S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Peníze jsou ta nejhorší investice, říká Ray Dalio a doporučuje 3 lepší alternativy

S rostoucí hodnotou indexů se zvyšuje napětí na trzích a mnoho investorů v očekávání velké burzovní krize hromadí hotovost, kterou by mohli využít na nákupy zlevněných akcií či kryptoměn. Ray Dalio však tvrdí, že držet příliš mnoho hotovosti není vůbec dobrá strategie, protože inflace vaše peněžní zásoby likviduje, zatímco vy netušíte, kdy propad burzy skutečně přijde. Co je podle něj lepší řešení?

Ray Dalio

Někteří říkají, že hotovost je král. Podle Raye Dalia, zakladatele největšího světového hedgeového fondu Bridgewater Associates, však v dnešní době nemusí být moudré držet příliš mnoho svých investičních peněz v hotovosti.

"Hotovost není bezpečnou investicí, není bezpečným místem, protože bude zdaněna inflací," řekl Dalio minulý měsíc televizi CNBC.

Dalio své obavy vyjádřil poté, co americká inflace dosáhla v říjnu 31letého maxima.

A ceny nadále stoupaly. V listopadu se index spotřebitelských cen meziročně zvýšil o 6,8 %, což představuje nejrychlejší růst od června 1982.

Jednoduše řečeno, kupní síla spotřebitelů dostává velký zásah.

Podívejme se tedy na tři způsoby zajištění proti inflaci - jeden z nich by mohl stát za to, abyste se na něj vrhli s nějakou svou hotovostí navíc.

https://www.youtube.com/watch?v=d5IWZsoK8Jw

Zlato

Zlato je často považováno za bezpečné aktivum. Nelze ho vytisknout ze vzduchu jako fiat peníze a jeho hodnota není do značné míry ovlivněna ekonomickými událostmi.

Žlutý kov pomáhá investorům uchovávat bohatství již po staletí. Někteří se domnívají, že toto by mohl být další z jeho zářných okamžiků.

Zlaté mince a slitky si můžete koupit v místním obchodě se slitky. Můžete se také podívat na velké společnosti těžící zlato. Pokud ceny zlata porostou, budou mít tito těžaři vyšší příjmy a zisky, což se obvykle projeví ve vyšších cenách akcií.

Například společnostem jako Barrick Gold $GOLD-0.5% , Newmont a Freeport-McMoRan $NEM-1.0%  se obvykle daří v těžkých dobách pro ostatní sektory.

Bitcoin $BTC/USD 

Bitcoin, který byl kdysi považován za okrajové aktivum, vstoupil na hlavní scénu.

Jedním z důvodů, proč lidé stále více přijímají kryptoměny, je to, že věří v jejich potenciál jako zajištění proti inflaci. Centrální banky mohou tisknout peníze, jak chtějí, ale počet Bitcoinů je matematickými algoritmy omezen na 21 milionů.

Dalio nedávno řekl, že Bitcoin je "pro mladší generaci téměř alternativou zlata".

Cena Bitcoinu sice v posledních týdnech výrazně ustoupila, ale od začátku roku je stále o 60 % vyšší.

Investoři mohou získat expozici také prostřednictvím společností, které se na kryptografický trh navázaly.

Například softwarová technologická společnost MicroStrategy $MSTR+8.3%  si vytvořila zásobu 122 478 bitcoinů. Elektromobilový gigant Tesla $TSLA+0.6%  drží přibližně 43 200 bitcoinů.

Pak jsou tu hry typu pick-and-shovel, jako je Coinbase Global $COIN-2.4% , která provozuje největší kryptoměnovou burzu v USA.

Umění

Akcie jsou volatilní, kryptoměny dělají velké výkyvy na obě strany a ani zlato není imunní vůči vzestupům a pádům trhu.

Proto pokud hledáte dokonalé zajištění, mohlo by se vyplatit podívat se na skutečné, ale přehlížené aktivum: výtvarné umění.

Podle grafu Citi Global Art Market překonala současná umělecká díla za posledních 25 let index S&P 500 o úctyhodných 174 %.

A stává se oblíbeným způsobem diverzifikace, protože se jedná o skutečné fyzické aktivum s malou korelací s akciovým trhem.

Na stupnici od -1 do +1, kde 0 představuje nulovou vazbu, Citi zjistila, že korelace mezi současným uměním a indexem S&P 500 byla za posledních 25 let pouhých 0,12 %.

Začátkem letošního roku šéf investičního oddělení Bank of America $BAC+1.0%  Michael Harnett označil umělecká díla za skvělý způsob, jak v příštím desetiletí dosáhnout lepších výsledků - zejména díky tomu, že tato aktiva slouží jako pojistka proti inflaci.

Tohle není investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Nejde jinak než upvote 👌