S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Tento proces Bitcoinu by mohl mít katastrofální důsledky na jeho cenu v roce 2022

Bitcoin je dnes nejoblíbenější kryptoměnou na světě, a to vzhledem k rostoucímu mainstreamovému přijetí a institucionálním investicím do této kryptoměny. Nachází se ve většině kryptoměnových portfoliích a investoři si ke konci roku pravděpodobně kladou jednoduchou otázku. Kam se bude Bitcoin a jeho cena ubírat v roce 2022? No odpověď vás možná překvapí... 


Bitcoin $BTC/USD se nadále pohybuje kolem 50 000 dolarů, přičemž je stále otevřená možnost prolomení této hranice a poklesu v příštích několika týdnech. Z dlouhodobějšího pohledu se Bitcoin nyní blíží k polovině dělícího cyklu, což tradičně signalizuje začátek medvědího trhu 😅.

Jak již bylo řečeno, neexistuje žádná záruka, že se tato dynamika bude opakovat, a existují určité důkazy, které naznačují, že by cena Bitcoinu $BTC/USD nemusela zaznamenat takový pokles, jaký jsme zažili v minulosti. Od svého vzniku v roce 2009 se u této přední světové kryptoměny vyvíjely pravidelné cenové cykly obklopující událost půlení.

Bitcoin Halving - Zdroj: Tradingview

Výše uvedený graf zobrazuje logaritmickou stupnici ceny Bitcoinu. Modré čáry ukazují, kdy zhruba došlo k předchozím půlením Bitcoinu, přičemž k dalšímu půlení (Halving) by mělo dojít kolem roku 2024.

https://twitter.com/PeterSchiff/status/1428027081833816066 

Podle převládající teorie vstupuje Bitcoin $BTC/USD do býčího trhu během první poloviny cyklu 🤔. To by bylo přibližně 2 roky po půlení (Halving). Následně Bitcoin vstupuje do medvědího trhu až do dalšího půlení, tedy zhruba další 2 roky.

O správnosti této teorie nešlo v minulosti prakticky polemizovat. Všechny předchozí vrcholy v letech 2011, 2014 a 2018 se totiž řídily tímto vzorcem. Na grafu vidíme, jak má cena Bitcoinu po půlení tendenci růst, dosáhne vrcholu a poté vstoupí do medvědí fáze, když se blíží další půlení.


Proč k tomu přesně dochází? Jednou z věcí, na kterou bychom mohli poukázat, je skutečnost, že po půlení se zvyšuje obtížnost těžby. Tím se snižuje růst nabídky Bitcoinů a automaticky se prodražuje jejich výroba, což do jisté míry znamená, že k ospravedlnění jejich těžby jsou zapotřebí vyšší ceny.

Pokud bychom věřili, že se tato dynamika opět prosadí, mohli bychom v příštích několika měsících očekávat začátek medvědího trhu. Z hlediska poptávky po Bitcoinu se však hodně změnilo a domnívám se, že cyklus by se v roce 2022 nemusel opakovat 🤔.

Že by býčí trh? 

Zdá se, že metriky ukazují to, co jsme již mohli intuitivně vyčíst. Preference poptávky se mění a noví zájemci o Bitcoin jsou rádi, že drží toto krypto aktivum dlouhodobě. To by dávalo zejména smysl, pokud jde o institucionální investory, jako jsou fondy a korporace. Také s rostoucí podporou a přijetím jsou však i drobní investoři připraveni držet dlouhodobě. 

Další velký posun v dynamice poptávky a nabídky by však mohl přijít od těžařů Bitcoinů, kteří jsou složitou součástí celého ekosystému. Těžaři produkují Bitcoiny $BTC/USD a poté se mohou rozhodnout, zda je budou držet, nebo prodají. 

V minulosti byli těžaři čistými prodejci Bitcoinu, ale v poslední době jsme zaznamenali spíše tendenci těžařů k držení Bitcoinu, a to i přes vyšší cenu Bitcoinu $BTC/USD.

https://twitter.com/natural_deposit/status/1472921888791969801 

Mohou za to dva faktory. Jedním z nich je, že mnoho těžařů má dnes přístup k levnému financování a někteří jsou dokonce veřejně obchodovatelné společnosti. To jim dává mnoho možností financování nad rámec prodeje jejich Bitcoinů. 

Druhým faktorem je, že díky vývoji DeFi lze Bitcoin použít při sázení a k zajištění likvidity pro výnos. Nebo si lze proti svým drženým Bitcoinům dokonce půjčit. To vše v kombinaci s klesajícím růstem nabídky Bitcoinu způsobuje, že jeho držení je ještě cennější.

Závěrem chci říci, že vidím určité důkazy, které naznačují, že dynamika cen kolem cyklů půlení Bitcoinu by se v roce 2022 nemusela opakovat. Nebo si přinejmenším myslím, že by se volatilita a trvání medvědího trhu mohly výrazně snížit 😄. 

A co je ještě důležitější, domnívám se, že i když bychom mohli být svědky velkého krachu altcoinů, DeFi a NFTs, Bitcoin $BTC/USD by mohl působit jako základ hodnoty celého krypto trhu. Proč? 

Pokud je Bitcoin skutečně digitálním zlatem, neměly by právě do něj proudit peníze, když všechna ostatní krypto aktiva spadnou? To bychom mohli očekávat od zlata a dalších drahých kovů v případě krachu akciového trhu, tak proč ne od Bitcoinu?

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Po halvingu dochazi jen k uprave emise novych coinu a tezari, kterym naklady prevysuji zisk se odpoji a obtiznost tezby tak casem naopak klesa.

To se mi nějak nezdá, ale podívám se na to 🤔

Hashrate má naopak stále rostoucí tendenci, tím pádem se i zvyšuje obtížnost těžby.

To ano, ale může to být právě kvůli tomu, ze těžaři mají aktuálně dobré podmínky. Sazby jsou stále nízké, takže fondy a retail do farem cpou peníze, takže nemusí prodávat vytěžené BTC. Je taky dost možné, že ještě jedou na dlouhodobé kontrakty a aktuální ceny energií je tolik netrápí, ale vše se do dalšího halvingu může změnit. Mělo by ale platit to co jsem napsal, jakmile se odpojí těžaři, kterým poloviční odměna nepokryje náklady, klesne obtížnost a ti co zůstanou mají pak lepší podmínky. Pokud cena BTC vzroste znovu se pak tihle těžaři můžou připojit a časem se obtížnost zase zvýší.

Investovat bez Buliosu? Dneska už těžko.

Už mám konečně zainvestováno, takže by mi růst vůbec nevadil 😂

Hmm, takže podle vás růst jo? 🤔