S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Buffett, Munger, Cramer, Ackman a další předpověděli, kam se bude akciový trh ubírat v roce 2022

Uplynulý rok byl na Wall Street jedním z nejsilnějších za poslední dobu. V roce 2021 zatím vzrostly hlavní americké indexy Dow Jones, S&P 500 a NASDAQ o přibližně 19 %, 28 % a 29 %. Jak se ale blížíme se ke konci roku, tak napětí rapidně stoupá a investoři si pokládají jednoduchou otázku, kam se bude trh ubírat příští rok? A proto se dnes podíváme na výhled 5 profesionálů na akciovém trhu: Billa Ackmana, Carla Icahna, Charliho Mungera, Warrena Buffetta a Jima Cramera. 


Bill Ackman

Osobnost hedgeového fondu Bill Ackman, zakladatel Pershing Square Capital, je mezi investory známý díky své lukrativní sázce na pandemii koronaviru. Jeho obchody vedly k zisku 2,6 miliardy dolarů, protože věřil, že pojistné v době vrcholící pandemie prudce vzroste.


Ackman se nedávno zapojil do horké debaty o inflaci, když prohlásil, že centrální bankéři zatím nezohlednili inflační dopad ekologických, sociálních a správních iniciativ (ESG), které se ukazují jako "vytrvalé a rostoucí". Domnívá se, že náklady na přechod na čistou energii přispějí mimo jiné k dalšímu růstu cen energií.

V době takové ekonomické nejistoty se Bill Ackman zaměřuje na trvanlivé, robustní podniky, které mají dostatečnou cenovou sílu, aby se s inflací vyrovnaly. Společnosti, které nedokážou inflaci přenést na své zákazníky, budou mít špatné finanční výsledky. V důsledku toho by podle něj mělo dojít k rozkolísání akciových trhů do roku 2022.

Carl Icahn


Miliardář, aktivistický investor a předseda představenstva společnosti Icahn Enterprises $IEP+0.6% Carl Icahn zaujímá pozice ve společnostech a poté využívá svůj většinový podíl k úpravě firemní politiky ve prospěch investorů 🤔. Icahn má majetkové podíly v energetice, automobilovém průmyslu, kovoprůmyslu, realitách, farmaceutickém průmyslu a v odvětví domácí módy.

Carl Icahn se nedávno v rozhovoru v pořadu Fast Money Halftime Report televize CNBC vyjádřil k inflaci, americkým trhům, měnové politice a Bitcoinu $BTC/USD. Icahn se domnívá, že krach trhu je nevyhnutelný vzhledem k nadměrné nabídce peněz, která proudí na akciový trh. Naznačil, že akciový trh je nakonec připraven zaplatit cenu za expanzivní politiku zejména Fedu.

"V dlouhodobém horizontu určitě narazíme do zdi," poznamenal Icahn. "Opravdu si myslím, že dojde ke krizi, jakým způsobem jdeme, jakým způsobem tiskneme peníze, jakým způsobem jdeme do inflace, myslím, že když se podíváte kolem sebe, vidíte tu inflaci všude kolem."

Icahn se domnívá, že v takovém scénáři Bitcoin vystupuje jako klíčové aktivum. Tuto digitální měnu považuje za vynikající uchovatel hodnoty ve světle rostoucí inflace. Bitcoin by se mohl dočkat širšího přijetí ze strany investorů.

Charlie Munger a Warren Buffett 


Charlie Munger je místopředsedou představenstva společnosti Berkshire Hathaway $BRK.A. Již desítky let je obchodním partnerem legendárního investora Warrena Buffetta. Tento investorský veterán považuje současné prostředí za "extrémnější" než cokoli, co kdy za svou dlouhou kariéru zažil. 

"Internetová horečka byla z hlediska ocenění ještě šílenější než nyní, ale celkově považuji tuto éru za ještě šílenější než internetovou horečku" poznamenal. "Za dobré společnosti musíte hodně platit, což snižuje budoucí výnosy."

Mungerovo akciové portfolio v hodnotě 225 milionů dolarů se skládá z pěti akcií. Patří mezi ně Alibaba $BABA+7.0%, Bank of America $BAC+0.8%, Wells Fargo $WFC-2.0%, UBS a POSCO $PKX-1.1%

Munger během posledního čtvrtletí navýšil svou pozici ve společnosti Alibaba o 82,71 %. Akcie tohoto giganta v oblasti e-commerce v posledních měsících prudce klesaly kvůli zásahu čínské vlády proti technologickým akciím.

Munger mezitím zopakoval svou nechuť k trhu s kryptoměnami a ocenil snahu Pekingu vymýtit extrémní spekulace. "Věřte mi, že lidé, kteří vytvářejí kryptoměny, nemyslí na zákazníka, ale na sebe," poznamenal Munger.

Podobně kontroverzní názory zaujímá i právě jeho obchodní partner Warren Buffett a o kterých jsem zrovna nedávno psal v tomto příspěvku: Pozoruji "velmi výraznou inflaci". Warren Buffett varoval investory a odhalil 3 akcie na obranu 

Jim Cramer


Moderátor CNBC Jim Cramer je jedním z nejsledovanějších finančních komentátorů. V osmdesátých letech odešel z Goldman Sachs a založil svůj hedgeový fond. Spoluzaložil také webovou stránku TheStreet, která se věnuje finančnímu zpravodajství a finanční gramotnosti.

Vzhledem k rostoucí úrovni inflace se Jim Cramer domnívá, že Fed nemá jinou možnost než v roce 2022 zvýšit úrokové sazby. Drobní investoři se tak musí zaměřit na společnosti, které skutečně generují růst hospodářských výsledků. 

"Věřím, že příští rok je rokem, kdy chcete vlastnit společnosti, které něco vyrábějí, které dělají hmatatelné věci, které inovují," řekl. "Nechceme společnosti, které pouze zvyšují tržby, ale ztrácejí spoustu peněz a bohatě se vyplácejí v hotovosti a hlavně v akciích, zatímco my zůstáváme v balíku."

Cramer poznamenal, že rychle rostoucí společnosti, které čtvrtletí za čtvrtletím generovaly ztráty, zaznamenaly po většinu roku 2021 prudký růst svých akcií. "Jakmile jsme uznali, že inflace nebyla 'přechodná'... a nemohla být zkrocena bez zvýšení sazeb, bylo to pro tyto společnosti všechno špatně," poznamenal.

*nejedná se o investiční doporučení

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Hned mám nad čím přemýšlet :-)

Ackman dává docela smysl 🤔

zajímavá banda miliardářů 😂