S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Výhled na rok 2023 očima zkušených investorů v podání Radovana Vávry a Štěpána Hájka

Pavel Botek
3. 1. 2023
6 min read

Zajímá vás, jak to vidí s rokem 2023 zkušení investoři? V tom případě se rozhodně podívejte na tento článek, kde nám poodkrývá svůj pohled Radovan Vávra a Štěpán Hájek. Jaké akcie pro ně představují letos příležitost?

Rozhodl jsem se, že udělám sérii článků na téma - Predikce/výhled na rok 2023 očima zkušených investorů. V prvním díle nám poodkrývá svůj pohled Radovan Vávra a Štěpán Hájek.

V první řadě jen musím zmínit, že jsem všem vděčný za otevřenost a za poskytnutí názorů. Predikce jsou často ošemetné a málokdo se dokáže trefit do puntíku. Proto to berte prosím s nadhledem a přeji příjemné čtení! 😎

Radovan Vávra

Odpovědi na otázky vyplynou samy z pohledu na svět, který na příští rok máme. Ten pochopitelně odpovídá našim informacím ke dnešku a bude se v čase měnit. Nicméně můj základní scénář je tento. Celý rok 2023 bude trvat restriktivní politika centrálních bank všech významných ekonomik s výjimkou Japonska a Číny. Válka na Ukrajině bude pokračovat podobným způsobem, jako poslední kvartál a nedojde k mírové dohodě. Svět nezasáhne nová, horší mutace viru SARS-Cov-2. Budou přetrvávat zvýšené ceny energií, zejména v Evropě. Ceny ostatních surovin budou klesat. Dodavatelské řetězce se dále budou dostávat do normálu. Inflace všude ve světě bude významně nad cíli centrálních bank. Světová ekonomika s výjimkou Číny dále zpomalí, některé části se propadnou do stagflace. Žádný z těchto trendů pochopitelně nezačne a neskončí s rokem 2023, ale budou jej charakterizovat.

Zajímalo by mě Vaše očekávání od roku 2023. Dočkáme se konečně zlepšení nebo nás čeká ještě nějaká ‘’bolest’’ a problémy? 

Rok 2023 bude rokem vyčkávání, tedy nedojde k dramatickému světovému oživení. Krize bude nejhorší v Evropě, kde se sečtou vysoké ceny energií, restriktivní politika ECB a pokles poptávky na exportních trzích. Inflace bude vysoká, růst slabý. Evropská ekonomika dále prohloubí své zaostávání za US a Čínou. Jsme prostě Starý Kontinent ve všech smyslech slova. Největší Evropskou firmou podle tržní kapitalizace je… počkejte si… LVMH. Žádná automobilka, žádné IT, AI… Výrobce kabelek.

Kde vidíte v tuto chvíli na trhu příležitosti? Bude se v roce 2023 dařit nějakému konkrétnímu sektoru více, než těm ostatním?

Dodávky zbraní Ukrajině znamenají, že NATO má prázdné sklady (v některých komoditách). Patrioty ani F35 nejdou vyrobit přes noc, takže celý zbrojní sektor je BUY. Rozšíření NATO a zvýšení výdajů na obranu to jenom dále podpoří. Takže LMT, RTX, NOC…

Může pokračovat i letos dominance energetických akcií?

Energetiky budou trpět snížením globálního ekonomického růstu, takže za mne ne.

Bude rok 2023 dobrým bodem pro vstup do US akcií? 

Jasně!!!

Máte vyhlédnuté nějaké konkrétní akcie pro letošní rok? 

Microsoft, Google, Tesla… Každý z jiného důvodu, ale BUY je pro mne každá z nich. Zdůvodnění by bylo na samostatnou esej. Například ale Apple a Amazon už tak jasně nevidím…

Jak to vidí s rokem 2023 Štěpán Hájek?

Zajímalo by mě Vaše očekávání od roku 2023. Dočkáme se konečně zlepšení nebo nás čeká ještě nějaká ‘’bolest’’ a problémy?

Rok 2022 byl o inflaci a boji centrálních bank s inflací, což se propsalo do výkonnosti akciových trhů. Rok 2023 bude o zpožděných dopadech utažení politiky centrálních bank, což se historicky ukázalo jako celkem nepříjemné období. Silný názor na to, jestli přijde recese a dramatický propad akciových trhů nemám. Jsou k tomu však „nejlepší“ podmínky za posledních několik let. Zisky firem budou příští rok přinejlepším stagnovat a marže budou pod tlakem. To není pro akcie příliš pozitivní. Vypadá to tedy spíše na problémy, které však svou hloubkou mohou způsobit rychlý pokles inflace a donutit fed přehodnotit svou měnovou politiku. To by rázem bylo pro akcie pozitivní.

Kde vidíte v tuto chvíli na trhu příležitosti? Bude se v roce 2023 dařit nějakému konkrétnímu sektoru více, než těm ostatním? Může pokračovat i letos dominance energetických akcií?

Na akciovém trhu je potřeba být velmi selektivní. Příležitostí pro relativně bezpečnou investici jsou státní dluhopisy, které mohou doručit i velmi zajímavý kapitálový výnos. Roku 2023 může znovu dominovat energetický sektor, nebo zdravotnictví. Konkrétního favorita však nemám a investoři by se měli více poohlížet spíše po růstových titulech, které se mohou dostat pod ještě větší tlak, kde se mohou vyskytnout zajímavé nákupní příležitosti.

Bude rok 2023 dobrým bodem pro vstup do US akcií?

Každý rok je dobrým bodem ke vstupu do amerických akcií. Ekonomika však čelí složitým výzvám, a proto je potřeba počítat s dalšími propady.

Máte vyhlédnuté nějaké konkrétní akcie? Pokud ano, proč právě tato/tyto?

Budu chtít nakupovat společnosti v růstových sektorech, na kterých budou stát další dekády růstu světové ekonomiky, a to v oblasti zpracování dat, cloudu a polovodičů. Vyhlédnuté mám například akcie Nvidia $NVDA+0.1%, AMD $AMD+0.5%, Google $GOOGL+0.0%, ASML $ASML-0.4% a Veeva $VEEV-0.7%.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.