že i když se Diem dostane ze startovní brány, bude bezvýznamná.

Tento odchod následuje po říjnovém oznámení společnosti Google, že nebude realizovat své ambiciózní plány na plnohodnotnou platební a bankovní službu. Odchod pokořených technologických společností by měl představovat příležitost k růstu pro stávající kryptoměny a stablecoiny.

https://twitter.com/jledbetter/status/1454059829849382916

5. Vládní odpor bude pokračovat

Je to matoucí, ale čím více svět touží po kryptoměnách, tím více je některé vlády chtějí potlačit.

Technologicky je zákaz kryptoměn téměř nemožný, ale vlády mohou občanům obchodování velmi ztížit (například odepřením licencí burzám). V USA a Evropě očekávejte větší kontrolu dopadu těžby kryptoměn na klima.

6. Volatilní růst největších mincí

Někdy může kryptoměnová horská dráha odvést pozornost od skutečnosti, že celkově trh největších mincí v roce 2021 výrazně vzrostl. Není žádný zřejmý důvod si myslet, že se tento vzorec v roce 2022 změní.

Bill Barhydt, generální ředitel krypto burzy Abra a známý bitcoinový býk, říká, že Bitcoin by mohl v roce 2022 dosáhnout 100 000 dolarů. To je ambiciózní, ale sotva šílené. Investoři a budoucí investoři se musí smířit s tím, že na své dlouhé cestě k této výšce může také klesnout o dalších 20 %.

Nejedná se o investiční doporučení. Autorem predikce je James Ledbetter.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Mám nad čím přemýšlet 🤔